Vergelijk keuken offertes
Vind dé keukenspecialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Keukenspecialist Keukenrenovatie kosten

Keukenrenovatie kosten

Minimale kosten
€ 350
Gemiddelde kosten
€ 1.400
Maximale kosten
€ 3.000
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.150 - € 1.650

Is het tijd om jouw keuken een nieuwe uitstraling te geven? Een keuken renovatie kan wonderen doen voor zowel de functie als de sfeer van deze belangrijke ruimte in jouw huis. Wil je alleen nieuwe keukendeuren of ook nieuwe apparatuur? Via Homedeal kom je erachter wat de keukenrenovatie kosten en mogelijkheden zijn.

Inhoudsopgave.

Wat kost het renoveren van je keuken?

De kosten voor een complete keukenrenovatie liggen gemiddeld rond de € 1.400, inclusief plaatsing. Denk hierbij aan het vervangen van de keukenkastjes, het keukenblad en eventueel fronten voor bijvoorbeeld de koelkast. Uiteraard is de prijs afhankelijk van hoe klein of groot je keuken is.

Bekijk onderstaand kostenoverzicht voor de gemiddelde keukenrenovatie prijzen:

Keuken renoverenBijvoorbeeld (incl. handgrepen en scharnieren)Gemiddelde kosten, incl. btw en arbeidskosten
Kleine keuken / bijkeuken– 3 keukendeuren
– 3 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
€ 350 – € 950
Keuken van gemiddelde grootte– 8 keukendeuren
– 5 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
€ 900 – € 2.000
Grote keuken– 12 keukendeuren
– 7 ladefronten
– 1 koelkastpaneel
– 1 vaatwasserpaneel
€ 1.000 – € 3.000

Gemiddelde keukenrenovatie prijzen

Een gemiddelde grootte keuken opknappen kost in Nederland tussen de 900 en 2.000 euro. Natuurlijk, als je alleen wat kastjes wilt vervangen of een nieuw kleurtje aan de wanden wilt, kun je rekening houden met de onderkant van dit budget.

Maar als je keuken echt aan een totale make-over toe is, met nieuwe apparatuur en een glanzend keukeneiland, dan kijk je naar de bovenkant van dit bedrag of zelfs meer. Het draait allemaal om wat je zelf voor ogen hebt en wat je bereid bent te investeren in jouw ideale keuken.

Om een duidelijk beeld te krijgen van wat een keukenrenovatie zou kunnen kosten, is het verstandig om de prijzen te vergelijken. Je kunt ervoor kiezen om een geheel nieuwe keuken te plaatsen, maar een gedeeltelijke renovatie kan ook al wonderen doen.

Ontdek de voordelen van een offerte bij Homedeal. Ben je klaar om een direct offerte aan te vragen? Gebruik dan de link onderaan voor directe toegang tot het offerteformulier.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
2 man team werkend aan een nieuwe keuken

Prijsvoorbeelden

Wanneer je een keuken gaat renoveren, zijn concrete prijsvoorbeelden goud waard. Ze helpen je om je eigen renovatieplannen in perspectief te plaatsen. De volgende situaties geven je een goed beeld van de kosten voor jouw keukenrenovatie.

Kleine keuken reparatie:

Wil je de fronten van een kleine keuken of een bijkeuken vervangen? De gemiddelde kosten hiervoor zijn tussen de € 300 en € 950. Keukendeuren gemaakt van de materialen melamine, folie en laminaat zijn de goedkoopste optie.

Gemiddelde keuken reparatie:

Voor een prijs tussen de € 600 en € 2.200 laat je de fronten van je middelgrote keuken vervangen. Als je kijkt naar het type materiaal, vallen acryl en lak keukendeuren onder de gemiddelde prijs.

Grote keuken reparatie:

Heb je een grote keuken met vele frontjes? Gemiddeld kost het dan € 2.000 om de keukenfronten te laten vervangen. Kies je voor massief hout als materiaal voor je keuken dan stijgt de prijs flink.

Hoe ziet de prijsopbouw van een keukenrenovatie eruit?

Kostenoverzicht Keukenrenovatie kosten

Bij het plannen van een keukenrenovatie is het nuttig om te begrijpen hoe de prijs is opgebouwd. De totale kosten kun je namelijk opsplitsen in verschillende delen. Het grootste deel van je budget gaat waarschijnlijk naar de materialen.

Welke keuzes bepalen de kosten om een keuken te renoveren?

Door goed na te denken over wat je echt belangrijk vindt in je keuken, kun je slimme keuzes maken die bij jouw budget en jouw droomkeuken passen. Er zijn diverse keuzes die de kosten van je keukenrenovatie bepalen.

Keuze 1: Materiaal van de keukenfronten

Denk goed na over welk materiaal je gaat kiezen voor de keukenfronten. Niet alleen je persoonlijke smaak, maar ook het beschikbare budget helpt je om de juiste keuze te maken. Onderstaand zie je de diverse soorten materialen. Hoe meer sterren, hoe hoger de prijs.

MateriaalPrijsindicatieToelichting materiaalsoort
Melamine*Melamine is een hars die onder hoge druk op een MDF-paneel geperst wordt. Het is een budgetvriendelijk materiaal.
Folie**Folie is een flinterdun laagje dat via een chemisch proces op het basisvlak verlijmd wordt. Nadeel is dat het niet volledig krasvrij is.
Laminaat***Laminaat is net als melamine een hars die onder hoge druk op een MDF-paneel geperst wordt en is voorzien van een decorlaag aan de bovenzijde. Laminaat is harder en vochtbestendiger dan melamine.
Acryl****Fronten met een acryl coating worden gekenmerkt door een uitstekende ultrahoogglans. Acryl keukendeuren zijn eenvoudig schoon te maken.
Mat/hoogglans lak****De lakdecors hebben net als de foliedeuren een MDF-paneel als basis, waarop vervolgens de lak gespoten wordt. Een voordeel is dat je voor vrijwel elke kleur kunt kiezen, maar het is niet bestand tegen krassen.
Massief hout*****Massieve fronten zijn houten fronten vervaardigd uit massieve balken. Om beschadiging zo veel mogelijk te voorkomen wordt er vooral gekozen voor harde houtsoorten zoals eik, kerselaar, beuk of esdoorn. Goed onderhoud is noodzakelijk.
Gehard glas******Gehard glas voor in de keuken is krasbestendig, daar betaal je wel de hoogste prijs voor.

Keuze 2: Apparatuur

Wil je niet alleen de keukenfronten vervangen, maar ook de apparatuur? Dan vallen de kosten van je keukenrenovatie hoger uit. Gemiddeld kost een keukenapparaat zoals bijvoorbeeld een vaatwasser, combimagnetron of koelkast € 500 per stuk. De prijzen lopen echter erg uiteen, afhankelijk van de kwaliteit en de luxe van het product. Ga voor jezelf na wat je wensen zijn per apparaat.

persoon die de keuken aan het renoveren is

Keuze 3: Aanrechtblad

Het aanrechtblad is een beeldbepalend element in je keuken. Indien je het aanrechtblad wilt vervangen tijdens het renoveren van je keuken, brengt dit extra kosten met zich mee. De hoogte van deze kosten is erg afhankelijk van het materiaal. Kunststof keukenbladen zijn betaalbaar en toch van goede kwaliteit. Natuursteen keukenbladen geven de keuken een luxe uitstraling.

De prijs is afhankelijk van de beschikbaarheid en verwerkingskosten van het soort natuursteen dat je kiest. Composiet is een alternatief voor natuursteen wanneer je dit te duur vindt. Composiet heeft de bijzonder luxe uitstraling van natuursteen en de eigenschappen zijn vergelijkbaar. Een relatief goedkoop werkblad kost € 300 per strekkende meter, gemiddeld kost een werkblad € 500 per strekkende meter.

Vraag een keukenspecialist om je te adviseren over welk aanrechtblad het beste aansluit bij jouw wensen.

Keuze 4: Vernieuwen of reparatie

Het is natuurlijk ook mogelijk dat je niet de gehele keuken wilt renoveren, maar dat slechts een reparatie aan je keukenkasten of apparatuur nodig is. De kosten zijn erg afhankelijk van het soort reparatie. Als je uitsluitend kastjes wilt laten repareren, zonder ze te vervangen, zullen de arbeidskosten de grootste kostenpost zijn.

Als reparatie niet volstaat en je bijvoorbeeld de kookplaat wilt vervangen kun je uitgaan van gemiddeld € 500 kosten voor een nieuwe kookplaat en € 100 voor de montage-/arbeidskosten. Laat je van te voren goed informeren over het uurtarief en eventuele extra kosten.

Keuze 5: Extra opties

De keukenrenovatie echt goed aanpakken? Laat je keuken tot in de puntjes afwerken met onderstaande extra opties.

ProductGemiddelde prijs per meter, incl. btwToelichting
Plinten€ 4 – € 10 Plinten zitten aan de onderkant van uw keuken tegen de vloer aan.
Sierplint€ 5 – € 15 Met een plint die de opening tussen de vloer en de onderkast bedekt kan je de uitstraling van je keuken nog verder verfraaien.
Sierlijst€ 15 – € 25 Te gebruiken voor het verbergen van lampen, snoeren en stopcontacten.

Voordelen en nadelen keuken renoveren,

Een keukenrenovatie kan je huis op talloze manieren verrijken. Een volledige renovatie kan aardig in de papieren lopen, en soms zijn er onvoorziene uitgaven die je budget kunnen oprekken. Het is wel belangrijk om realistisch te zijn over wat je zelf kunt en wat je beter kunt overlaten aan vakmensen.

Een gedeeltelijke keukenrenovatie kan verleidelijk zijn als je kosten wilt besparen, maar zonder de juiste vaardigheden kan dit juist tot extra kosten leiden.

Voordelen keuken renoveren

  • Waardeverhoging van je huis: Een moderne en functionele keuken maakt je huis aantrekkelijker voor potentiële kopers.
  • Personalisatie: Je krijgt de kans om een keuken te creëren die perfect aansluit bij je persoonlijke smaak en levensstijl.
  • Energie-efficiëntie: Door te kiezen voor nieuwe keukenapparatuur die minder energie verbruikt, kun je besparen op je energierekening.
  • Verbeterde functionaliteit: Een renovatie biedt de mogelijkheid om de indeling van je keuken te optimaliseren voor jouw gebruiksgemak.

Nadelen keuken renoveren

  • Tijdelijk ongemak: Je zult tijdens de renovatie je keuken moeten missen, wat je dagelijks leven kan verstoren.
  • Kosten: De kosten kunnen oplopen, vooral als je kiest voor high-end materialen en apparatuur.
  • Onvoorziene uitgaven: Er kunnen altijd onverwachte kosten opduiken tijdens een renovatieproject.
  • Afhangend van vakmensen: Voor de meeste werkzaamheden ben je afhankelijk van de beschikbaarheid en planning van vakmensen.

Nu je weet wat een keuken renovatie kan betekenen voor jouw woning en portemonnee, is het tijd om de volgende stap te zetten. Met onze hulp vind je niet alleen inspiratie, maar ook de juiste vakmensen om jouw keuken om te toveren tot het hart van het huis.

Klaar om de keuken te krijgen die niet alleen mooi is, maar ook past bij jouw kookkunsten en gezellige avonden? Vraag dan nu vrijblijvend een offerte aan en maak van jouw keukendroom een haalbare realiteit.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen.

Waarom zou je jouw keuken renoveren?

Een keukenrenovatie kan de waarde van je huis verhogen, de functionaliteit verbeteren en je keuken aanpassen aan jouw persoonlijke stijl. Daarnaast kan het energie-efficiëntie bevorderen met nieuwe, zuinigere apparatuur.

Hoe lang duurt het om een keuken te renoveren?

Kleine aanpassingen kunnen binnen een paar dagen gedaan zijn, terwijl een volledige renovatie enkele weken in beslag kan nemen. De exacte tijd hangt af van de complexiteit van de renovatie en de snelheid van de werkzaamheden.

Homedeal bespaartips

Help mee

Heb je tijd om mee te helpen? Maak dan alvast de keuken vrij van spullen en ruim achteraf zelf de rommel op. Hierdoor bespaar je op de arbeidskosten.

Keukenaccessoires

Je vindt je keuken ouderwets en saai? Naast het vervangen van enkele onderdelen creëer je ook een nieuwe look door het vervangen van enkele opvallende keukenaccessoires. Denk hierbij aan het porselein, koffiezetapparaat, kruidenrekje en kookpotten. De aanpassingen zijn minder drastisch en minder duur, maar zorgen wel voor een andere sfeer in je keuken.

Apparatuur

Zuinige kookapparatuur voorkomt verspilling van gas en elektriciteit en dus kosten. Let bij de aankoop van apparatuur op het elektriciteitsverbruik, ook tijdens de stand-by stand. Het energielabel geeft informatie over het energieverbruik. Je hebt diverse klassen, de letters A+++ (meest zuinige) tot en met D (minst zuinige). Maar let op; door de aangescherpte energie-efficiëntie eisen vanuit de Europese Unie mogen er geen apparaten met labels A, B, C of D meer voor de Europese markt worden geproduceerd. Voor koelkasten en vriezers geldt bijvoorbeeld dat A+ de minst zuinige klasse is voor apparaten die nieuw op de markt worden gebracht.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden