Homedeal.nl Inspiratie Tuin Regenwater opvangen: zo bespaar je tientallen euro’s

Regenwater opvangen: zo bespaar je tientallen euro’s

In Nederland valt jaarlijks maar liefst 70 tot 90 cm regenwater. Als Nederlander weet je als geen ander dat regenwater opvangen lucratief kan zijn. Wil jij weten op welke slimme manieren jij regenwater opvangt en hoeveel drinkwater je hierdoor bespaart? Lees dan snel verder!

Manier 1: Schaf een regenton aan

 

Gemiddelde kosten- € 70 inclusief btw voor een kunststof regenton
- € 160 inclusief btw voor een houten regenton
Wat kun je met het opgevangen water doen?- Zowel binnen- als buitenplanten water geven, een was draaien of je auto schoonmaken.
Hoeveel drinkwater bespaar je gemiddeld?- 1.000 liter per jaar

Houten of kunststof regenton?

De meest simpele en minst dure manier van regenwater opvangen is het plaatsen van een regenton. Een regenton sluit je gemakkelijk aan op de regenpijp. Je hebt de keuze uit houten en kunststof regentonnen. Veel mensen kiezen een houten variant vanwege het design. Het nadeel van dit type is echter dat de prijs wat hoger uitvalt dan de kunststof regenton. Bovendien gaat deze regenton, in tegenstelling tot een regenton van hout, een stuk langer mee. Dit komt doordat een houten regenton een stuk sneller slijt. Een aantal tips voor als je jouw beslissing gemaakt hebt:

 • Koop altijd een regenton met een deksel. Zo voorkom je dat muggen zich settelen rondom of in de ton.
 • Bladeren en takken houd je uit de regenton door een panty te plaatsen onderaan de regenpijp.
 • Het gratis hemelwater dat je opvangt bevat een stuk minder kalk en zout dan kraanwater. Regenwater is daarom ook perfect om te gebruiken voor kamerplanten.

Regenton

 

Manier 2: het regenwater afkoppelen

 

Gemiddelde kosten voor het afkoppelen van water- € 1200 inclusief arbeid en btw
Wat kun je met het opgevangen water doen?- Bijdragen aan het op peil houden van het grondwater en de riolering.
Hoeveel drinkwater bespaar je gemiddeld?- 1.200 liter per jaar

In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk dacht, komt het grootste gedeelte van het regenwater belandt in het riool. Het gevolg: een overbelaste riolering bij veel regenval. Het is dus een slim idee om het regenwater te leiden naar jouw grond, zodat zowel het grondwater als het water in de riolering op peil blijft. Wat heb jij hieraan? Dit:

 1. De grond in je tuin is een stuk vochtiger dankzij het regenwater, waardoor je de planten minder vaak water hoeft te geven.
 2. Je maakt aanspraak op flinke subsidies per m2 regen oppervlak. De regelgeving hierover verschilt echter sterk per gemeente. Raadpleeg daarom jouw gemeente voor extra voordeel!

 

Manier 3. Regenwater opvangen 2.0: via een tank met filter

 

Gemiddelde kosten- € 1500 per tank inclusief montage en btw
Wat kun je met het opgevangen water doen?- Zowel binnen- als buitenplanten water geven
- De buitenkraan, douche, wasmachine en wc voorzien van water
Hoeveel drinkwater bespaar je gemiddeld per jaar?- 35.000 liter per jaar

Het plaatsen van een tank met filter is het meest aan de prijs als het om het opvangen van water gaat. Je sluit de tank aan op de regenpijp en het reservoir zal zich vullen met regenwater. Een speciaal filtersysteem filtert het regenwater waardoor het direct bruikbaar is voor veel doeleinden. Het levert je dus veel voordelen op:

 • Je gebruikt het gefilterde regenwater direct voor de buitenkraan, douche, wasmachine of wc.
 • Je bespaart hierdoor ongeveer € 60 per jaar.
 • Regenwater opvangen door middel van een tank met filter is een duurzame oplossing. Je gebruikt het opgevangen water op deze manier maximaal.

 

Regenwater filteren

Als je het regenwater filtert, bespaar je al gauw 41.000 liter drinkwater. Het gebruiken van dit gratis hemelwater voor toilet, douche en wasmachine, is mogelijk door het speciale filtersysteem dat in de tank zit. Het filteren van het regenwater gebeurt in 3 stappen:

 1. Het voorfilteren. Bij het voorfilteren van het regenwater voorkom je dat er takjes of bladeren in het reservoir komen. Dit doe je door een ijzeren filter aan het begin van de regenpijp of een oude panty aan het uiteinde te plaatsen. Dit is dus een stap die je gemakkelijk zelf uitvoert.
 2. Het verwijderen van het middelgrote vuil. Dit gebeurt in de tank zelf. Het filter haalt vuil uit het regenwater dat door het voorfilter gekomen is.
 3. Het verwijderen van de kleinste vuiligheden. Ook deze stap wordt door het filter in de tank zelf gedaan. Al het vuil zakt naar de bodem van het reservoir en wordt via het riool afgevoerd.

 

Regenpijp

Hoe vang ik zoveel mogelijk regenwater op?

De meest voor de hand liggende manier voor het opvangen van regenwater is het werk te laten doen door het dak. De dakgoten van de woning of je schuur vangen grote hoeveelheden regenwater op. Dit water belandt via de regenpijp in het reservoir. Het is dus van groot belang dat je dakgoot goed gereinigd en gerepareerd is. Al het regenwater dat je opvangt via de dakgoot is dus waardevol. Een kapotte dakgoot kan al 50% minder wateropbrengst opleveren. Bovendien vergroot het de kans op waterschade in je tuin en aan je woning.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn dakgoot in orde is?

Een loodgieter is gespecialiseerd in het repareren en onderhouden van dakgoten. Hij maakt een inschatting van de werkzaamheden en voert de werkzaamheden professioneel en vakkundig uit. Meer informatie over het repareren van een dakgoot zoals prijzen, bespaartips en de werkzaamheden van een loodgieter? Bekijk dan de kosten voor het repareren van je dakgoot.

Vraag hier gratis tot 6 offertes aan bij loodgieters bij jou uit de buurt.