Homedeal.nl Hekwerken Hekwerk onderhoud

Hekwerk onderhoud

hekwerk onderhoud

Bij het aanschaffen van een nieuw hekwerk houd je natuurlijk ook rekening met het onderhoud dat er bij komt kijken. Wil je weten wat je moet doen om je hekwerk te onderhouden? Je vindt het hier!

Denk voor de aanschaf na over het hekwerk onderhoud

De meest gekozen soorten hekwerken in Nederland zijn hekwerken van hout of metaal. Mensen die voor een metalen hekwerk kiezen nemen een sierhekwerk, gaashekwerk, spijlenhekwerk of een dubbelmaatstafhekwerk. Als je een houten hekwerk kiest, kies je tussen hardhout of geïmpregneerd zachthout. Als je op zoek bent naar het goedkoopste hekwerk dan is gaashekwerk een goede optie.

Hekwerk van metaal

Ga je voor een mooi hekwerk van metaal? Een hekwerk van metaal moet in ieder geval altijd verzinkt worden. Als metaal in aanraking komt met water ontstaat er roest, roest ziet er niet mooi uit en zorgt er ook voor dat de kwaliteit van het hekwerk snel achteruit gaat. Een verzinkt hekwerk heeft een zilvergrijze kleur wat er nogal kil uitziet.

Om het hekwerk er wat levendiger uit te laten zien laten de meeste mensen het hekwerk nog coaten. Het laten coaten van je hekwerk heeft een meerprijs van 10%. Heb je bijvoorbeeld een hekwerk van € 1.000, dan betaal je nog € 100 extra voor de coating, waardoor de totale prijs € 1.100 wordt. De kleur van een gecoat hekwerk is standaard zwart of groen, maar je kan natuurlijk ook voor een andere kleur kiezen. Je kan elke kleur kiezen die je maar wilt, maar omdat die kleuren apart besteld moeten worden betaal je hier gemiddeld nogmaals een meerprijs van 10% voor. Dus als je hekwerk € 1.000 kost, betaal je voor een gecoat hekwerk in een andere kleur € 200 extra, waardoor de prijs uitkomt op € 1.200.

Wil je een hekwerk kopen en wil je meer informatie over de verschillende soorten hekwerken? Bekijk dan deze pagina over hekwerken plaatsen kosten en de verschillende prijzen.

Hekwerk van hout

Een houten hekwerk geeft een heel andere uitstraling dan een metalen hekwerk. Past een landelijke warme uitstraling beter bij je huis? Ga dan voor een houten hekwerk. De belangrijkste keuze die je moet maken is het soort hout. Je hebt de keuze tussen hardhout en zachthout. Zachthout is meestal behandeld met een impregneermiddel dat schimmel en rotting tegengaat. Als je een hekwerk van zachthout neemt zonder impregneermiddel, dan kan je er vanuit gaan dat je hekwerk binnen 5 jaar al verrot is. Onder zachthout vallen bijvoorbeeld vurenhout, cederhout en grenen. Geïmpregneerd zachthout gaat gemiddeld 15 tot 25 jaar mee. Geïmpregneerd hout kost gemiddeld tussen de € 70 en € 140 per m2.

Een hardhouten hekwerk is beter bestand tegen weersinvloeden dan zachthout. Harde houtsoorten zijn eiken, mahonie en beukenhout. Hardhout is het stevigste hout voor buitengebruik en gaat daarom ook het langst mee. Ook is hardhout onderhoudsarm, al is het altijd aan te raden om een hekwerk altijd goed te beschermen. Een hardhouten hekwerk kost gemiddeld tussen de € 140 en € 250 per m2 en gaat langer dan 25 jaar mee.

Voor meer informatie over houten hekwerken en de prijzen daarvan kijk je hier.

Wat moet je zelf doen voor het hekwerk onderhoud?

Hout vergrijst na verloop van tijd door vervuiling en weersinvloeden. Als je geïnvesteerd hebt in een hekwerk wil je dat het hekwerk zo lang mogelijk mooi blijft. Het is daarom verstandig om het hekwerk te behandelen met beits of houtolie. Je houten hekwerk in de beits zetten doe je zo:

  • Verwijder eventuele oude beits of verf;
  • Maak het hekwerk stof en vetvrij;
  • Zorg dat je een schone en platte kwast gebruikt voor het aanbrengen van de beits;
  • Dek de grond af om vlekken te voorkomen;
  • Schilder met de houtnerf mee;
  • Let op de weersomstandigheden, breng de beits niet aan in de volle zon, in te koud, te warm of te vochtig weer aan.

Een metalen hekwerk heeft ander onderhoud nodig dan een houten hekwerk. Bekijk hier de tips voor een metalen hekwerk:

  • De coating van het hekwerk dien je periodiek te reinigen. Het hekwerk wordt vervuild door bijvoorbeeld alg, aanslag van ijzer en of koperdeeltjes, chloriden, zurig milieu en microstof. In gebieden aan de kant van zee en in stedelijke gebieden wordt het aangeraden om 2 tot 4 keer per jaar te reinigen, op plaatsen met minder bevuiling wordt er aangeraden om 1 tot 3 keer per jaar te reinigen;
  • De reinigingsmiddelen dienen chemisch neutraal te zijn met een PH-waarde tussen 5 en 8. Gebruik geen krassende, schurende, zure of alkalische middelen om te voorkomen dat de coating wordt aangetast;
  • Woon je binnen 40 km van de kust? Dan wordt er aangeraden om tussen de zinklaag en de poedercoating een zoutwerende primerlaag aan te laten brengen, omdat het zout van de kust het hekwerk flink kan aantasten.
  • Spoel het hekwerk na het reinigen altijd goed na met schoon water.