Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Vergunning voor een dakkapel

Vergunning voor een dakkapel

Minimale kosten
€ 200
Gemiddelde kosten
€ 600
Maximale kosten
€ 2.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 400 - € 1.200

Ben je van plan om een dakkapel te laten plaatsen maar weet je niet of je een vergunning nodig hebt? Hier lees je alles over de prijs van een vergunning voor een dakkapel, en wat de mogelijkheden zijn om je dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Ook lees je in dit artikel meer over het aanvragen van een dakkapel vergunning en hoe dit werkt.

Wat kost een vergunning voor een dakkapel?

De dakkapel vergunning prijs begint bij € 150 en vormt gemiddeld 2% van de totale bouwkosten. Dit exacte percentage verschilt per gemeente. Deze kosten komen dus bovenop de dakkapel kosten.

Een standaard dakkapel van 2,5 meter breed kost gemiddeld € 6.500 à € 8.500. Dit is vooral afhankelijk van de keuze voor materiaal en of je kiest voor een prefab dakkapel of het ter plekke laat opbouwen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Prijs vergunning dakkapel

Is een vergunning verplicht?

Het is in bepaalde gevallen mogelijk om een dakkapel vergunningsvrij te plaatsen. Hiervoor moet je dakkapel wel aan een aantal regels voldoen. Deze regels hebben vooral betrekking op de positie en afmetingen van je toekomstige dakkapel. Ten eerste mag je huis geen monumentale status hebben en moet het permanent bewoond zijn. Ten tweede is het een vereiste dat je dakkapel over een plat dak en ondoorzichtige zijkanten beschikt. Daarnaast gelden de volgende voorwaarden:

Voor- en achterkantbenadering

Het is belangrijk om te beslissen waar je je dakkapel laat plaatsen. Vanuit de gemeente wordt alles wat grenst aan openbaar gebied (de weg, openbaar groen of water), zoals de voorkant van je huis, gezien als een grote invloed op de directe omgeving. Een dakkapel die aan de achterkant van je huis geplaatst wordt, heeft logischerwijs minder invloed op het straatbeeld. Daarom mag een dakkapel aan de voorkant en zijkant van je woning meestal niet zonder omgevingsvergunning worden geplaatst.

Afmetingen

Er gelden specifieke eisen rondom het formaat en de plaatsing van je dakkapel als je deze zonder vergunning wilt laten plaatsen.

  • Hoogte: maximaal 1,75 m
  • Onderkant: plaatsing 0,5 m tot 1 m boven de dakvoet
  • Bovenkant: plaatsing minimaal 0,5 m onder de daknok
  • Zijkanten: plaatsing minimaal 0,5 m van zijkanten van het dakvlak
  • Zijkanten bij rijtjeshuis: plaatsing minimaal 0,5 van woningscheidende muur

Voordelen van een vergunningsvrije dakkapel

Het grootste voordeel van een dakkapel vergunningsvrij bouwen is dat je geen geld kwijt bent aan de prijs van de vergunning. Dit bespaarde geld kan vervolgens gebruikt worden om je dakkapel beter af te werken of verschillende extra opties, zoals een rolluik te laten plaatsen.

Als je vergunningsvrij kunt werken, dan kan je dakkapellen specialist bovendien direct aan de slag en kun jij eerder genieten van je nieuwe dakkapel. Het aanvragen en ontvangen van een vergunning kan namelijk een tijdrovende onderneming zijn.

dakkapel vergunning

Bij twijfel: doe de vergunningscheck

Ben je nog niet helemaal zeker of je een dakkapel vergunning aan moet vragen? Door de vergunningcheck in te vullen controleer je binnen enkele minuten of je voor jouw project een vergunning nodig hebt. Een vakspecialist kan je hier ook bij helpen en je van advies voorzien.

Dakkapel vergunning aanvragen

Moet je toch een vergunning aanvragen omdat je bijvoorbeeld je dakkapel aan de voorkant van jouw woning, of met een schuin dak wilt plaatsen? Een vergunning vraag je aan bij het Omgevingsloket. Uiteraard kun je daarnaast ook bij jouw gemeente terecht voor alle informatie rondom vergunningen.

Bij het Omgevingsloket log je in met jouw DigiD. Hier zie je vervolgens welke documenten je moet aanleveren. Denk bijvoorbeeld aan bouwtekeningen van je dakkapel. Je kunt ook contact opnemen met de dakkapellen specialist om te vragen of die de aanvraag wil verzorgen. Vakspecalisten hebben hier namelijk ervaring mee en weten precies welke documenten nodig zijn.

Na de aanvraag

Na het aanvragen van je bouwvergunning dakkapel hoor je binnen 8 weken of je toestemming hebt tot de bouw van je dakkapel. Let op: tijdens het bezwaartermijn van 6 weken kunnen derden nog bezwaar maken. Gebeurt dit, dan is het mogelijk dat de vergunning nog ingetrokken kan worden. Licht dus altijd tijdig je buren in om misverstanden te voorkomen. Na deze periode is een vergunning onherroepelijk en kun je met een gerust hart je dakkapel laten plaatsen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.