Creëer een diervriendelijke tuin
Insecten en dieren in je tuin maken je tuin levendig en gezellig. Ze zorgen voor een ultiem buitengevoel en geven net dat beetje extra aan je tuin. Met de juiste planten en andere elementen, zoals goede schuilplaatsen, maak je eenvoudig een diervriendelijke tuin.
Hoe krijg je een diervriendelijke tuin?
Er zijn verschillende elementen waarmee je van je tuin een diervriendelijke tuin kan maken. Sommige elementen zijn groot en moet je al rekening mee houden bij het aanleggen van je tuin, zoals een vijver en bepaalde planten. Andere elementen kan je altijd later nog toevoegen zoals een insecten hotel, dat kan je zelf maken of kant en klaar kan kopen. In elke tuin is het dus mogelijk om dieren te krijgen, of je nou bij de aanleg van je tuin er al rekening mee houdt, of als je later bedenkt dat je wat aan leven mist in je tuin.
1. Planten die insecten aantrekken
Met bepaalde bloemen en planten kan je insecten naar je tuin lokken. Dit zijn vooral planten die lekker zoet ruiken of planten die nectar bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ‘Buddleja Davidii’, ook wel de vlinderstruik genoemd, die, zoals zijn naam doet vermoeden, vooral vlinders, maar ook andere insecten aantrekt. De citroenmelisse trekt bijen aan omdat het veel nectar produceert. De sedum trekt nuttige insecten aan zoals honingbijen, hommels, lieveheersbeestjes en spinnen.
2. Zorg voor schuilplaatsen en nestkastjes
Je maakt de tuin diervriendelijk door gebruik te maken van bodembedekkende planten en door de grond zo natuurlijk mogelijk te houden. Zorg voor wilde planten, deze hebben weinig last van ziekten en plagen. Laat de bodem begroeien met bodembedekkende planten. Hier kunnen dieren eten vinden, maar ze worden ook gebruikt als schuilplaats voor padden en egels. Als je wilt dat er dieren in je tuin komen moet je natuurlijk zorgen dat er genoeg voedsel, drinken en schuilplaatsen zijn. Zet een vogeldrinkbak in de tuin, hier kunnen ze drinken en af en toe bad nemen. Voer is ook belangrijk, al hebben alle vogels zo hun voorkeur voor bepaald voedsel. Denk aan planten met bessen, kersen en andere soorten fruit, zaden, nootjes en insecten. In de winter raakt veel van het voedsel op, dan wordt het tijd om bij te voeren met fruit, vetbollen, pinda’s, zaadjes, rozijnen, brood, gekookte aardappelen of rijst dat zonder zout gekookt is. Als de vogels jongen krijgen is het belangrijk dat je de vogels niet meer bijvoert en dat al dat voedsel is weggehaald. De jongen kunnen dit voedsel niet goed verteren en ze kunnen er zelfs dood aan gaan. Heb je niet veel plekken in je tuin hebt waar vogels nestjes kunnen maken? Hang dan een nestkastje op.
3. Insectenhotels
Een insectenhotel is een leuke decoratie voor in de tuin, maar ze zijn er natuurlijk vooral om leefruimte voor insecten te creëren. Door de verstedelijking wordt de leefomgeving voor insecten steeds kleiner, terwijl insecten onmisbaar zijn. Het voedsel van insecten is vooral ongedierte, waardoor ze bijdragen aan een natuurlijke ongediertebestrijding. Dit zorgt er voor dat je geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig hebt, wat de komst van andere dieren in je tuin ook bevordert. Daarnaast zijn insecten ook belangrijk voor het natuurlijke ecosysteem, omdat veel insecten planten bestuiven. Dat doen ze niet alleen in jouw tuin, maar ook op andere plekken. Ook zal je merken dat de oogst van je groenten en fruit veel groter is door de bestuiving. Genoeg redenen dus om de insecten een mooie leefomgeving te bieden! Een insectenhotel dient als overwinteringsplaats in de herfst en de winter en als nestplaats in de lente en zomer. Mogelijke insecten die gebruik zullen maken van het insectenhotel zijn: gaasvliegen, lieveheersbeestjes, mieren, wespen, bijen en vlinders. Het insectenhotel hang je op een zonnige beschutte en droge plaats, minstens 50 cm boven de grond. Een insectenhotel hoef je niet te onderhouden of te reinigen. Insecten houden niet van schoonmaakmiddelen en dit zal ervoor zorgen dat de insecten geen gebruik meer maken van het hotel.
4. Gebruik geen gif in je tuin
Tot slot, maar zeer belangrijk: gebruik geen gif in je tuin! Gif zorgt ervoor dat je vervelend ongedierte doodt, maar het zorgt er ook voor dat je de dieren die wel gewenst zijn in gevaar brengt. Als vogels slakken eten die slakkenkorrels hebben gegeten krijgen de vogels dat gif ook binnen. Daarbij is ongedierte nodig voor de natuurlijke levenscyclus in je tuin. Het ongedierte is voedsel voor de vogels en insecten in je tuin. Hoe meer ongedierte er in je tuin zit, hoe meer voedsel er is voor de dieren die je wel wilt hebben, hoe meer leven er in je tuin is. Eigenlijk wil je dus juist zoveel mogelijk ongedierte in je tuin!
Hoe onderhoud je een diervriendelijke tuin?
Nu je al dit leven in je tuin hebt met dieren, insecten, prachtige bloemen, bomen, planten, groenten en fruit, wil je natuurlijk wel dat dit een mooie, onderhouden tuin blijft. Gelukkig zijn er hoveniers met erg veel verstand van diervriendelijke tuinen. Zij houden rekening met alle dieren in de tuin en gebruiken bijvoorbeeld biologische meststoffen. Wil je meer informatie over hoveniers? Kijk dan op de pagina over hoveniers.