Vergelijk ventilatie offertes
Vind dé ventilatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ventilatie Mechanische ventilatie

Mechanische ventilatie

Frisse lucht op kantoor, minder condens in de badkamer en kooklucht uit de keuken afgevoerd: mechanische ventilatie zorgt voor schone lucht en voorkomt vochtophopingen, schimmels en schade aan materialen. Zoek je mechanische ventilatie voor je badkamer, keuken of kantoorpand? Bij Homedeal vind je vakspecialisten die de ventilatie voor je plaatsen. Ontdek daarnaast de extra opties van mechanische ventilatie zoals bediening met een afstandsbediening of het instellen van een timer. Lees het hier!

De verschillende soorten mechanische ventilatie

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen, in Nederland meestal aangeduid onder de letters A t/m D. Systeem A is natuurlijke ventilatie, die niet wordt aangedreven door elektriciteit. De systemen B, C en D wel en vallen onder mechanische ventilatie. We leggen hieronder de verschillende systemen uit. 

Systeem B: mechanische toevoer

Met mechanische toevoerventilatie wordt buitenlucht actief de badkamer ingeblazen, terwijl de afvoer van vervuilde lucht op natuurlijke wijze plaatsvindt. Dit systeem zorgt voor een constante aanvoer van schone lucht. 

Systeem C: mechanisch afvoersysteem

Waar systeem B zich focust op mechanische toevoer van schone lucht, focust systeem C zich juist op de mechanische afvoer van vervuilde lucht. Dit systeem wordt het meeste in badkamers of keukens als afzuiging gebruikt. 

Systeem D: balansventilatie met warmteterugwinning

Balansventilatie met warmteterugwinning is de meest uitgebreide vorm van mechanische ventilatie. Zowel de aanvoer van verse lucht als de afvoer van vervuilde lucht wordt mechanisch geregeld. Dit systeem maximaliseert de energie-efficiëntie en zorgt voor een constant comfortabel binnenklimaat, onafhankelijk van externe weersomstandigheden. Dit systeem is ideaal voor werkplekken en kantoorpanden, om de luchtkwaliteit te verbeteren. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Mechanische ventilatie: ventilatierooster en buizensysteem

Wat zijn de voordelen van mechanische ventilatie?

Overweeg je een ventilatiesysteem aan te schaffen? Dit zijn de voordelen van mechanische ventilatie:

Goede luchtcirculatie

Mechanische ventilatiesystemen zorgen voor een gecontroleerde luchtcirculatie door middel van ventilatoren. Met geavanceerde systemen kun je in kantoorgebouwen zorgen voor voldoende luchtcirculatie, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. 

Verbeterde luchtkwaliteit

Door vervuilde binnenlucht af te voeren en frisse buitenlucht aan te voeren, wordt de luchtkwaliteit beter. Dit is beter voor de luchtwegen, productiviteit en gaat eventuele beschadigingen aan materialen zoals hout tegen. 

Vochtproblemen voorkomen

Mechanische ventilatie verwijdert vocht uit badkamers en keukens. Hierdoor wordt de vorming van schimmel, meeldauw en vochtschade aan bouwmaterialen zoals muren en plafonds voorkomen.

Energie-efficiëntie

In een goed geventileerde ruimte is de energie-efficiëntie beter. Zuivere lucht warmt beter op en koelt beter af, zodat je energierekening lager blijft. Daarnaast kun je de moderne ventilatiesystemen voor kantoren programmeren om op bepaalde tijden te werken  – daardoor bespaar je extra energie.

Wat betaal je voor de installatie van mechanische ventilatie?

Het installeren van mechanische ventilatie kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 8.000, afhankelijk van het type systeem. Bekijk hieronder de gemiddelde kosten per systeem:

Type ventilatieKosten van het systeem InstallatiekostenTotale kosten
Mechanische ventilatie systeem B€ 300 - € 700€ 300 - € 700€ 600 - € 1.400
Mechanische ventilatie systeem C€ 500 - € 1.500€ 500 - € 1.500€ 1.000 - € 3.000
Systeem D met warmteterugwinning (WTW)€ 2.000 - € 4.000€ 2.000 - € 4.000€ 4.000 - € 8.000

Mechanische ventilatie reinigen en onderhouden

Je kunt je vast wel voorstellen dat een mechanisch ventilatiesysteem – waar vervuilde lucht doorheen raast – regelmatig gereinigd moet worden. Zorg dat je de roosters regelmatig schoonmaakt met een stofzuiger. De ventilatiebox en buizen kun je het beste door een vakspecialist laten reinigen. Tot slot raden we aan om mechanische ventilatie na ongeveer 15 jaar te vervangen, zodat vocht en vervuilde lucht binnen geen kans krijgen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een mechanisch ventilatiesysteem?

Een mechanisch ventilatiesysteem wordt aangedreven met energie en haalt schone lucht naar binnen, verplaatst vervuilde lucht naar buiten of doet een combinatie van beiden. Je kunt de mechanische ventilatie aanzetten met afstandsbediening, op een timer plaatsen of bijvoorbeeld koppelen aan een lichtknop. Dat laatste wordt veel gedaan in badkamers.  

Waar kun je een mechanisch ventilatiesysteem laten plaatsen?

Je kunt een ventilatiesysteem laten plaatsen in je badkamer, keuken, op kantoor of zelfs in je kruipruimte. In dat laatste geval kan je beter kiezen voor een natuurlijk in plaats van mechanisch ventilatiesysteem. 

Hoe vind je de beste vakspecialist voor de installatie van mechanische ventilatie?

Via Homedeal vind je de beste vakspecialisten. Hier kun je vrijblijvend tot 6 offertes gratis opvragen. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden