Homedeal.nl Inspiratie 6 lente tuintips van hoveniers

6 lente tuintips van hoveniers

De dagen worden weer langer, zonniger en warmer. Kortom, de hoogste tijd om weer eens een blik in je tuin te werpen en deze wakker te schudden uit de winterslaap. Maar hoe, wat raden hoveniers aan om in de lente te doen aan je tuin? Wij zochten het uit. Bekijk hier 6 handige tuintips van hoveniers en stoom je tuin klaar voor het buitenseizoen!

Tuintip 1. “In het voorjaar hebben je planten behoefte aan bemesting.” – Hovenier Roel Zuidema

Langzaam ontwaken je planten weer uit hun winterslaap, en om op kracht te komen hebben ze een beetje hulp van jou nodig. Bemest je tuin daarom in het voorjaar.

Waarom? De juiste voeding helpt je planten om mooier te bloeien, maar vooral om ziektes, schimmels en ongedierte zoals bladluis te voorkomen.

Koop organische mest, bestaande uit plantaardige of dierlijke grondstoffen, dit is de beste mest voor je planten. Meng de mest met de bovenste laag van de grond en je planten halen langzaam de voedingsstoffen die ze nodig hebben uit de bodem.

Tuintip 2. “De belangrijkste tip die we u kunnen geven is dat u een goede snoeischaar moet aanschaffen.” – Hovenier Sterk

In het voorjaar zijn veel gewassen toe aan een snoeibeurt. Aan te raden is om via Google te bekijken wanneer het tijd is dat jouw gewas een snoeibeurt krijgt.

Waarom snoeien noodzakelijk is?

  • Mooi model
  • Wildgroei voorkomen
  • Mooiere bloei
  • Betere oogst
  • Voorkomt ziektes

Snoeien lijkt simpel, maar je moet aan veel dingen denken.

Wat in ieder geval erg belangrijk is, is dat je een goede snoeischaar gebruikt. De snoeischaar moet altijd scherp zijn, want alleen een scherpe knip heelt snel en mooi. Rafelige sneden zijn de perfecte plek voor ziektekiemen en schimmels en dit verzwakt je gewas behoorlijk.

Is je snoeischaar bot? Er is een hele makkelijke manier om deze weer te slijpen. Pak een stuk aluminiumfolie, vouw deze tien keer dubbel en knip hier minimaal tien keer in. Door het knippen in het aluminiumfolie slijp je de bladen en is je snoeischaar binnen no-time weer vlijmscherp.

Extra tip: bij temperaturen onder nul is het beter om je gewassen nog niet te snoeien. De wond die je met snoeien achterlaat kan dan namelijk gaan bevriezen, wat de bloei kan stoppen.

knipschaar

Tuintip 3. “Vanaf maart is het weer tijd om uw grasmaaier uit de schuur of de garage te halen.” – Hovenier Kruijt

De lente is het startsein voor het maaiseizoen. Maai in maart het gras in je tuin twee keer om de groei weer goed op gang te brengen.

Begin de eerste keer voorzichtig:

  • Stel de maaimachine wat hoger in (vier centimeter meer dan normaal).
  • Maai niet bij nat weer.
  • Verwijder het maaisel (gebruik dit bijvoorbeeld als compost).
  • Gooi na een regenbui en het maaien wat mestkorrels op je gazon.

Na de winterslaap is het ook goed om je gras te verticuteren. Door mos, onkruid en maaien ontstaat er een soort viltlaag op het gazon waar water, licht en lucht moeilijk doorheen komen. Een laag van een centimeter is gezond, dit dient als bescherming, maar wordt het een dikkere laag dan is er werk aan de winkel om een kaal en bruin gazon te voorkomen. Met een verticuteermachine haal je deze laag weg, waardoor het gras stralender en voller terugkomt. Ga wel pas verticuteren als er geen nachtvorst meer is.

Tuintip 4. “Narcissen, tulpen en krokussen moet je niet snoeien na de bloei.” – Hovenier Roel Zuidema

In het voorjaar wekken narcissen, tulpen en krokussen de lentekriebels flink op en maken je sombere tuin snel weer vrolijk. Voorjaarsbollen moet je al in het najaar planten. In deze periode is de grond namelijk nog warm en kunnen ze zich een winter lang voorbereiden op de bloei. Kortom, doe dit voordat de vorst ons land bereikt.

Om de bloembollen volgend jaar weer te laten stralen is het belangrijk om de bloemen niet te snoeien wanneer ze aan het einde van de bloei zijn gekomen. Laat het loof zitten en afsterven. De plant heeft dan de tijd om energie uit het loof op te slaan in de bol, hierdoor geniet je volgend jaar weer van een kleurrijke lente. Haal je de loof wel weg? Dan wordt de bloei volgend jaar minder en sterft de plant uiteindelijk.

narcissen

Tuintip 5. “Lasagnebeplanting is een manier om bloembollen te planten die ook wel etagebeplanting genoemd wordt.” – Tuinkeur

Is straks de bloei van je lentebollen voorbij, dat ziet je tuin er een stuk minder vrolijk uit. Lasagnebeplanting biedt uitkomst.

Net als bij het opbouwen van een lasagne werk je met lagen, alleen gaat het nu om lagen verschillende bloembollen. Plaats de vroegbloeiende lente bloembollen bovenin en onderin de laatbloeiers. Door de bloembollen in laagjes van juiste bloeivolgorde te plaatsen, geniet je extra lang van een bloeiende tuin, vanaf januari tot soms wel mei.

Bloembollen in bovenste laag:

  • Krokussen
  • Blauwe druifjes
  • Sneeuwklokjes
  • Narcissen
  • Hyacinten

Bloembollen in diepere laag (kan je vaak nog in de lente planten, na de nachtvorst):

  • Tulpen
  • Dahlia
  • Calla
  • Lelietjes van dalen

Extra tip: er is een ezelsbruggetje om de ideale afstand tussen bloembollen te bepalen: 3x de breedte en 3x de hoogte van de bol aanhouden. Heb je een tulpenbol van 5 centimeter, hou dan om de bloembol een afstand van 15 cm aan.

Tuintip 6. “Verwilderingsbollen; één keer planten, jarenlang genieten!.” – Hovenier Hendrickx

Enkeljarige bloembollen bloeien een jaar prachtig, het jaar daarna verschijnen ze ook nog maar verliezen ze wel al in kracht en uiteindelijk stopt de bloei.

Meerjarige bloembollen bloeien meerdere jaren prachtig.

Ook verwilderingsbollen bloeien meerdere jaren, maar delen zich ook op onder de grond, het worden er ieder jaar meer. Na de bloei vallen de zaden willekeurig op de grond. Dit geeft een speels en vooral natuurlijk effect aan je tuin.

Voor het meest natuurlijke effect strooi je de bloembollen met de losse hand in de tuin en plant je ze op de plek waar ze gevallen zijn.

Verwilderingsbloemen

Laat je tuin klaar maken voor het buitenseizoen

Heb jij geen groene vingers, maar hou je wel van een vrolijke en goed verzorgde tuin? Je tuin is je visitekaartje, laat je tuin daarom lekker doen.