Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Waarom zou je kiezen voor een houten dakkapel?

Waarom zou je kiezen voor een houten dakkapel?


Denk je eraan om je huis uit te breiden met een houten dakkapel? In dit artikel duiken we diep in de mogelijkheden die een houten dakkapel biedt voor jouw woning. Ontdek welke stappen nodig zijn voor de installatie en hoe dit de functionaliteit van jouw huis kan verbeteren. Wij bieden je alle informatie die je nodig hebt!

Inhoudsopgave.

Waarom voor een houten dakkapel kiezen?

Een houten dakkapel biedt een natuurlijke en tijdloze uitstraling, biedt meer maatwerk mogelijkheden dankzij de flexibiliteit van hout en is een duurzame en milieuvriendelijke keuze door het gebruik van hernieuwbaar materiaal.

 • Een natuurlijke uitstraling: Een van de grootste voordelen van een houten dakkapel is de natuurlijke en tijdloze uitstraling. Hout straalt warmte uit en kan een klassieke of juist moderne touch aan jouw woning geven, afhankelijk van de afwerking.
 • Maatwerk mogelijkheden: Hout is flexibel te bewerken. Dit betekent dat er meer maatwerk mogelijk is in vergelijking met andere materialen. Zo kun je een dakkapel krijgen die perfect past bij de unieke stijl en vorm van jouw huis.
 • Duurzaamheid: Kies je voor een kwalitatief goede houtsoort en zorg je voor het juiste onderhoud? Dan kan een houten dakkapel vele jaren meegaan. Daarnaast is hout een hernieuwbaar materiaal, wat het een milieuvriendelijke keuze maakt.

Natuurlijk zijn er ook andere overwegingen, zoals onderhoud en prijs, maar de charme en veelzijdigheid van hout blijven ongeëvenaard. En wanneer je kiest voor een professionele installatie, kun je ervan uitgaan dat jouw dakkapel niet alleen mooi, maar ook functioneel en duurzaam zal zijn.

dakkapel hout in de bouw

Wat zijn de houten dakkapel prijzen?

De prijzen zijn afhankelijk van het materiaal, de afmetingen, het model, eventuele vergunningskosten en opties, zoals extra isolatie. Ook de de manier van plaatsen spelen een rol bij de uiteindelijke prijs. Uiteraard is een dakkapel op maat duurder dan een prefab model. De kosten van een dakkapel van houten materialen zijn gemiddeld:

PrefabTraditioneel
2,5 meter€ 8.500€ 9.000
3 meter€ 9.300€ 9.800
4 meter€ 9.900€ 10.400
5 meter€ 10.800€ 11.300
6 meter€ 11.800€ 12.300

Project; Gemiddelde prijzen van een dakkapel van hout, inclusief plaatsen

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Dakkapel met houten onderdelen: soorten en uitvoeringen

De keuze voor hout als materiaal voor je dakkapel past zowel bij moderne als klassieke woningen. Als je in een monumentaal huis woont, dan is een houten dakkapel constructie bovendien verplicht. Een dakkapel van hout heeft meestal een plat dak met een dakbedekking van bitumen.

Ook kan je een unieke dakkapel laten maken die aan specifieke stijl wensen voldoet of die is voorzien van versieringen. Er zijn diverse soorten dakkapellen beschikbaar die je kunt overwegen.

Een tweede soort dakkapel is het model met een pannendak dat schuin afloopt en dat ook wel een ‘slepend dak’ wordt genoemd. Bij deze dakkapel loopt het schuine pannendak over in het dak van de woning. Voor een woning met een lage zolder kan je kiezen voor een derde mogelijkheid: een dakkapel met een enkelzijdige nokverhoging.

Het dak wordt dan aan één kant verhoogd. Een vierde optie is ideaal als je een huis hebt met een lage nok. In dit geval zorgt een dakkapel met nokverhoging ervoor dat je het dak aan twee zijden verhoogt. Je krijgt er dan een etage bij op je huis.

Verschillende modellen en hun specifieke kenmerken.

 • Traditioneel model: Dit model is het meest voorkomende en heeft een eenvoudige, rechthoekige vorm. Het is veelzijdig en past bij de meeste huisstijlen.
 • Rond model: Voor wie op zoek is naar iets unieks, is er het ronde model. Deze dakkapellen zijn sierlijk en voegen een artistiek element toe aan je woning.
 • Schuine dakkapel: Ideaal voor huizen met een schuin dak, deze dakkapellen volgen de helling van het dak en bieden maximale ruimte binnenin.

Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is belangrijk om te overwegen welke het beste bij jouw wensen en de stijl van je huis past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor een dakkapel?

Hout is niet zomaar hout. Afhankelijk van de soort kan het verschillen in duurzaamheid, kleur en onderhoudsbehoeften. Laten we eens duiken in de populaire houtsoorten voor dakkapellen:

 • Vuren: Dit is een van de meest gebruikte houtsoorten voor dakkapellen. Het is relatief zacht, maar met de juiste behandeling kan het jaren meegaan. Bovendien is het betaalbaar en makkelijk te bewerken.
 • Meranti: Een hardhoutsoort bekend om zijn robuustheid en weerbestendigheid. Het heeft een rijke, rode tint die met de tijd kan verdiepen.
 • Eiken: Klassiek en tijdloos, eikenhout is sterk en duurzaam. Met de juiste verzorging kan een eiken dakkapel generaties lang meegaan.

Bij het kiezen van een houtsoort is het belangrijk om na te denken over het klimaat van je regio, je budget en de gewenste uitstraling van je dakkapel.

Voordelen van combinatie met kunststof.

Hoewel hout op zichzelf al prachtig en functioneel is, zijn er momenten waarop je misschien wilt overwegen om het te combineren met kunststof. Deze combinatie biedt:

 • Onderhoudsgemak: Kunststof hoeft niet opnieuw geschilderd te worden en is bestand tegen slijtage, waardoor je minder tijd kwijt bent aan onderhoud.
 • Duurzaamheid: De combinatie van hout en kunststof kan de levensduur van je dakkapel verlengen door extra bescherming te bieden tegen weersinvloeden.
 • Isolatie: Kunststof biedt uitstekende isolatie, wat kan helpen bij het besparen op energiekosten.

Voordelen en nadelen.

Een nadeel van een houten dakkapel ten opzichte van een kunststof model is dat je meer onderhoud moet plegen. Zo moet je de houten onderdelen, zoals rabatdelen, kozijnen en boeidelen, regelmatig schuren en schilderen. Het is verstandig om een beschadiging of houtrot snel te repareren. De aanschaf van een houten dakkapel heeft ook veel voordelen:

 • Hout is een natuurlijk materiaal en heeft een natuurlijke, warme uitstraling.
 • De dakkapel kan volledig op maat worden gemaakt en naar je wensen worden afgewerkt.
 • Hout heeft een lange levensduur (gemiddeld 25 jaar) bij goed onderhoud.
 • Het materiaal isoleert goed.
 • Beschadigingen zijn makkelijk te herstellen.
 • Je kan zelf de kleur veranderen.

Het plaatsen van een houten dakkapel

Een dakspecialist kan een prefab dakkapel van hout, die kant-en-klaar is, meestal binnen één dag plaatsen. Nadat de werklieden een uitsparing in het dak hebben gemaakt, zet een kraan de houten dakkapel op het dak. De constructie wordt vervolgens op het dak gemonteerd.

Voor een dakkapel die niet kant-en-klaar is, heeft de dakwerker meer tijd nodig. Op de eerste dag zorgt hij ervoor dat de voorkant, zijden en bovenkant van de dakkapel erop zitten en dat je dak beschermd is tegen de weersomstandigheden. De volgende twee dagen rondt hij de afwerking af. Een dakkapel is ook te bestellen als bouwpakket dat je zelf in elkaar zet. Uiteraard is dit alleen een goed idee als je heel handig bent en in staat bent om te werken op een dak.

Het kan ook zijn dat je nog meer ruimte nodig hebt , dan is een nokverhoging wellicht een goede oplossing. Door zowel aan de voor- als achterzijde het dak te verhogen, creëer je aanzienlijk meer woonruimte.

Klaar voor een nieuwe uitstraling van je woning?

Na het doorspitten van alle informatie over een houten dakkapel, ben je nu uitstekend voorbereid om een weloverwogen keuze te maken. Met de natuurlijke uitstraling en diverse mogelijkheden die hout biedt, is dit een prachtige manier om niet alleen meer licht en ruimte in je huis te brengen, maar ook om het karakter van je woning te versterken.

Mocht je nog vragen hebben of specifieke details willen weten rond de kosten die bij jouw situatie passen, dan staat ons team altijd voor je klaar met handige informatie en advies. Ga je gang, laat je inspireren en breng die droom tot leven! Voor een op maat gemaakte prijsschatting, voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Hoe groot mag een dakkapel van hout zijn zonder vergunning? 

Een dakkapel mag zo lang zijn als je woning, min één meter. Aan de voorkant of zijkant van je huis heb je – afhankelijk van de situatie – mogelijk een vergunning nodig.

Wat kost een houten dakkapel inclusief plaatsing?

De kosten liggen tussen de € 8.500,- en € 11.800,-.