Vergelijk dakkapel offertes
Vind dé dakkapel specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Dakkapel Dakkapel met een schuin dak

Dakkapel met een schuin dak


Een dakkapel met schuin dak is de mooiste variant onder de dakkapellen, omdat hij goed integreert in je dak. In dit artikel lees je alles over dit type dakkapel, zoals de kosten, mogelijkheden en voor- en nadelen. 

Inhoudsopgave.

Wat kost een dakkapel met schuin dak?

De prijzen voor de dakkapel met schuin dak beginnen vanaf € 7.000. De exacte kosten variëren op basis van bijvoorbeeld de afmetingen het materiaal van de dakkapel. De gemiddelde schuine dakkapel kosten vind je terug in de onderstaande tabel, hierin zie je ook het verschil tussen een prefab (kant-en-klare) dakkapel en traditioneel geplaatste dakkapel.

Type dakkapelMateriaalGemiddelde prijs
prefab dakkapel
Gemiddelde prijs
traditionele dakkapel
Dakkapel schuin dakKunststofVanaf € 7.000Vanaf € 7.500
Dakkapel schuin dakPolyesterVanaf € 7.500x
Dakkapel schuin dakHoutVanaf € 9.000Vanaf € 9.500
Dakkapel schuin dakZinkVanaf € 10.000Vanaf € 10.500

De kosten van een dakkapel met schuin dak liggen iets hoger dan die voor een dakkapel met plat dak. Dit komt onder andere door de extra gegenereerde ruimte, de afwerking en de kosten van de vergunning. Dakkapel kosten voor een plat dak beginnen bij € 6.500.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Dakkapel met schuin dak

Verschillen tussen een dakkapel met schuin dak en plat dak

Er zitten verschillen tussen dakkapellen met schuin dak of een plat dak. Deze verschillen gaan vooral om de mate van onderhoud en levensduur van de dakkapellen. Lees hier meer informatie over de verschillen tussen de twee soorten dakkapellen.

Levensduur van een dakkapel met schuin dak

Het aflopende dak beïnvloedt de levensduur van een schuine dakkapel positief. Regenwater en natuurlijk afval stromen namelijk sneller van het dak af. Hierdoor heeft het dak geen last van stilstaand water en minder van aanslag vorming op de dakbedekking. Dakkapellen met schuin dak hebben bijna altijd een pannendak, waardoor de levensduur van het dak rond de 80 jaar ligt.

Er zit alleen een verschil in de levensduur van de zijwangen en andere onderdelen, omdat deze van verschillende materialen gemaakt zijn. Zo zie je dat zink de langste levensduur heeft, gevolgd door kunststof, polyester en daarna hout. Je vindt de gemiddelde levensduur van de materialen terug in onderstaande tabel.

MateriaalGemiddelde levensduur
Hout25 jaar
Kunststof50 jaar
Polyester50 jaar
Zink80 jaar

Onderhoud dakkapel met schuin dak

Naast dat de levensduur van de dakkapel positief beïnvloed wordt door het schuine dak, beïnvloedt het ook de mate van onderhoud. Voor een dakkapel met schuin dak is een stuk minder onderhoud nodig dan een dakkapel met plat dak. Je maakt ze schoon met water, reinigingsmiddel, doeken en borstels. Gebruik geen hogedrukspuit en doe voorzichtig om lekkages te voorkomen.

Let er daarnaast op dat de afvoer van het schuine dak naar behoren functioneert en verwijder alles wat een blokkade kan veroorzaken.

Verschillen op basis van materiaalsoorten

Verder verschilt het onderhoud afhankelijk van het materiaal van jouw dakkapel. Kies je voor houten zijwangen? Dan hebben deze na een tijd weer een likje verf nodig. Kies je voor kunststof of polyester zijwangen dan hoeven de zijwangen alleen schoongemaakt te worden. Zink is het meest onderhoudsvriendelijk en hoef je het minst vaak schoon te maken.

Ongeacht van welk materiaal je dakkapel is gemaakt, een dakkapel schoonmaken is altijd uit te besteden aan een vakspecialist.

De voor- en nadelen van een dakkapel met schuin dak

Er zitten meer voordelen aan een dakkapel met schuin dak dan bij de dakkapel met plat dak. Toch zijn er ook een aantal nadelen te benoemen. Bekijk hieronder de verschillende voor- en nadelen van een dakkapel met schuin dak, zodat je een goed beeld hebt van dit type dakkapel.

Voordelen van een dakkapel met schuin dak

 • Er komt meer ruimte vrij
  Door de dakkapel komt er extra loopbare ruimte vrij op zolder.
 • Meer licht
  Er komt meer licht binnen op zolder, waardoor de kamer minder donker is.
 • Betere afvoer
  De dakkapel met schuin dak heeft een betere afvoer van regenwater en natuurlijk afval, hierdoor hoef je minder vaak onderhoud uit te voeren en is de levensduur langer.
 • Volledige integratie
  Doordat de dakkapel dezelfde dakbedekking heeft als de rest van het dak, is de integratie beter dan een dakkapel met een ander soort dak.
 • De waarde van je woning stijgt
  Het plaatsen van een dakkapel heeft bijna altijd als gevolg dat de waarde van je woning stijgt. Hierdoor is de dakkapel niet alleen fijn voor de leefruimte, maar ook voor de waarde van je huis.

Nadelen van een dakkapel met schuin dak

 • Altijd een vergunning nodig
  In tegenstelling tot de dakkapel met plat dak, heeft een dakkapel met schuin dak altijd een omgevingsvergunning nodig.
 • Kosten liggen hoger
  De kosten voor een dakkapel met schuin dak liggen gemiddeld 10 tot 15% hoger dan een dakkapel met plat dak.
 • Hellingshoek minimaal 35 graden
  Een dakkapel met schuin dak is alleen te plaatsen bij een hellingshoek van minimaal 35 graden. Waardoor in sommige situaties het plaatsen van de dakkapel niet mogelijk is. Gelukkig is dit maar bij een kleine hoeveelheid daken. De gemiddelde dakhelling in Nederland is namelijk 45 graden.
Dakkapel schuin dak glas

Vergunningen en subsidies

In tegenstelling tot een dakkapel met plat dak, is er voor een dakkapel met schuin dak altijd een vergunning nodig. Ongeacht of je de dakkapel aan de voor- of zijkant van je woning plaatst, is het nooit mogelijk om de dakkapel vergunningsvrij te plaatsen.

De prijs van een dakkapel vergunning bedraagt vaak zo’n 2% van de totale bouwkosten, met een minimum van € 150. Het precieze minimumbedrag en totale percentage verschilt per gemeente.

Daarnaast is er mogelijkheid tot het ontvangen van subsidie. Hierbij is het een vereiste dat je de woning energiezuiniger maakt met het plaatsen van de dakkapel met schuin dak. Denk bijvoorbeeld aan isolerend glas of om de dakkapel en het omringende dak beter te isoleren. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking voor komt? Gebruik dan de Energiesubsidiewijzer.

Tips om de juiste dakkapellen specialist te vinden

Ga jij voor een dakkapel met schuin dak? Dan wil je natuurlijk dat de dakkapellen specialist vakwerk levert. Lees hier drie tips en vind de juiste dakkapellen specialist.

Let op keurmerken

Zowel bij dakkapellen met schuine daken als bij dakkapellen met platte daken, zit er een verschil in kwaliteit die vakspecialisten leveren. Je wilt natuurlijk wel dat je goede kwaliteit krijgt. Om consumenten te helpen, bestaan er keurmerken. Het KOMO-keurmerk is zo’n keurmerk voor in de bouw en verklaart dat de dragers van het keurmerk voldoen aan kwaliteitseisen. Hierdoor weet je dat de materialen van goede kwaliteit zijn en de verbouwingen vakkundig uitgevoerd worden.

Naast KOMO bestaan er nog veel meer keurmerken, elk met een eigen focus.

Lees reviews van andere klanten

Het is tegenwoordig mogelijk om over elke dakkapel specialist een review achter te laten op het internet. Vandaar dat het verstandig is wanneer je een keuze gaat maken tussen verschillende vakspecialisten, dat je de reviews leest. Je krijgt hierdoor een goed beeld van de vakspecialist en zijn eerdere werk.

Vergelijk verschillende offertes

Door meerdere offertes aan te vragen bij verschillende dakkapellen specialisten, is het mogelijk om de offertes te vergelijken. Vergelijk de werkzaamheden, kosten, garanties en keurmerken, zodat je kiest voor vakspecialist die het best bij jou past.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de installatie van een dakkapel met slepend dak?

De installatie van een dakkapel met een slepend dak kan meestal binnen één tot drie dagen worden voltooid, afhankelijk van de complexiteit van het project en de weersomstandigheden. Voorbereidend werk, zoals het aanvragen van vergunningen, moet ook worden meegenomen in de tijdsplanning.

Is een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel met schuin dak?

Ja, in veel gevallen heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel. De eisen kunnen variëren afhankelijk van je lokale gemeente. Het is verstandig om dit van tevoren te controleren bij jouw gemeente, zodat je zeker weet dat alles volgens de regels verloopt.