Homedeal.nl Inspiratie Duurzaam wonen 5 x goed doen voor je portemonnee

5 x goed doen voor je portemonnee

geld besparen

Zowel voor je portemonnee als voor het milieu is het van belang om het stroomverbruik in huis zoveel mogelijk te beperken. Er zijn genoeg artikelen die je vertellen om je huis beter te isoleren of je andere dure projecten adviseren, echter is dit financieel gezien niet voor iedereen mogelijk. Daarom onze tips die weinig moeite en geld kosten, maar waardoor je flink bespaart op de energierekening en je dus meer geld overhoudt voor leuke dingen.

1. Verwarming
Lucht in je cv-installatie zorgt niet alleen voor een vervelend, tikkend geluid in huis, maar is ook nog eens energieverspillend. Als er luchtbellen in de leidingen zitten warmt de radiator niet meer goed op. Het is dus belangrijk om regelmatig de leidingen te ontluchten om energie te besparen. En wist je dat goede ventilatie in huis niet alleen goed is voor je gezondheid maar ook bijdraagt aan een goede verwarming van de ruimte? Als je ’s ochtends de ramen een uurtje open zet, wordt overtollige vochtige lucht afgevoerd. De frisse lucht die binnenkomt warmt sneller op.

2. Elektrische apparaten
Haal opladers van mobiele telefoons uit het stopcontact als je deze niet gebruikt, anders verbruiken ze continu energie. En wist je dat je door zoiets simpels als de lichtintensiteit van je lcd- of plasmascherm verlagen, je 30% energie bespaart? En dat je van het geld dat je bespaart door de apparaten echt uit te zetten (in plaats van stand-by) je 4 keer naar de bioscoop kunt gaan per jaar? Deze besparing komt namelijk neer op gemiddeld € 48 per jaar.

besparen elektrische apparaten

3. Wassen en douchen
Verlaag de vaste lasten door kouder te wassen, wassen op 60°C kost namelijk 2 keer zo veel energie als wassen op 30°C. Nog niet iedereen is overtuigd van koud wassen, echter is wassen op 30 graden tegenwoordig net zo effectief als wassen op 60 of zelfs 90 graden. Dit komt doordat machines beter werken en over slimme technologieën beschikken die vlekken beter weten aan te pakken.
Waarschijnlijk geef ook jij liever je geld uit aan gezellig avondje dan aan vaste lasten; gebruik een waterbesparende douchekop. Een gemiddeld huishouden bespaart circa € 50 per jaar aan energiekosten door met een waterbesparende douchekop te douchen. Bespaar daarbovenop € 80 door elke douchebeurt met 2 minuten te verkorten.

4. Verlichting
Wat betreft verlichting is het verstandig om spaar- of LED-lampen te gebruiken in plaats van reguliere lampen. Spaarlampen verbruiken ongeveer 75 procent minder energie en de levensduur is 10 keer langer dan gloeilampen met dezelfde lichtopbrengst. LED-lampen zijn nog zuiniger, ze verbruiken maar liefst 85% minder energie dan een vergelijkbare gloeilamp. Daarbij gaan ze 50 keer langer mee dan gloeilampen. We weten zeker dat je het geld dat je kwijt bent met gloeilampen beter kunt besteden.

besparen verlichting

5. Koelkast en vriezer
Ben je toe aan een nieuwe koelkast of vriezer? Vergis je dan niet; het label A+ lijkt misschien erg zuinig, maar is in werkelijkheid juist de minst zuinige op de markt. De zuinigste apparaten dragen het label A+++. Daarnaast is het verstandig om de koelkast met de achterzijde minstens 10 centimeter van de muur af te plaatsen en de achterzijde stofvrij te houden. Dan voert de koelkast warmte makkelijker af, hoeft die minder hard te werken en bespaar je op je energierekening. En wist je dat je eenvoudig € 10 verdient door zo iets simpels als de vriezer 2x per jaar te ontdooien? Bij ijsvorming moet het apparaat meer moeite doen om de inhoud koud te houden, dit verhoogt het energieverbruik en dus je rekening aanzienlijk.