Vergelijk ventilatie offertes
Vind dé ventilatie specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ventilatie WTW ventilatie

WTW ventilatie

WTW ventilatie, ofwel ventilatie met warmteterugwinning, is essentieel voor een gezond binnenklimaat in moderne woningen. Dit systeem, ook wel balans ventilatie genoemd, biedt niet alleen verse lucht maar hergebruikt ook warmte om energie te besparen. In dit artikel verkennen we de werking, de kosten, en de voor- en nadelen van WTW ventilatie. 

Wat is WTW ventilatie?

WTW staat voor warmteterugwinning ventilatie. Dit systeem is ontworpen je huis van verse lucht te voorzien en om energie te besparen door de warmte uit de uitgaande lucht te hergebruiken. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat je kunt genieten van een comfortabel binnenklimaat, terwijl je energieverbruik en -rekening laag blijft.

Centraal vs. Decentraal WTW-systeem

Een centraal WTW-systeem bedient de gehele woning vanuit één centraal punt. Dit systeem is efficiënt voor het gelijktijdig ventileren van meerdere ruimtes, ideaal voor grotere huizen. Het zorgt voor een uniforme luchtkwaliteit en temperatuurbeheersing.

Decentrale WTW-systemen daarentegen, zijn ontworpen voor individuele ruimtes. Elke WTW unit wordt in een aparte kamer geïnstalleerd, wat flexibiliteit biedt in gebruik en installatie, vooral in bestaande bouw of bij beperkte ruimte voor kanalen. Deze systemen zijn handig voor gerichte ventilatiebehoeften.

Het kiezen tussen centraal en decentraal hangt af van je woning, behoeften en het gewenste niveau van controle over het binnenklimaat.

Hoe werkt WTW ventilatie?

WTW ventilatie werkt op basis van een warmtewisselaar die de warmte uit de afgevoerde binnenlucht overdraagt aan de verse buitenlucht die wordt aangevoerd. Dit proces zorgt ervoor dat de energie die anders verloren zou gaan, wordt teruggewonnen en opnieuw wordt gebruikt. Het resultaat? Een constante aanvoer van frisse lucht in je huis, zonder dat je inlevert op warmte en comfort. Dit WTW systeem is bijzonder effectief in de winter, wanneer het buiten koud is en je de warmte binnen wilt houden.

WTW ventilatie systeem aan het plafond
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat kost WTW ventilatie?

Een WTW ventilatiesysteem kost gemiddeld tussen de € 1.000 en € 7.500, afhankelijk van het type en de complexiteit van de installatie. De lopende kosten blijven beperkt door laag energieverbruik en onderhoud, wat zorgt voor een efficiënte werking en besparingen op lange termijn op je energierekening.

FactorenGemiddelde prijs (incl. btw)
Centraal WTW ventilatiesysteem€ 5.800 - € 7.500
Decentraal WTW ventilatiesysteem€ 1.000 - € 1.500
Klein onderhoud (eenmalig)€ 150
Groot onderhoud (eenmalig)€ 250
Onderhoudscontract€ 5 - € 10 per maand

Wat zijn de voor- en nadelen van balans ventilatie?

Het kiezen voor balans ventilatie met warmteterugwinning is een belangrijke beslissing die zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt. Hieronder verkennen we de belangrijkste overwegingen om je te helpen bepalen of een WTW ventilatie unit de juiste keuze is voor jouw huis.

Voordelen van balans ventilatie met WTW

Balans ventilatie met WTW biedt meerdere voordelen die bijdragen aan een gezonder binnenklimaat en lagere energiekosten:

 • Verbeterde luchtkwaliteit: door continue aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht, verbetert de luchtkwaliteit binnenshuis aanzienlijk.
 • Energiebesparing: warmteterugwinning uit de uitgaande lucht vermindert de behoefte aan verwarming, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere energierekeningen.

Nadelen van balans ventilatie met WTW

Hoewel de voordelen aanzienlijk zijn, zijn er ook enkele nadelen aan een WTW unit:

 • Kosten: de aanschaf en installatie van een WTW-systeem vereisen een investering die hoger is dan traditionele ventilatiesystemen.
 • Onderhoud: om optimaal te functioneren, vereist de ventilatie-unit regelmatig onderhoud, zoals het reinigen en vervangen van filters.

Balans ventilatie met WTW biedt een goede oplossing voor ventilatie en energiebesparing, maar het is belangrijk om de kosten en het benodigde onderhoud af te wegen tegen de lange termijn voordelen.

Hoe onderhoud je een WTW ventilatiesysteem?

Het goed onderhouden van je WTW ventilatie unit is essentieel voor het behouden van een optimale werking en het verlengen van de levensduur van het systeem. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat het systeem goed blijft werken, de luchtkwaliteit in huis hoog blijft en dat je energiekosten laag blijven. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van je WTW-systeem:

Filters vervangen of reinigen

De filters van je WTW unit vangen stof en andere deeltjes uit de lucht. Het is belangrijk om deze filters regelmatig te controleren en minimaal twee keer per jaar te vervangen of te reinigen, afhankelijk van het advies van de fabrikant en de luchtkwaliteit in je omgeving.

Controle van de ventilatiekanalen

Naast het onderhoud van de filters, is het ook belangrijk om de ventilatiekanalen schoon te houden. Een jaarlijkse inspectie en reiniging van de kanalen door een vakspecialist kan helpen om de luchtstroom efficiënt en onbelemmerd te houden.

Inspectie van de warmtewisselaar

De warmtewisselaar is het hart van de WTW installatie. Zorg ervoor dat deze vrij is van vuil en stof om de efficiëntie te maximaliseren. Volg de onderhoudsinstructies van de fabrikant voor de beste zorg.

Jaarlijkse controle door een vakspecialist

Hoewel veel van het reguliere onderhoud door jezelf uitgevoerd kan worden, raden we je aan om het systeem jaarlijks te laten inspecteren door een vakspecialist. Deze kan eventuele problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen, waardoor grotere problemen en hogere kosten voorkomen worden.

Door deze onderhoudstips te volgen, zorg je ervoor dat je WTW ventilatie unit goed blijft werken, wat bijdraagt aan een gezond binnenklimaat en lagere energiekosten. Een WTW unit gaat gemiddeld 15 jaar mee. Na deze 15 jaar is het vaak tijd om enkele onderdelen te vervangen. 

Tips voor het gebruik van een WTW unit

 1. Optimaliseer het gebruik tijdens vochtige activiteiten: het is raadzaam om de WTW-installatie op de hoogste stand te zetten tijdens activiteiten die veel vocht produceren, zoals douchen. Als je badkamer een raam heeft, houd deze dan gesloten om de ventilatie in de rest van de woning niet te verstoren. Dit voorkomt dat de badkamer te vochtig blijft en reduceert het risico op schimmelvorming.
 2. Verhoog de ventilatie bij specifieke activiteiten: schakel het systeem ook naar een hogere stand bij het drogen van de was binnenshuis, koken, of wanneer je veel gasten over de vloer hebt. Dit zorgt voor een adequate afvoer van vochtige lucht en geurtjes en draagt bij aan een aangenaam binnenklimaat.
 3. Automatische luchtregulatie: overweeg WTW units met sensoren die automatisch de luchttoevoer aanpassen voor een optimaal binnenklimaat. Dit zorgt ervoor dat altijd de juiste hoeveelheid frisse lucht je woning binnenkomt.
 4. Handel naar aanleiding van externe adviezen: in geval van een calamiteit waarbij geadviseerd wordt ramen en deuren gesloten te houden, trek dan de stekker van de WTW-unit uit het stopcontact. Dit voorkomt dat vervuilde lucht de woning binnenkomt
 5. Overweeg decentrale ventilatie units: voor specifieke ventilatiebehoeften per ruimte kunnen decentrale WTW-units in de gevel een oplossing bieden. Deze zorgen voor individuele ventilatie zonder de noodzaak van een centraal systeem.
 6. Gebruik van de bypass in de zomer: veel systemen zijn uitgerust met een bypass-functie, die de luchtstroom om de warmtewisselaar heen leidt tijdens warme perioden. Dit helpt om de woning ‘s nachts af te koelen door gebruik te maken van de koelere buitentemperatuur.
 7. Kies voor professionele installatie: een incorrect geïnstalleerde WTW-unit kan voor onnodig geluidsoverlast zorgen. Daarom is het essentieel om de installatie over te laten aan een vakspecialist, die zorgt voor een correcte plaatsing en afstelling van het systeem.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat is beter: WTW units of mechanische ventilatiesystemen?

WTW balans ventilatie biedt het voordeel van warmteterugwinning, wat leidt tot energiebesparing en een verbeterde luchtkwaliteit. Mechanische ventilatiesystemen zijn eenvoudiger en goedkoper in installatie, maar missen de energiezuinigheid van WTW-units.

Hoe werkt ventilatie met WTW?

Een WTW installatie gebruikt een warmtewisselaar om warmte uit de afgevoerde lucht te halen en deze over te dragen aan de verse binnenkomende lucht, waardoor energie wordt bespaard en je woning efficiënt wordt geventileerd.

Wat kost een ventilatie met warmteterugwinning aan stroom?

De stroomkosten van een WTW installatie zijn relatief laag. Gemiddeld kan het extra stroomverbruik variëren van € 50 tot € 100 per jaar, afhankelijk van het gebruik en de energiezuinigheid van de WTW unit.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden