Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Grote Dakkapel.

Grote Dakkapel.


Grote dakkapellen zorgen voor behoorlijk wat extra bewegingsruimte onder je schuine dak, waardoor je er zomaar een nieuwe kamer bij krijgt. Voordat je met zo’n project van start gaat, wil je natuurlijk weten wat het plaatsen van een grote dakkapel gaat kosten en hoe groot een dakkapel maximaal mag zijn. Op deze en andere vragen, geeft Homedeal je het antwoord.

Inhoudsopgave.

Extra leefruimte creëren

De zolderverdieping is in veel woningen een plek waar allerlei spullen staan opgeslagen die je meestal niet veel gebruikt. De ruimte zelf bezoek je over het algemeen ook maar weinig. In het meest gunstige geval staat de wasmachine op zolder en kun je er de was doen en ophangen. Je kunt de zolderverdieping echter ook omtoveren tot een prachtige leefruimte, die geschikt is voor allerlei activiteiten.

Dat kan een extra slaap-, logeer- of badkamer zijn, maar bijvoorbeeld ook een kantoor aan huis, een muziekstudio, bibliotheek, hobbyruimte, of een studieruimte. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of met behulp van een grote dakkapel creëer je een ruimte met onbegrensde mogelijkheden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Grote dakkapellen aan beide kanten

Beschik je over een ruim budget, dan kun je er ook voor kiezen om aan beide zijden van je woning grote dakkapellen te plaatsen. Niet alleen ontstaat er dan een zee van ruimte, maar het zorgt ook voor een flinke hoeveelheid extra natuurlijk licht dat via het dak naar binnenkomt. De anders vrij donkere zolderverdieping staat opeens ongekend te stralen in het zonlicht. Dit zorgt voor een mooi spel van licht en schaduw op de muren.

Tip: verf de muren op je zolderverdieping in zachte pastelkleuren. Dat zorgt in combinatie met het daglicht voor een mooi rustgevend effect.

Positieve effecten van daglicht op zolder

Wist je trouwens dat regelmatig contact met de buitenlucht allerlei positieve effecten heeft op de mens? Het geeft je energie, maakt je vrolijker en het schijnt ook van invloed te zijn op je natuurlijke waak- en slaapritme.

Dankzij de extra hoeveelheid licht in huis, sta je ‘s morgens uitgeruster op dan ooit. Dat maakt de investering in een grote dakkapel nog meer de moeite waard.

dakkapel groot gedeelte van het dak met 2 ramen

Hoe groot kan een dakkapel zijn?

Hoe groot een dakkapel mag zijn, hangt af van de breedte van je woning. De maximale afmeting voor een grote dakkapel aan de achterkant van je huis staat gelijk aan de breedte van je woning min 1 meter. Er moet namelijk minimaal aan beide kanten een afstand tot de erfgrens zijn van 50 centimeter. Voor een grote dakkapel aan de voorkant van je huis gelden vaak aparte regels. Deze verschillen per gemeente.

Kosten van een grote dakkapel

Wat een grote dakkapel gaat kosten, hangt voor een belangrijk deel af van het feit hoe groot die dakkapel gaat zijn. Hoe breder de dakkapel is, hoe meer je er voor moet betalen. De prijs wordt namelijk berekend per strekkende meter. Daarbij is de eerste meter het duurst en neemt de prijs bij de volgende meter(s) af.

Ook het gebruikte materiaal en het soort model zijn van invloed op de grote dakkapel kosten. Gemiddeld moet je rekenen op een prijs die ligt tussen de 7000 en 10.000 euro. Voor meer informatie over wat een dakkapel kost, kun je onze gedetailleerde prijsgids raadplegen.

Tip: Als je een dakraam wilt plaatsen voor twee (slaap)kamers, dan kun je het beste kiezen voor een grote dakkapel. Dit is voordeliger dan twee kleinere.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Grote dakkapellen plaatsen zonder vergunning

Het is in de meeste gevallen niet nodig om een vergunning aan te vragen voor een grote dakkapel. Je moet dan wel een aantal regels in acht nemen.

  • Zo mag de grote dakkapel maximaal 1,75 meter hoog zijn.
  • Daarnaast moet de bovenkant van de dakkapel minimaal 0,5 meter onder de daknok zitten.
  • Voor de onderkant geldt dat deze tussen de 0,5 en 1 meter boven de dakvoet moet zijn geplaatst.
  • Voor de zijkanten geldt 0,5 meter tot de erfgrens.
  • De dakkapel moet ook zijn voorzien van een plat dek.
  • De dakkapel mag niet aan een openbaar gebied, zoals een weg, liggen. Vandaar dat voor een grote dakkapel aan de voorkant soms wel een vergunning moet worden aangevraagd. Of dit het geval is, kun je lezen in het Bouwbesluit van de gemeente. Hierin zijn de voorwaarden met betrekking tot de maximale breedte omschreven.

Keuze uit verschillende materialen

Grote dakkapellen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Ga je voor super de luxe, dan heb je de keuze uit zink of koper. Deze zeer duurzame materialen hebben een hoge isolatiewaarden en vergen geen onderhoud. Voor zo’n luxe uitstraling moet je wel diep in de buidel tasten, want het zijn de duurste opties. Je kunt ook kiezen voor een van deze wat goedkopere materialen:

  • Hout is nog altijd een van de meest gekozen materialen. Het is duurzaam en sterk en gemakkelijk te bewerken. Hout vergt wel het nodige onderhoud, zo moet je het (regelmatig) schilderen. Dit heeft als voordeel dat je nog eens van kleur kunt veranderen.
  • Kunststof is een uitstekende optie als je liever een dakkapel wilt die nauwelijks onderhoud nodig heeft. Grote dakkapellen van kunststof zijn verkrijgbaar in diverse kleuren.
  • Polyester dakkapellen hebben als voordeel dat in tegenstelling tot kunststof ook het frame van dit materiaal is gemaakt. Deze naadloze constructie zorgt voor een hogere isolatiewaarde. Ook een dakkapel van polyester is zo goed als onderhoudsvrij.
  • Aluminium heeft ook een hoge isolatiewaarde en vergt nauwelijks onderhoud. Dit hoogwaardige materiaal heeft een moderne uitstraling. Het is echter wel wat duurder in aanschaf dan hout, kunststof of polyester.

Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om de materialen goed te vergelijken. Via deze link kun je eenvoudig verschillende dakkapellen vergelijken op basis van materiaal, prijs en andere belangrijke kenmerken.

Ontdek Jouw Mogelijkheden met een Grote Dakkapel

Heb je alle informatie doorgenomen en ben je geïnspireerd geraakt om je woonruimte te transformeren met een grote dakkapel? Prachtig! Om nog gerichter te kijken naar wat het beste bij jouw huis past, hebben we voor jou een overzicht samengesteld waarin je de specifieke kosten en mogelijkheden nog eens rustig kunt bekijken.

Benieuwd? Neem gerust een kijkje en laat je verder adviseren over de ideale oplossing voor jouw dak!

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe groot mag een dakkapel zijn?

De maximale afmeting hangt af van de breedte van je woning. Aan de achterkant staat de maximale grootte gelijk aan de breedte van je woning min 1 meter. Er zijn specifieke regels voor de voorkant, en deze kunnen per gemeente verschillen.

Hoe lang duurt het om een grote dakkapel te installeren?

Het installeren van een grote dakkapel is een complex proces dat afhankelijk is van verschillende factoren zoals de grootte, het ontwerp, en de weersomstandigheden. Over het algemeen kan de installatie van een prefab dakkapel binnen één dag worden voltooid, terwijl een op maat gemaakte dakkapel meerdere dagen in beslag kan nemen. Het is altijd aan te raden om een exacte tijdsinschatting te krijgen van de professional die de installatie uitvoert.