Homedeal.nl Inspiratie Verhoog je woningwaarde met deze 5 tips

Verhoog je woningwaarde met deze 5 tips

Offertes vergelijken

68% van de Nederlandse huizenkopers wil een woning die al af is en 14% een huis waar nog aan geklust moet worden. Maar het opknappen van de woning heeft niet alleen voordelen voor het verkopen ervan. Ook jij plukt nog de vruchten van je opgeknapte huis. Wil je weten wat je moet doen om je woningwaarde te verhogen? Lees dan even verder.

Tip 1: Ga voor extra vierkante meters

Zoals iedereen weet, heeft de oppervlakte veel invloed op de waardeverhoging van een woning. Daarom is het uitbreiden van je woning een belangrijk onderdeel van dit rijtje. Benieuwd hoe je jouw woning uitbreidt? Bekijk de tabel hieronder.

ProjectGemiddelde kosten inclusief materiaal, arbeid en btwWaardevermeerdering van investering
Dakkapel laten plaatsen€ 5.00060 tot 100%
Schuur of garage laten plaatsen€ 16.00060 tot 100%
Extra kamer creëren of ruimte vergroten€ 20.000 60 tot 100%
Serre laten plaatsen€ 25.00060 tot 100%

Let op! Wil jij jouw woning uitbreiden? Houd dan rekening met de volgende punten:

  • De waardeverhoging van het uitbreiden van je woning is afhankelijk van waar je in Nederland woont. Zo zijn vierkante meters in Amsterdam doorgaans een stuk waardevoller dan de oppervlaktes van de meeste woningen op het platteland.
  • Voor een uit- of opbouw heb je in veel gemeenten een vergunning nodig. Vaak kun je vergunningsvrij een aanbouw realiseren aan de achterkant van de woning. Check bij jouw gemeente of dit ook voor jouw situatie geldt.
  • Het uitbreiden van een woning gaat vaak ten koste van het tuinoppervlak. Meestal is extra woonruimte meer gewild dan buitenruimte, maar houdt deze balans goed in de gaten.
  • Wil je meer advies inwinnen over de uitbreiding van je woning? Een architect weet precies wat de mogelijkheden zijn en rekent gemakkelijk uit hoeveel de aanbouw kost. Meer informatie lees je in de prijsgids.

Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes aan voor een aanbouw!

Tip 2: Verduurzaam je woning

Door middel van het plaatsen van isolatie, haal je het meeste uit de verduurzaming van je woning. Met goede isolatie in huis, bespaar je al snel tot 30% op de stookkosten. Gemiddeld betaal je € 2.500 voor het laten isoleren van je huis, inclusief btw en arbeidskosten. Maar uit onderzoek is gebleken dat deze investering je woningwaarde verhoogt met 75 tot 100%. Ook het plaatsen van dubbel glas levert je een besparing op: € 280 per jaar aan energiekosten om precies te zijn. Dit is dus voordelig voor jou, het milieu en de eventuele toekomstige bewoners van je woning.

Tip 3: Verbouw de zolder

Je kunt je woningwaarde flink verhogen door je zolder te verbouwen. Denk hierbij aan het plaatsen van een dakkapel of het opknappen van de muren met stucwerk. Geef de muren vervolgens een likje verf of voer andere renovatiewerkzaamheden uit. Een aantal tips voor de verbouwing van je zolder:

  • Wil je een andere vloer plaatsen? Let dan goed op de mogelijke geluidsoverlast die je kunt veroorzaken voor de verdieping onder de zolder. Een houten vloer brengt vaak meer overlast met zich mee dan een vloer met tapijt. Wil je heel graag een houten vloer? Plaats dan isolatie onder deze vloer. De isolatie blokkeert het geluid, waardoor de personen onder de verdieping geen last hebben van stampende bovenbewoners.
  • Maak handig gebruik van de ruimte door inbouwkasten te plaatsen of een extra vide te bouwen waar je jouw bed neerzet. Hierdoor heb je veel vierkante meters over die de waarde van je woning aanzienlijk verhogen.

De prijs voor het bewoonbaar maken van je zolder bedraagt gemiddeld € 11.000. Hier tegenover staat een waardevermeerdering van de woningwaarde van 60 tot 100%.

 

Tip 4: Renoveer je badkamer

De renovatie van je badkamer levert je gemiddeld een waardvermeerdering tot 50% van de verbouwingskosten op. Een stuk minder dan bij de voorgaande tips dus. Waarom? Het is lastig een badkamer te ontwerpen die ieders behoefte vervult Dit komt doordat iedereen een andere smaak heeft. Is jouw badkamer echt toe aan renovatie? Dan kan hierdoor de woningwaarde toch flink stijgen. De prijs voor badkamerrenovatie ligt met € 5.000 inclusief arbeidskosten en btw lager dan de prijs voor het renoveren van de meeste projecten in dit rijtje. Dat maakt het dus een extra aantrekkelijk project. Wil je inspiratie opdoen voordat je de vakspecialist langs laat komen? Lees dan dit artikel over de verbouwingstrends van je badkamer.

Tip 5: Knap de gevel op

De eerste indruk is een daalder waard en de gevel is het visitekaartje van de woning. Een strakke gevel mag daarom niet ontbreken in dit rijtje. Houd bij het opknappen van je gevel rekening met de volgende gemiddelde prijzen:

  • € 13 per m2 voor kleine projecten, zoals voegen of impregneren.
  • € 25 per m2 voor duurzame projecten, zoals voegen én impregneren.
  • € 150 per m2 voor specifieke projecten, zoals het compleet vervangen van voegwerk of de gehele gevel.

Het opknappen van de gevel is een van de meest goedkope en doeltreffende manieren van het verhogen van de woningwaarde. Mits de gevelrenovatie goed uitgevoerd is, kun je rekening houden met een stijging van de totale woningwaarde van 5%.

Bespaartips

Wil jij een of meerdere van deze projecten zo voordelig mogelijk laten uitvoeren door de vakspecialist? En daarmee de waarde van je woning verhogen zonder teveel uit te geven? Bekijk dan deze bespaartips:

1. Ontvang kwantumkorting

Laat het project uitvoeren samen met je buren. Op deze manier bespaar je op voorrijkosten. Ook door het inschakelen van een lokale vakspecialist houd je de voorrijkosten lager.

2. Ga zelf aan de slag

Zoek bij ieder project uit wat je zelf kunt doen om arbeidskosten te besparen. Wil je de gevel laten impregneren? Ontvet de gevel dan alvast. Wil je de zolder laten renoveren? Ruim dan eerst de zolder op, zodat de specialist direct aan de slag kan.

3. Houd de elementen basic

Houd rekening met de smaak en behoeftes van eventueel toekomstige bewoners. Iedereen heeft weer andere voorkeuren. Wil je de woningwaarde zoveel mogelijk verhogen? Zorg ervoor dat de aanpassingen basic zijn. Gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk witte kleuren en houd de stijl basic.

Bronnen:

PinterestPinterestVan Heck badkamers, LinkedIn