1 miljoen projecten verricht

Homedeal.nl > Inspiratie > Tuin > Verdieping in de tuin

Verdieping in de tuin

Niveauverschillen in je tuin leveren interessante effecten op. Zo zorgt een verhoging voor dieptewerking en een spannend effect omdat je niet direct het totaalplaatje ziet. Je creëert goede beschutting voor zithoekjes en je vergroot de kans om net even langer de zon mee te pakken.

Vooral het speelse effect dat niveauverschillen aan je tuin geeft is voor veel mensen de reden om te werken met hoogteverschillen, die kunnen variëren van enkele centimeters tot 2 meter. Uiteraard is de hoogte afhankelijk van de grootte van je tuin en hoe dichtbij je buren hebt. Het zal je verbazen dat ook in kleine tuinen, je flink de hoogte in kan.

5 handige tips

  1. De meeste dieptewerking creëer je als je vanuit je huis tegen het hoogteverschil aankijkt.
  2. Je maakt een smalle tuin breder door hoogteverschillen schuin (diagonaal) te plaatsen zodat je de zijwanden optisch uit elkaar duwt
  3. Je maakt een ondiepe tuin breder door hoogteverschillen tegenover je woning te plaatsen.
  4. Plaats je de verhoging tegen de muur van je woning of schuur en bestaat je verhoging uit aarde, hou dan rekening met dat er vocht je muur in kan trekken. Voorkom dit door ruimte open te laten tussen de muur en je verhoging (iets minder mooi) of door een plastic gazon tussen de muur en aarde te plaatsen.
  5. Hou er rekening mee dat je niet direct de tuin van de buren inkijkt, dat gaan ze waarschijnlijk niet waarderen.

Materialen

Eigenlijk kan je ieder materiaal gebruiken dat je mooi vindt. Hout zie je vaak terug, maar ook betonnen muurtjes of beton- of granietbielzen. Voor de kleine verhoging, denk aan enkele centimeters, kan je op zoek naar borders, die zijn ook in alle bovenstaande materialen te verkrijgen.

Tijd voor inspiratieverdieping in tuin

verhoging tuin

tuin verdieping

vijver verdieping tuin

terras verdieping tuin

Verhogingen in je tuin realiteit laten worden?

Wil jij graag meer spelen met de diepte in je tuin, en dit door een ervaren hovenier laten doen? Lees onze prijsgids om je te verdiepen in de prijzen en betrouwbare hoveniers te vinden: Tuinrenovatie kosten.

Gerelateerde artikelen:

10x pallet inspiratie voor in de tuin

De prachtigste loungesets

Onder de warme zon koken in je buitenkeuken