Homedeal.nl Inspiratie Tuin Tuintrend: Een sfeervolle vuurtafel

Tuintrend: Een sfeervolle vuurtafel

Het zomerseizoen staat weer voor de deur en dat betekent dat je de tuin zomerproof gaat maken. Lange zomeravonden in de tuin met goede vrienden: een heerlijk vooruitzicht. Helaas koelt het op een gegeven moment af en voldoet een trui niet meer om warm te worden. Gelukkig is er een steeds populairdere tuinaccessoire die hier oplossing voor biedt: de vuurtafel. Geniet nog langer van lome zomeravonden met deze trendy en handige tafels voor in de tuin.

De vuurtafel

Een vuurtafel is een tafel met in het midden een haard. Door de warmte die het vuur afgeeft, geniet je extra lang in je tuin zonder dat je het koud hebt. Daarnaast ziet het er ook nog eens heel mooi uit en is de tafel functioneel.

Opties

Vuurtafels worden vaak van natuursteen of (steiger)hout gemaakt en branden op hout of op propaan- of aardgas. Bij een vuurtafel op gas, is er een ruimte in de vuurtafel verwerkt waar de gasfles uit het zicht kan worden opgeborgen. Een vuurtafel kost gemiddeld tussen de € 300 en € 1.500, afhangend van hoe luxe je vuurtafel is.

Vuurtafel 1Vuurtafel 2

Zelf maken

Het is mogelijk om zelf je vuurtafel te maken, maar hiervoor is enige kluservaring wel handig. Als je je vuurtafel zelf gaat maken, kan je de tafel helemaal naar eigen smaak maken. Het makkelijkst is om te kiezen voor een vuurtafel van hout. Dit hout dien je goed op te schuren en mooi glad te maken voor een robuuste en authentieke uitstraling. Voor vuurtafels wordt vaak behandeld of onbehandeld steigerhout of douglas hout gebruikt. Werken met gasflessen en zorgen dat deze goed werken, is niet voor iedereen weggelegd.  Ben je niet zeker of je een haard kan maken die op gas brandt? Kies er dan voor om de vuurtafel op houtblokken te laten branden. Stapel de blokken hout op tegen een wand in je tuin en creëer een rustieke look. De schalen waarin het vuur brandt, zijn meestal gemaakt van steen of ijzer. Door na gebruik de schaal goed af te dekken, verleng je de levensduur van de schaal en bescherm je hem tegen weersinvloeden van buitenaf.

Vuurtafel 3Vuurtafel 9

Veiligheid

Ga je een vuurtafel kopen? Let bij het aanschaffen van een vuurtafel goed op of deze een KIWA CE certificaat heeft. Vuurtafels zijn in principe veilig en ongevaarlijk, maar het KIWA controleert streng op de kwaliteit van het product. Door het certificaat kan je er vanuit gaan dat er geen brand ontstaat door oververhitting. Ook is er minder kans op een explosie door een lekkende gasslang of slechte montage en ontstaat er geen vergiftiging door slechte gasverbranding. Alle vuurtafels die in Nederland worden verkocht hebben dit keurmerk, maar het kan geen kwaad om het voor de zekerheid te checken.

Vuurtafel 5Vuurtafel 6

Alternatieven

In plaats van een vuurtafel, kan je in plaats van een haard ook een koelelement toepassen. Hierdoor blijven je drankjes heerlijk koel op een zomerse avond en geniet je binnen no time van je drankje. Proost!

Vuurtafel 7Vuurtafel 8

Bronnen afbeeldingen

Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest, Pinterest