Homedeal.nl Inspiratie Tuin Zo maak je snel en gemakkelijk je barbecue schoon

Zo maak je snel en gemakkelijk je barbecue schoon

Barbecue schoonmaken

Wist je dat de helft van de bbq-bezitters bij 23 graden gaat barbecueën? Is jouw barbecue er al klaar voor? Met deze 3 simpele stappen maak jij je bbq schoon in een handomdraai.

Stap 1: Verwijder de oude kolen en maak de behuizing schoon

Zitten er nog oude kolen in je barbecue? Deze kolen zorgen voor rookontwikkeling bij je volgende barbecue-sessie. Hussel daarom de oude kolen met een vork of een ander voorwerp dat hiervoor geschikt is en zuig het stof dat overblijft op met een stofzuiger. Zonder vieze handen ben je zo snel van je oude kolen af.

Stap 2: Het rooster

Nadat de kolen zijn opgeruimd, is het tijd om het rooster schoon te maken. Er zijn een hoop manieren waarop dit kan. Hieronder leggen wij je de 2 snelste manieren uit.

Verwarm je oven tot 300 graden en leg het rooster hier 15 minuten in. Het vuil dat aan het roestvrijstalen rooster is vastgekleefd, laat zo veel gemakkelijker los. Je verwijdert dit vuil daarna zeer snel met een staalborstel en wat water.

Ideaal voor een gas- of elektrische barbecue

Heb je een gas- of elektrische barbecue? Dan is deze methode uiteraard ideaal. Zet de oven op de hoogste stand voor 15 minuten, veeg het vuil van het rooster en je barbecue is weer klaar voor gebruik.

Is het barbecuerooster te groot voor je oven? Leg het rooster in een vuilniszak en voeg hier kokend water met ontvettingsmiddel aan toe. Laat dit een nachtje liggen en veeg het roet van het rooster met een staalspons.

Stap 3: Voorkomen is beter dan genezen

Voordat je je blinkend schone barbecue rooster gebruikt, smeer je deze goed in met plantaardige olie of citroensap. Zo voorkom je dat nieuw vuil zich ophoopt. Toch blijven er altijd wel wat restjes plakken. Poets daarom het rooster, als deze nog heet is, met sop en een afwasborstel schoon.

Let op: heb je een gietijzeren barbecuerooster? Dan kan je beter nog even wachten met het schoonmaken na het barbecueën. Gietijzer is namelijk gevoelig voor roest. Het vet dat op een gietijzeren barbecuerooster kleeft, vormt een laagje dat roest voorkomt. Het vuil is dus eerder een voordeel dan een nadeel voor een rooster van gietijzer. Om dit rooster weer schoon te maken, kun je het beste even wachten nadat je de bbq hebt gebruikt. Ben je klaar met barbecueën? Dan is het goed om het in te smeren met een beetje plantaardige olie. Dit voorkomt roestvorming.

Gerelateerde artikelen: