Vergelijk ventilatie offertes
Vind dé ventilatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ventilatie Mechanische ventilatie reinigen en onderhoud

Mechanische ventilatie reinigen en onderhoud

De luchtkwaliteit in huis verbeteren, vochtophoping geen kans geven en daarmee schimmel voorkomen? Een ventilatiesysteem in je woning verbetert de luchtkwaliteit en heeft daarnaast ook gezondheidsvoordelen. Daarbij is het wel belangrijk dat je mechanische ventilatie af en toe laat reinigen en zorgt voor regelmatig onderhoud. Op deze pagina vertellen we hoe vaak je mechanische ventilatie moet schoonmaken en onderhouden en wat de kosten van het reinigen zijn.

Waarom is het belangrijk om mechanische ventilatie regelmatig te laten reinigen?

Een mechanisch ventilatiesysteem is bedoeld om vocht uit een ruimte te trekken en de luchtkwaliteit te verbeteren. Maar om van die voordelen te blijven profiteren, is het dus belangrijk dat je de ventilatie in optimale staat houdt. Daarmee voorkom je stofophoping, schimmels die in je ruimte rondblazen en verleng je de levensduur. Daarnaast is het ook beter voor je (en die van je medewerkers – in het geval van een kantoorruimte) gezondheid om de ventilatie regelmatig te reinigen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Man voert reiniging en onderhoud uit bij de mechanische ventilatie in huis

Mechanische ventilatie schoonmaken

De eerste stap is de ventilatie regelmatig schoonmaken. Dit kun je zelf doen door de roosters iedere maand af te stoffen. Soms kun je het kapje er ook afhalen zodat je met een stofzuiger stof eruit kunt zuigen. Daarnaast is het slim – zeker als het ventilatiesysteem dagelijks wordt gebruikt – om 1 tot 2 keer per jaar de filters in het systeem te vervangen. Soms kun je het filter één keer schoonmaken met de stofzuiger, daarna moet je ze vervangen. 

Onderhoud mechanische ventilatie

Naast dat je regelmatig zelf de boel afstoft en filters vervangt, raden we ook aan om regelmatig mechanische ventilatie onderhoud door een professional te laten uitvoeren. De volgende werkzaamheden kunnen hieronder vallen:

  • Ventilatiekanalen reinigen: dit is het kanaal achter het rooster. Laat dit minimaal 1x in de 4 jaar reinigen. 
  • Ventilatiebox onderhouden: hierbij wordt – naast reiniging en filters vervangen – de ventilator en motor geïnspecteerd op slijtage, vuilophoping en andere problemen. Ook dit raden we eens in de vier jaar aan. Ook als je ventilatiebox veel lawaai maakt, is het tijd voor onderhoud of misschien zelfs vervanging. 
  • Na ongeveer 15 jaar raden we aan het ventilatiesysteem te vervangen, zodat vocht en vuil binnenhuis geen kans maken. 

Mechanische ventilatie reinigen kosten

De kosten voor het laten reinigen van een mechanische ventilatie zijn afhankelijk van de omvang van het systeem, de bereikbaarheid van de buizen en wanneer eerder onderhoud heeft plaatsgevonden. Gemiddeld betaal je voor een reiniging tussen de € 100 tot € 300. Via Homedeal kun je een offerte aanvragen voor de reiniging van je mechanische ventilatie. 

Hoe maakt een vakspecialist de ventilatie schoon?

Vaak wordt de ‘onderdruktechniek’ gebruikt voor het reinigen van ventilatie. Dit zijn roterende borstels die met een flexibele slang in de ventilatiekanalen worden geplaatst. De roterende borstel wrikt het vuil en stof los. Daarna wordt er een afzuigsysteem – sterker dan een stofzuiger – op het systeem gezet om het losgeweekte vuil op te zuigen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe vaak wordt aangeraden om het ventilatiesysteem te reinigen?

Maak regelmatig (iedere 1-3 maanden, afhankelijk van het gebruik) het rooster schoon en zuig eventueel de buizen uit. Vervang de filters iedere 6 maanden en laat minimaal eens per 4 jaar de mechanische ventilatie professioneel reinigen. 

Wat kost vervanging van een mechanisch ventilatiesysteem?

Heb je nog een oud model, maakt het systeem veel geluid of heb je ‘m al minimaal 15 jaar? Dan raden we aan het ventilatiesysteem te vervangen. Mechanische ventilatie vervangen kost gemiddeld tussen de € 2.500 en € 5.500 voor de ventilatie-unit en installatie ervan. De ventilatiebox vervangen kost gemiddeld € 400.

Kun je zelf een ventilatiesysteem installeren of vervangen?

We raden aan de installatie door een vakman te laten uitvoeren. Op die manier weet je zeker dat het systeem optimaal werkt en vuil niet in de ruimte wordt verspreid. Via Homedeal vind je vakspecialisten – vraag vrijblijvend een offerte aan via onze website. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden