1 miljoen projecten verricht

De beste dakkapel deals

timer
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
Gratis - Vrijblijvend

Waarom HomeDeal?

Bespaar geld

Bespaar tot 40% op je project

Bespaar tijd

Het duurt slechts 1 minuut

Ontvang meerdere offertes

Van betrouwbare bedrijven

Homedeal.nl > Dakkapel > Prijs vergunning dakkapel

Prijs vergunning dakkapel

Gemiddelde kosten:
300
Dit project kost gemiddeld tussen:
400 - € 600
Minimale kosten:
200
Maximale kosten:
250

Ben je van plan om een dakkapel te laten plaatsen maar weet je niet of je een vergunning nodig hebt? Hier lees je alles over de prijs van een bouwvergunning voor een dakkapel, en wat de mogelijkheden zijn om je dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Tot slot zullen we dieper ingaan op het aanvragen van een vergunning.

Wat kost een vergunning voor een dakkapel?

Een omgevingsvergunning voor het laten plaatsen van een dakkapel kost € 200 tot € 600. Dit komt uiteraard bovenop de kosten voor de prijs van een dakkapel. Een standaard dakkapel met een afmeting van 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed kost € 3.000 à € 4.000. Dit is vooral afhankelijk van de keuze voor prefab of maatwerk.

Wil je meer specifieke informatie over het plaatsen van je eigen dakkapel? Vraag dan vrijblijvend offertes aan via HomeDeal en leg de informatie van verschillende dakkapelspecialisten naast elkaar.

Offerte ondertekenen

Vergunningsvrij een dakkapel plaatsen

Het is mogelijk om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Hiervoor moet je dakkapel echter wel aan een aantal regels voldoen. Deze regels hebben vooral betrekking op de positie en afmetingen van je toekomstige dakkapel. Ten eerste mag je huis geen monumentale status hebben en moet het permanent bewoond worden. Ten tweede moet je dakkapel over een plat dak en ondoorzichtige zijkanten beschikken. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

Voor- en achterkantbenadering

Het is belangrijk om te beslissen waar je je dakkapel wilt laten plaatsen. Vanuit de gemeente wordt alles wat grenst aan openbaar gebied (de weg, openbaar groen of water), zoals de voorkant van je huis, gezien als een grote invloed op de directe omgeving. Een dakkapel die aan de achterkant van je huis gebouwd wordt, zal logischerwijs minder invloed hebben op het straatbeeld. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van je woning meestal niet zonder omgevingsvergunning worden gebouwd.

Afmetingen

Er gelden maximale maten voor je dakkapel als je deze zonder vergunning wilt laten plaatsen. Zie hiervoor onderstaande afbeelding.

  • Hoogte: maximaal 1.75 m
  • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
  • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok
  • Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
  • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van woningscheidende muur

Voordelen

Het grootste voordeel van vergunningsvrij bouwen is dat je geen geld kwijt bent aan een bouwvergunning. Dit bespaarde geld kan vervolgens gebruikt worden om je dakkapel beter af te werken of verschillende extra opties zoals een rolluik te laten plaatsen. Als je vergunningsvrij kunt werken, dan kan je specialist direct aan de slag en kun jij eerder genieten van je nieuwe dakkapel. Het aanvragen en ontvangen van een vergunning kan namelijk een tijdrovende onderneming zijn.

dakkapel vergunning

Vergunningscheck

Ben je nog niet helemaal zeker of je een omgevingsvergunning aan moet vragen? Door de vergunningcheck in te vullen controleer je binnen 5 minuten of je voor jouw project een vergunning nodig hebt.

Dakkapel vergunning aanvragen

Moet je toch een vergunning aanvragen omdat je bijvoorbeeld je dakkapel aan de voorkant of met een schuin dak wilt plaatsen? Neem dan contact op met je gemeente of ga naar de website van het omgevingsloket. Bij het omgevingsloket kun je inloggen met je DigiD inlogcode en zie je vervolgens welke documenten je moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van je dakkapel. Je kunt ook contact opnemen met de dakkapelspecialist om te vragen of hij de aanvraag wil verzorgen. Hij heeft hier namelijk ervaring mee en weet precies welke documenten hij nodig heeft.

Verleende vergunning

Na het aanvragen van je vergunning hoor je binnen 8 weken of je toestemming hebt tot de bouw van je dakkapel. Als je de vergunning binnenkrijgt, kunnen je buren nog 6 weken bezwaar maken. Vervolgens heeft de gemeente nog 6 weken om op dit bezwaar te reageren. Licht dus altijd tijdig je buren in om misverstanden te voorkomen. Na deze periode is een vergunning onherroepelijk en kun je met een gerust hart je dakkapel laten plaatsen.

Vind de beste deal

Offertes aanvragenWil je ook genieten van de extra ruimte die een dakkapel creëert? Vraag dan vrijblijvend offertes aan en vergelijk dakkapelspecialisten bij jou in de buurt. Door het vergelijken van offertes kun je tot wel 40% besparen op de kosten van het laten plaatsen van een dakkapel. Daarnaast ontvang je op deze manier altijd specifieke informatie die je verder helpt. Ga jij ook voor de beste deal?