Vergelijk ventilatie offertes
Vind dé ventilatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ventilatie Ventilatie badkamer

Ventilatie badkamer

Beslagen spiegels en vochtophoping met uiteindelijk schimmel en houtrot tot gevolg: je badkamer is een magneet voor vocht door condensatie. Een warme douche laat je spiegels beslaan en vaak moet je ramen en deuren openzetten om vocht weer uit de ruimte te krijgen. Door ventilatie in de badkamer te plaatsen zorg je ervoor dat vocht de badkamer snel verlaat en jij niet tijdens hartje winter met de ramen en deuren open hoeft te douchen. 

Wat is badkamerventilatie?

Badkamerventilatie is een systeem dat geuren en verontreinigingen uit de badkamer afvoert en vervangt door frisse lucht. Goede ventilatie in de badkamer is cruciaal om schimmelvorming, meeldauw, vochtophoping en zelfs gezondheidsproblemen te voorkomen. Op deze pagina vertellen we meer over de verschillende systemen en kosten van badkamer ventilatie. 

Welke ventilatiesystemen voor de badkamer in Nederland zijn er?

Er zijn 4 soorten ventilatiesystemen in Nederland, die meestal worden aangeduid met de letters A, B, C en D:

Systeem A: natuurlijke ventilatie

Met natuurlijke ventilatie komt verse lucht binnen via roosters of ramen en wordt vervuilde lucht via ventilatieopeningen of -kanalen afgevoerd. Dit systeem is het meest energiezuinig, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van mechanische systemen. Voor de badkamer is deze vorm van ventilatie meestal niet voldoende. 

Systeem B: mechanische toevoer

Met mechanische toevoerventilatie wordt buitenlucht actief de badkamer ingeblazen, terwijl de afvoer van vervuilde lucht op natuurlijke wijze plaatsvindt. Dit systeem zorgt voor een constante aanvoer van schone lucht. 

Systeem C: mechanisch afvoersysteem

Waar systeem B zich focust op de mechanische toevoer van schone lucht, focust systeem C zich juist op de mechanische afvoer van vervuilde lucht. Dit systeem wordt het meeste in badkamers als afzuiging gebruikt. 

Systeem D: balansventilatie met warmteterugwinning

Balansventilatie met warmteterugwinning is de meest uitgebreide vorm van mechanische ventilatie. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht wordt mechanisch geregeld. Dit systeem maximaliseert de energie-efficiëntie en zorgt voor een constant comfortabel binnenklimaat, onafhankelijk van externe weersomstandigheden. In de meeste gevallen is dit systeem te geavanceerd voor ventilatie in de badkamer. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Ventilatie in de badkamer door middel van een rooster

Wat is het verschil tussen luchten en badkamer ventilatie?

Met luchten zet je ramen of deuren open om vocht uit de ruimte te weren. Goed om regelmatig in de badkamer te doen, maar tijdens hartje winter (of bij gebrek aan privacy) niet altijd ideaal. Een mechanische ventilator in de badkamer zorgt ervoor dat vocht continu of automatisch uit de badkamer wordt gehaald. 

Ventilatie badkamer plaatsen: waar moet je op letten?

Mechanische badkamer ventilatie kun je het beste door een vakman laten plaatsen: zo weet je zeker dat de installatie goed gaat en het systeem optimaal werkt. Controleer – voordat je akkoord geeft op een offerte – wat de voorwaarden zijn en welk ventilatiesysteem wordt gebruikt.

Voor het aanleggen ervan doorloop je de volgende stappen:

1. Breng eventuele leidingen of elektriciteitsdraden in kaart, zodat je hier niet doorheen boort.
2. Bepaal waar je de buizen legt en waar het ventilatiesysteem wordt geboord.
3. Bepaal welke debieten je moet gebruiken.
4. Boor de gaten voor de ventilatiekanalen.
5. Plaats het ventilatiesysteem: zorg ervoor dat de unit goed is bevestigd aan de muur of het plafond
6. Monteer de ventilatiebuien of kanalen. Dit doe je door eerst de buitenleidingen aan te leggen en vanuit daar werk je richting het ventilatiesysteem. Daarna ga je aan de slag met het installeren van de binnenleidingen.
7. Ga de leidingen aftakken van de ventilatiekanalen: hiervoor maak je gebruik van T-stukken.
8. Plaats deksels op de kanalen: zo voorkom je dat er stof in terecht komt.
9. Tot slot plaats je de ventilatieroosters- of ventielen. 

Zeker weten dat de mechanische ventilatie optimaal werkt? Laat het installeren door een vakman via Homedeal

Wat kost het plaatsen van badkamer ventilatie?

Het plaatsen van badkamer ventilatie kost gemiddeld tussen de € 150 en € 500, afhankelijk van het type ventilator en de installatie complexiteit. Voor mechanische ventilatie liggen de kosten doorgaans hoger dan voor natuurlijke ventilatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welk systeem is het beste voor badkamer ventilatie?

Om vocht optimaal uit de badkamer te weren is mechanische badkamer ventilatie de beste keuze. Systeem C richt zich op de mechanische afvoer van vervuilde lucht. Dit systeem wordt het meeste in badkamers als afzuiging gebruikt. 

Wat zijn de voordelen van goede ventilatie in de badkamer?

Er zijn verschillende gezondheidsvoordelen (zoals vermindering van allergieën en astma symptomen), het voorkomt schimmel en een goed geventileerde ruimte werkt energie-efficiënter. 

Wat zijn de kosten van ventilatie in de badkamer?

De kosten van ventilatie hangen af van een aantal factoren zoals het type ventilatie en de grootte van het systeem. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 1.700 en € 7.000, inclusief installatie. Vraag een offerte aan via Homedeal

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden