Vergelijk keuken offertes
Vind dé keukenspecialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Keukenspecialist Inbouw oven vervangen

Inbouw oven vervangen

Wil jij je inbouw oven met kookplaat vervangen? De apparaten in je keuken hebben vanzelfsprekend geen onbeperkte levensduur. Zo moet je te zijner tijd ook je inbouw oven vervangen. Is jouw ingebouwde oven aan vervanging toe, dan is de kans groot dat diverse vragen bij je op zullen komen. Weet jij bijvoorbeeld wat de kosten zijn van het vervangen van een ingebouwde oven? Wanneer je ingebouwde oven aan vervanging toe is? En: hoe wordt een inbouw oven vervangen? Het antwoord op al deze vragen lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Kosten inbouw oven met kookplaat vervangen

De kosten van een ingebouwde oven vervangen verschillen. Deze zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de kosten van de oven zelf, maar ook aan de installatiekosten door een vakspecialist. Laat je gelijktijdig met je oven ook de kookplaat vervangen, dan is dit vanzelfsprekend in de meeste gevallen duurder.

Type werkzaamhedenKosten
Kosten van installatie door vakspecialist€ 50 - € 60 per uur
Kosten inbouw ovenVanaf € 350
Kosten inbouw oven met kookplaat vervangenVanaf € 550
Kosten inbouw stoomovenVanaf € 1.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe wordt een inbouw oven vervangen?

Een ingebouwde oven vervangen in jouw keuken kan in 3 stappen.

 • Stap 1: Losschroeven oude apparaat
  Maak de schroeven van de oude inbouw oven los. Deze schroeven zie je op het moment dat je de deur van de inbouw oven opent en bevinden zich aan de rechter- en linkerzijde van de oven.
 • Stap 2: Verwijderen oude apparaat
  Vanwege het gewicht kan je deze stap het beste uitvoeren met twee personen. Trek de oven voorzichtig naar voren. Controleer gelijktijdig waar de stekker zich bevindt en trek deze uit het stopcontact.
 • Stap 3: Plaatsen nieuwe inbouw oven
  Stop allereerst de stekker van je nieuwe inbouw oven in het stopcontact. Plaats je inbouw oven daarna in het midden van de nis en schuif deze naar achteren. Tot slot kan je jouw nieuwe inbouw oven vastschroeven.

Voor het uitvoeren van bovenstaande werkzaamheden heb je alleen een schroevendraaier of accuschroefmachine nodig. Verder is het wel verstandig om de installatie met twee personen uit te voeren. Een tweede persoon is niet alleen handig om te helpen sjouwen. Op meerder momenten komen de extra handjes ook goed van pas, met name omdat meerdere handelingen gelijktijdig uitgevoerd moeten worden.

Hoewel een inbouw oven zelf te plaatsen is, komt er meer bij kijken dan je in eerste instantie denkt. Zo moet je er bijvoorbeeld voor waken dat de oven voldoende ventilatieruimte heeft en moet je de elektriciteitstoevoer goed regelen. We raden daarom aan om een vakspecialist in te schakelen voor het vervangen van jouw inbouw oven.

Inbouw oven vervangen

Prijsopbouw van het vervangen van een ingebouwde oven

De prijs van een inbouw oven vervangen bestaat nagenoeg volledig uit de materiaalkosten van je nieuwe inbouw oven. Zeker op het moment dat je de installatie van je nieuwe inbouw oven zelf doet. In de praktijk kan je te maken krijgen met de volgende kosten bij het vervangen van jouw inbouw oven:

 • Installatiekosten
  Zoals je in de voorgaande paragraaf hebt gelezen, is het vervangen van je inbouw oven een zeer eenvoudig klusje. Het kan echter wel een zware klus zijn: een inbouw oven kan een behoorlijk gewicht hebben. Laat je jouw nieuwe inbouw oven door een vakspecialist plaatsen, dan moet je rekening houden met een uurtarief van gemiddeld € 55. Hier komen nog voorrijkosten bij. In de meeste gevallen is de vakspecialist korter dan een uur bezig met de klus.
 • Materiaalkosten
  Vrijwel de gehele kosten van vervanging hangen samen met de kosten van jouw nieuwe inbouw oven. Hierbij kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Een inbouw oven kost minimaal € 350 en maximaal € 3.500.

Wanneer moet je jouw ingebouwde oven vervangen?

Een inbouw oven is aan vervanging toe op het moment dat deze aan het eind van zijn levensduur zit. Wanneer dit is kan sterk variëren. Een levensduur van vijftien jaar is zeker niet ongewoon. Je oven werkt niet meer als deze niet goed warm meer wordt. Vaak merk je dit al snel. Wil je dat jouw inbouw oven zo lang mogelijk blijft werken? Dan is het een goed idee om onderstaande tips op te volgen:

 • Tip 1: Houd de oven schoon.
 • Tip 2: Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen.
 • Tip 3: Gebruik een eventuele zelfreinigingsfunctie niet te vaak. Dit belast de verwarmingselementen namelijk zeer zwaar.
 • Tip 4: Vervang de rubberen afdichtingen tijdig.
 • Tip 5: Doe geen folie in de oven.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is de levensduur van een nieuwe inbouw oven?

De levensduur van een inbouw oven is met name afhankelijk van de bouwkwaliteit en de materialen waar deze van is gemaakt. Een moderne oven heeft een gemiddelde levensduur van vijftien jaar. Een langere levensduur is niet ongewoon. Vergelijk gratis inbouw oven offertes.

Wat kost een nieuwe inbouw oven?

De kosten van een inbouw oven liggen binnen een brede prijsrange. De goedkoopste oven kost ongeveer € 350, de duurste modellen kosten ongeveer € 3.500. Een duurdere inbouw oven heeft normaliter niet alleen een langere levensduur, maar ook meer opties. Denk hierbij niet alleen aan verschillende verwarmingsstanden, maar ook aan de aanwezigheid van een zelfreinigende functie.

Welke maten inbouw ovens zijn er?

Ga je je inbouw oven vervangen, dan is het goed te weten dat er verschillende maten zijn. Drie maten zijn van belang: de nisdiepte, nishoogte en nisbreedte. De standaardmaat van een inbouw oven is zestig centimeter hoog en zestig centimeter breed. Compacte inbouw ovens hebben een standaardmaat van vijfenveertig centimeter hoog en vijfenveertig centimeter breed.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden