Vergelijk ventilatie offertes
Vind dé ventilatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ventilatie Kruipruimte ventilatie

Kruipruimte ventilatie

Veel woningen hebben een kruipruimte. Deze ligt meestal onder de vloer van een woning en is gemiddeld zo’n 40 tot 80 centimeter hoog. Deze ruimte is handig wanneer je werkzaamheden onder de vloer wilt uitvoeren, leidingen wilt controleren of vloerverwarming wilt aanleggen. Daarnaast helpt de kruipruimte mee met vocht uit de woning te houden. Met kruipruimte ventilatie voorkom je schimmelvorming en houtrot. Lees meer over de voordelen van deze ventilatie en vraag vrijblijvend een offerte bij onze vakspecialisten op. 

Wat is kruipruimte ventilatie?

Kruipruimte ventilatie is het proces waarbij lucht in en uit de kruipruimte onder een gebouw wordt gecirculeerd door een ventilatiesysteem. Zo wordt schimmelvorming voorkomen en de algehele luchtkwaliteit verbeterd. Een goed geventileerde kruipruimte draagt bij aan de gezondheid van de woning en de bewoners. Dit zijn de voordelen van kruipruimte ventilatie:

  1. Vochtbeheersing in huis waardoor schimmelvorming, houtrot en structurele schade wordt voorkomen. 
  2. Verbetering van de luchtkwaliteit. 
  3. Helpt de levensduur van de bouwmaterialen in de kruipruimte te verlengen. 
  4. Verbeterde energie-efficiëntie omdat eventueel warmteverlies wordt verminderd.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Ventilatie in een kruipruimte door een ventilatierooster

Welke soorten ventilatie voor de kruipruimte zijn er?

Er zijn 4 soorten ventilatiesystemen in Nederland, die meestal worden aangeduid met de letters A, B, C en D. We zetten ze hieronder voor je op een rij:

Systeem A: natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat er verse lucht binnen komt via roosters of ramen en voert vervuilde lucht via ventilatieopeningen of -kanalen af. Dit systeem is het meest energiezuinig, aangezien het geen gebruik maakt van een mechanische ventilatiebox.

Systeem B: mechanische toevoer

Met mechanische toevoerventilatie wordt buitenlucht actief het gebouw ingeblazen, terwijl de afvoer van vervuilde lucht op natuurlijke wijze plaatsvindt. Dit systeem zorgt voor een constante aanvoer van schone lucht, ook wanneer natuurlijke ventilatie door bijvoorbeeld weersomstandigheden niet voldoende is. 

Systeem C: mechanisch afvoersysteem

Waar systeem B zich focust op mechanische toevoer van schone lucht, focust systeem C zich juist op de mechanische afvoer van vervuilde lucht. Dit mechanische afvoersysteem is effectief in het reguleren van de luchtkwaliteit en vochtniveaus. Dit systeem komt daarom vaak voor in badkamers en keukens.

Systeem D: balansventilatie met warmteterugwinning

Balansventilatie met warmteterugwinning is de meest geavanceerde vorm van mechanische ventilatie. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht wordt door een motortje aangedreven. Dit systeem maximaliseert de energie-efficiëntie en zorgt voor een constant comfortabel binnenklimaat, onafhankelijk van externe weersomstandigheden.

Bij een ventilatie voor kruipruimte is vaak natuurlijke ventilatie – in de vorm van een ventilatierooster – voldoende. 

Wat is het verschil tussen luchten en natuurlijke ventilatie?

Luchten is een handmatige en tijdelijke methode waarbij ramen en deuren opengemaakt worden om frisse lucht binnen te laten en vervuilde of vochtige lucht af te voeren. Ideaal voor ramen en deuren, maar minder handig voor een kruipruimte. Je hebt tenslotte geen zin om iedere week de kruipruimte in te gaan om de boel door te luchten. Waarschijnlijk is er ook geen directe uitgang of raampje naar buiten. 

Heb je veel last van vocht in huis, schimmel in de kruipruimte of worden leidingen of bekabeling aangetast? Dan kun je het beste kiezen voor natuurlijke ventilatie in je kruipruimte. Vraag bij Homedeal een offerte op bij onze vakspecialisten

Wat kost kruipruimte ventilatie?

De kosten van ventilatie hangen af van een aantal factoren zoals het type ventilatie en de grootte van het systeem. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 60 en € 6.000, inclusief installatie. 

Type ventilatieKosten per systeemInstallatiekostenTotale kostenJaarlijkse onderhoudskostenSchatting van de jaarlijkse energiekosten
Natuurlijke ventilatie - Ventilatieroosters€ 10 - € 50 per rooster€ 50 - € 200 per rooster€ 60 - € 1.000N.v.t.N.v.t.
Mechanische ventilatie - Ventilatoren€ 100 - € 500 per ventilator€ 300 - € 1.000€ 400 - € 2.000€ 100 - € 300€ 50 - € 200
Balansventilatie - WTW-systemen€ 1.500 - € 3.500€ 1.000 - € 2.500€ 2.500 - € 6.000€ 100 - € 300€ 50 - € 200
Onderdrukventilatie€ 500 - € 1.500€ 500 - € 1.500€ 1.000 - € 3.000€ 100 - € 300€ 50 - € 200
Combinatiesystemen€ 1.000 - € 4.000€ 500 - € 2.000€ 1.500 - € 6.000€ 100 - € 300€ 50 - € 200
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welk ventilatiesysteem is het beste voor de kruipruimte?

In verband met storingsgevoeligheid, geluidsoverlast en hoge energiekosten kun je in de kruipruimte het beste kiezen voor een natuurlijk ventilatiesysteem in je kruipruimte. 

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van offertes?

Kijk wat inbegrepen is in de offerte. In de meeste gevallen is natuurlijke ventilatie voldoende voor de kruipruimte. Kies daarnaast ook voor een vakspecialist uit de buurt, zodat je de voorrijkosten laag houdt. Via Homedeal kan je tot 6 gratis offertes opvragen. 

Wat staat er in een ventilatie-offerte?

In de offertes van Homedeal vind je een gedetailleerde prijsopbouw die alle kosten helder uiteenzet, inclusief de btw. Je ziet een overzicht van de werkzaamheden, de contactgegevens, tijdsplannings, garanties en keurmerken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden