Homedeal.nl Dakkapel De kunststof dakkapel: stijlvol & functioneel!

De kunststof dakkapel: stijlvol & functioneel!

dakkapel in zwart groot

Een kunststof dakkapel is erg populair. De voordelen van een dakkapel van kunststof wegen voor veel mensen dan ook ruim op tegen de nadelen. Wil jij alles te weten komen over de dakkapel van kunststof? Lees dan vooral deze pagina.

Inhoudsopgave.

Wat is een kunststof dakkapel?

Een kunststof dakkapel is het gehele frame gemaakt van kunststof. Dit betekent dat in ieder geval de zijkanten, kozijnen en dakconstructie van kunststof zijn gemaakt. 

Als je overweegt een dakkapel te plaatsen, is het essentieel om de verschillende beschikbare materialen te begrijpen. Een van de populairste keuzes tegenwoordig is kunststof. Een dakkapel van kunststof, zoals de naam al doet vermoeden, is een uitbreiding van een woning die hoofdzakelijk uit kunststof materialen is vervaardigd.

Deze dakkapellen bieden een combinatie van sterkte, duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Ze zijn ontworpen om extra ruimte te bieden en tegelijkertijd de esthetische waarde van je woning te verhogen.

Populariteit en toename in gebruik

De keuze voor het juiste materiaal voor je dakkapel is cruciaal, en de laatste jaren heeft kunststof aanzienlijke populariteit gewonnen. Dit komt doordat er steeds meer waarde gehecht word aan duurzaamheid, minimale onderhoudsbehoeften en kostenefficiëntie.

De toename in het gebruik van kunststof dakkapellen is ook te danken aan hun lange levensduur en weerstand tegen weersinvloeden. Met de juiste informatie kun jij ook bepalen of een kunststof dakkapel de beste optie is voor jouw woning.

dakkapel in zwart groot

Voor & nadelen kunststof dakkapellen

Dakkapellen worden gemaakt van materialen zoals hout, kunststof en aluminium. Ongeacht het materiaal zijn aan een dakkapel diverse voordelen verbonden. Iedere dakkapel zorgt voor extra lichtinval en extra leefruimte in je woning.

Voordelen

  1. Uitstekende isolatie: Kunststof isoleert zeer goed. De isolatiewaarde wordt uitgedrukt in de U-waarde, waarbij geldt: hoe lager hoe beter. Voor kunststof is een isolatiewaarde van 1 mogelijk, terwijl de isolatiewaarde van hout gemiddeld 2,4 bedraagt. Kunststof isoleert zo goed doordat in het materiaal ruimte is opgenomen voor stilstaande lucht. Goede isolatie zorgt niet alleen voor een fijn binnenklimaat, maar ook voor een lagere energierekening
  2. Minimaal onderhoud: Kunststof is nagenoeg onderhoudsvrij. De weersomstandigheden hebben nauwelijks invloed op het kunststof en schilderen is niet of nauwelijks nodig. Om de levensduur te verlengen wordt uitsluitend aanbevolen om de dakkapel ongeveer een keer per jaar schoon te maken. Dit doe je met warm water en een niet schurend schoonmaakmiddel. Ook is het goed om de waterafvoer van het dak periodiek te controleren en vrij te maken van plantenresten.
  3. Vele kleuren en vormen: Voordeel van kunststof is dat het in alle denkbare vormen en kleuren geproduceerd kan worden. Het is zelfs mogelijk om een dakkapel van kunststof op maat te laten maken waarbij het dak van de dakkapel schuin wordt. Zo heb je altijd een dakkapel die past bij de uitstraling van je huis
  4. Strak of houtlook: Kunststof heeft van nature een strakke uitstraling en past daardoor mogelijk minder goed bij een woning met een meer landelijke uitstraling. Er zijn echter ook dakkapellen van kunststof met een nerfstructuur. Hierdoor lijkt de dakkapel van hout te zijn gemaakt en niet van hout.

Nadelen

Aan kunststof dakkapellen zijn niet uitsluitend voordelen verbonden. Om een goede afweging te kunnen maken of een kunststof dakkapel ook iets voor jou is, zijn hieronder ook de belangrijkste nadelen weergegeven:

  1. Duurder: Ten opzichte van dakkapellen die worden gemaakt van andere materialen is kunststof duurder in aanschaf. Hier staat echter tegenover dat kunststof nauwelijks onderhoud nodig heeft, waardoor je ook nauwelijks onderhoudskosten hebt.
  2. Lastig te repareren: Kunststof heeft dan wel nauwelijks onderhoud nodig, reparaties van beschadigingen zijn ook moeilijker uit te voeren. Kleine scheurtjes of krassen in het kunststof kunnen nog gerepareerd worden met kunsthars, maar het repareren van grotere beschadigingen is lastiger en kostbaarder.
  3. Kleur kan niet gewijzigd worden: Een belangrijk voordeel van een kunststof dakkapel is dat deze nauwelijks onderhoud nodig heeft en niet geschilderd hoeft te worden. Dit is gelijk ook een belangrijk nadeel. Je zit vast aan de gekozen kleur en kan deze niet meer wijzigen, ook niet als je jouw huis een andere uitstraling wilt geven.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kosten van de kunststof dakkapel

Bij het overwegen van een kunststof dakkapel is het essentieel om te begrijpen welke factoren de totale kosten kunnen beïnvloeden.

In onderstaande tabel zijn alle prijzen opgenomen van kunststof dakkapellen

Gemiddelde kosten incl. plaatsing
2,5 meter€ 6.500
3 meter€ 7.000
4 meter€ 7.700
5 meter€ 8.500
6 meter€ 9.400

Dit zijn vanaf prijzen en inclusief montage. De kosten worden niet alleen hoger op het moment dat de dakkapel breder wordt, maar ook op het moment dat bij aanschaf en plaatsing gekozen wordt voor extra accessoires en opties.

Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u een goed geïnformeerde beslissing nemen.

Keurmerken

Een dakkapel vergt een fikse investering. Het is dan ook goed om voor aanschaf na te gaan of de aangekochte materialen van goede kwaliteit zijn. Dit kan je vaststellen door te controleren of de kozijnen het VKG-keurmerk hebben. Heeft de door jou ingehuurde vakspecialist een KOMO-keurmerk en is hij aangesloten bij BouwGarant, dan weet je ook gelijk dat je met een vakspecialist te maken hebt.

Het Kiezen van een Betrouwbare Aannemer

De kwaliteit van de installatie is net zo belangrijk als de kwaliteit van het product zelf. Het kiezen van een betrouwbare aannemer kan het verschil maken in de levensduur en prestaties van uw dakkapel.

Vraag altijd om referenties, lees beoordelingen en zorg ervoor dat de aannemer ervaring heeft met het installeren van dakkapellen, vooral van kunststof. Een open communicatie, transparante prijzen en een duidelijk contract zijn ook cruciaal voor een succesvolle samenwerking. 

Door de tijd te nemen om de juiste aannemer te selecteren, kunt u zichzelf verzekeren van een vakkundige installatie en een dakkapel die jarenlang meegaat.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een kunststof dakkapel inclusief plaatsen?

De kosten van een dakkapel van kunststof hangen af van de breedte van de dakkapel. Daarnaast beïnvloeden opties de totale prijs. Denk hierbij aan het soort kozijn en raam, de inbouw van verlichting en het eventueel gelijktijdig laten plaatsen van zonnepanelen. Inclusief plaatsen beginnen de kosten rond de € 4.000.

Wat kost een dakkapel van 4 meter inclusief montage?

Een dakkapel van 4 meter inclusief montage kost minstens € 4.750. Kies je voor een luxe afwerking, bijvoorbeeld met meerder kiepramen, dan worden de totale kosten snel hoger. Overweegt je naast kunststof ook andere materialen voor je dakkapel? Ontdek de voordelen en mogelijkheden van zinken dakkapellen op onze informatiepagina