Vind de beste dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Prijs vergunning dakkapel

Prijs vergunning dakkapel

Minimale kosten
€ 200
Gemiddelde kosten
€ 300
Maximale kosten
€ 600
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 400 - € 600

Ben je van plan om een dakkapel te laten plaatsen maar weet je niet of je een vergunning nodig hebt? Hier lees je alles over de prijs van een vergunning voor een dakkapel, en wat de mogelijkheden zijn om je dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Ook lees je in dit artikel meer over het aanvragen van een dakkapel vergunning en hoe dit werkt.

Wat kost een vergunning voor een dakkapel?

De dakkapel vergunning prijs ligt gemiddeld tussen de € 200 en € 600. Dit komt uiteraard bovenop de kosten voor de prijs van een dakkapel. Een standaard dakkapel met een afmeting van 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed kost € 3.000 à € 4.000. Dit is vooral afhankelijk van de keuze voor prefab of maatwerk.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijs vergunning dakkapel

Dakkapel vergunning: De regels

Het is in bepaalde gevallen mogelijk om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Hiervoor moet je dakkapel wel aan een aantal regels voldoen. Deze regels hebben vooral betrekking op de positie en afmetingen van je toekomstige dakkapel. Ten eerste mag je huis geen monumentale status hebben en moet het permanent bewoond zijn. Ten tweede is het een vereiste dat je dakkapel over een plat dak en ondoorzichtige zijkanten beschikt. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

Voor- en achterkantbenadering

Het is belangrijk om te beslissen waar je je dakkapel laat plaatsen. Vanuit de gemeente wordt alles wat grenst aan openbaar gebied (de weg, openbaar groen of water), zoals de voorkant van je huis, gezien als een grote invloed op de directe omgeving. Een dakkapel die aan de achterkant van je huis geplaatst wordt, heeft logischerwijs minder invloed op het straatbeeld. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van je woning meestal niet zonder omgevingsvergunning worden geplaatst.

Afmetingen

Er gelden maximale maten voor je dakkapel als je deze zonder vergunning wilt laten plaatsen.

  • Hoogte: maximaal 1.75 m
  • Onderkant: tussen 0,5 m en 1 m boven de dakvoet
  • Bovenkant: minimaal 0,5 m onder de daknok
  • Zijkanten: minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
  • Zijkanten bij rijtjeshuis: minimaal 0,5 van woningscheidende muur
Voordelen

Het grootste voordeel van vergunningsvrij bouwen is dat je geen geld kwijt bent aan de prijs van een dakkapel vergunning. Dit bespaarde geld kan vervolgens gebruikt worden om je dakkapel beter af te werken of verschillende extra opties, zoals een rolluik te laten plaatsen. Als je vergunningsvrij kunt werken, dan kan je dakkapellen specialist direct aan de slag en kun jij eerder genieten van je nieuwe dakkapel. Het aanvragen en ontvangen van een vergunning kan namelijk een tijdrovende onderneming zijn.

dakkapel vergunning

Vergunningscheck

Ben je nog niet helemaal zeker of je een dakkapel vergunning aan moet vragen? Door de vergunningcheck in te vullen controleer je binnen 5 minuten of je voor jouw project een vergunning nodig hebt.

Dakkapel vergunning aanvragen

Moet je toch een vergunning aanvragen omdat je bijvoorbeeld je dakkapel aan de voorkant of met een schuin dak wilt plaatsen? Neem dan contact op met je gemeente of ga naar de website van het omgevingsloket. Bij het omgevingsloket kun je inloggen met je DigiD inlogcode en zie je vervolgens welke documenten je moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan een bouwtekening van je dakkapel. Je kunt ook contact opnemen met de dakkapelspecialist om te vragen of hij de aanvraag wil verzorgen. Hij heeft hier namelijk ervaring mee en weet precies welke documenten hij nodig heeft.

Verleende dakkapel vergunning

Na het aanvragen van je vergunning hoor je binnen 8 weken of je toestemming hebt tot de bouw van je dakkapel. Als je de vergunning binnenkrijgt, kunnen je buren nog 6 weken bezwaar maken. Vervolgens heeft de gemeente nog 6 weken om op dit bezwaar te reageren. Licht dus altijd tijdig je buren in om misverstanden te voorkomen. Na deze periode is een vergunning onherroepelijk en kun je met een gerust hart je dakkapel laten plaatsen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?

1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?

350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden