Vergelijk laadpaal offertes
Vind dé laadpaal specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Laadpalen Kosten van een laadpaal thuis

Kosten van een laadpaal thuis

Minimale kosten
€ 500
Gemiddelde kosten
€ 1.800
Maximale kosten
€ 3.100
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 1.584 - € 2.124

Ben je benieuwd naar de kosten van een laadpaal thuis? Deze investering is niet alleen een stap naar gemak en efficiëntie voor je hybride elektrische auto, maar ook naar een duurzamere toekomst. Lees hier alles over hoeveel de verschillende soorten laadpalen kosten en welke keuzes de totale kosten beïnvloeden. 

Wat kost een eigen laadpaal voor thuis?

Wat een laadpaal voor thuis precies kost is afhankelijk van het soort laadpaal en de specificaties van de laadpaal en de installatie. Een thuis laadpaal voor je hybride of elektrische auto kost gemiddeld tussen de € 900 en € 1.600, inclusief de installatie. Bekijk hieronder hoe deze kosten zijn opgebouwd.

FactorenGemiddelde kosten Toelichting
Eigen laadpaal € 500 - € 1.200
Installatie van de laadpaal€ 300 - € 2.000Afhankelijk van de evt. graafwerkzaamheden en verzwaring van de meterkast.
Dynamic load balancing€ 100 - € 250
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Een persoon betaalt de kosten voor een laadpaal thuis en laad de elektrische auto op met een laadkabel

Prijsvoorbeelden: kosten voor een laadpaal thuis

Mogelijk vraag je jezelf het volgende af: ‘wat kost een laadpaal thuis?’. Dit antwoord is afhankelijk van je persoonlijke situatie en hier is dan ook niet één antwoord op. Om je een beter beeld te geven van de mogelijkheden van laadpalen en wat deze kosten, hebben we hieronder een aantal prijsvoorbeelden gegeven van veelvoorkomende situaties. 

Standaard laadpaal

Een standaard laadpaal, zonder geavanceerde functies, kan je ongeveer € 500 tot € 1.200 kosten, exclusief installatie. Dit type is ideaal voor dagelijks gebruik en biedt een betrouwbare laadoplossing zonder extra fratsen.

Standaard laadpaal inclusief installatie

Als je een standaard laadpaal thuis wilt laten plaatsen en wilt laten installeren door een vakspecialist dan kost het in totaal gemiddeld tussen de € 800 en € 2.200.

Geavanceerde laadpaal

Een geavanceerde laadpaal met functies zoals app-connectiviteit en afstandsbeheer kan oplopen tot ongeveer € 2.000, exclusief installatie. Deze laadpalen bieden meer gemak en controle, wat de hogere kosten rechtvaardigt.

De installatiekosten van deze laadpaal variëren afhankelijk van een aantal factoren zoals de complexiteit van de installatie, de noodzaak voor het graven van bekabeling, eventuele aanpassingen in de meterkast, en de implementatie van dynamic load balancing.

De installatiekosten kunnen uiteenlopen van ongeveer € 300 tot € 800 of zelfs meer, afhankelijk van de specifieke situatie en de vereisten voor de installatie. 

Als we deze installatiekosten optellen bij de aanschafprijs van de laadpaal, kunnen de totale kosten voor een geavanceerde laadpaal, inclusief installatie, variëren tussen de € 2.300 en € 2.800 of hoger.

Wat de beste laadpaal is voor bij jouw thuis is afhankelijk van je persoonlijk wensen en budget.

Welke keuzes beïnvloeden de kosten van een laadpaal thuis installeren?

Voordat je een eigen laadpaal voor thuis aanschaft, zijn er verschillende keuzes die de kosten aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Deze keuzes variëren van het type laadpaal tot aan het installatieproces. Elk van deze factoren heeft zijn eigen invloed op de prijs en functionaliteit. Laten we deze keuzes eens nader bekijken om je te helpen een geïnformeerde beslissing te nemen.

De kosten van het type laadpaal dat je thuis laat plaatsen

De keuze van het type laadpaal is een belangrijke factor. Standaard laadpalen zijn over het algemeen goedkoper, terwijl geavanceerde modellen met slimme functies meer kosten. Denk goed na over welke functies echt nodig zijn voor jouw situatie.

Laadvermogen

Laadpalen met een hoger laadvermogen zijn vaak duurder, maar kunnen je elektrische auto sneller opladen. Overweeg hoe snel je jouw auto opgeladen wilt hebben tegenover de meerkosten voor een snellere laadpaal. Voor de meeste huishoudens volstaat een laadpaal met een standaard vermogen.

Slimme functies en connectiviteit

Een slimme laadpaal met functies zoals afstandsbediening en energiebeheer kunnen het laadproces efficiënter en gebruiksvriendelijker maken, maar brengen extra kosten met zich mee. Bepaal of deze geavanceerde functies de extra investering waard zijn.

Merk en vakspecialist

Verschillende vakspecialisten hanteren verschillende prijspunten. Het loont om op Homedeal offertes aan te vragen zodat je de offertes van de verschillende vakspecialisten kunt onderzoeken en vergelijken om zo de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

De installatie kosten van een laadpaal thuis installeren

Onderstaande installatiekeuzes kunnen variëren in complexiteit en kosten, afhankelijk van jouw specifieke situatie. 

Manier van bevestigen

De locatie en wijze van bevestigen van de laadpaal kan variëren van eenvoudige wandmontage tot meer ingewikkelde installaties. Als er geen muur in de buurt van jouw parkeerplek is, dan kan je ervoor kiezen om de lader te bevestigen aan een paal. Gemiddeld kost dit tussen de € 150 en € 1.000,- extra.

Graven voor bekabeling

Als er gegraven moet worden om de laadpaal te verbinden met de stroomvoorziening, zal dit de installatiekosten verhogen. Deze graafwerkzaamheden kosten ongeveer € 45 per meter. 

Aansluiting in de meterkast

Aanpassingen of uitbreidingen in de meterkast zijn soms nodig en kunnen extra kosten met zich meebrengen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om de meterkast te verzwaren om het snelladen mogelijk te maken. Vaak brengen ze hier ongeveer € 200 tot € 350 voor in rekening. 

Dynamic Load Balancing

Deze functie zorgt voor een efficiënt energiebeheer, maar kan de installatie complexer en dus duurder maken. Met dynamic load balancing wordt het maximale vermogen afgestemd op het actuele stroomverbruik in huis, waardoor er geen stoppen doorslaan. Voor deze functie betaal je gemiddeld € 100 tot € 250. 

Het overwegen van deze installatie factoren is essentieel voor een realistische inschatting van de totale kosten van jouw laadpaal thuis. Een goed begrip van deze elementen helpt je bij het maken van een geïnformeerde keuze die past bij jouw behoeften en budget.

Wat zijn de kosten van het verbruik van een laadpaal thuis?

De laadpaal kosten liggen voor het thuis opladen van een gemiddelde elektrische auto gemiddeld op € 0,46 per kWh. Dit is gebaseerd op de kilowattuurprijs van je eigen energieleverancier. Ter vergelijking, het opladen aan een openbare laadpaal varieert ongeveer tussen de € 0,30 en € 0,75 per kWh, en snelladen kan gemiddeld gezien zelfs tussen de € 0,65 en € 0,90 per kWh kosten. 

Deze prijzen tonen aan dat thuisladen niet alleen handig, maar ook kostenefficiënt is, vooral als je het vergelijkt met de hogere kosten van openbare laadpalen en snelladers. Door te kiezen voor een thuislaadpaal, kun je dus aanzienlijk besparen op de lange termijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost een laadpaal thuis plaatsen? 

De kosten voor het plaatsen van een laadpaal thuis variëren. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 500 en € 1.200 voor de aanschaf van de laadpaal zelf. De installatiekosten kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals de complexiteit van de installatie, de noodzaak om te graven, en aanpassingen in de meterkast. Overweeg alle aspecten om een compleet kostenplaatje te krijgen.

Wat kost een laadpaal incl. installatie?

De totale gemiddelde kosten van een laadpaal incl. installatie hangen af van verschillende factoren. Naast de aanschafprijs van de laadpaal moet je rekening houden met de kosten voor installatie, die afhankelijk zijn van de complexiteit van de werkzaamheden en de specifieke vereisten van jouw woning. Een ruwe schatting incl. installatie kan variëren van € 900 tot € 3.100.

Wat is goedkoper: thuis laden of laden bij een openbare laadpaal?

Over het algemeen geldt dat je auto opladen bij een eigen laadpunt thuis goedkoper is dan bij een publieke laadpaal. Dit komt doordat de energiekosten thuis vaak lager zijn dan de tarieven bij openbare laadstations. Bovendien biedt thuis laden het gemak en de zekerheid van een altijd beschikbare laadplek.

Homedeal bespaartips

Vergelijk meerdere offertes

Vraag meerdere offertes aan bij verschillende vakspecialisten. Dit geeft je een duidelijk beeld van de marktprijzen en helpt je de meest kosteneffectieve optie te kiezen. Via Homedeal vraag je met 1 klik een offertes aan bij verschillende vakspecialisten.

Kies de juiste laadpaal voor jouw behoeften

Overweeg welke functies je echt nodig hebt. Een standaard laadpaal zonder geavanceerde slimme functies is vaak goedkoper in aanschaf en voldoet prima voor basis thuisladen.

Kies een slimme installatieplaats

De installatiekosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie. Door slim te plannen, zoals het vermijden van onnodig graven of het kiezen voor een locatie dichtbij je meterkast, kun je besparen op de installatiekosten.

Check of er subside beschikbaar is in jouw gemeente

Er zijn momenteel helaas geen landelijke laadpaal subsidies beschikbaar voor een laadpaal thuis. Toch zijn er in Nederland wel verschillende steden en gemeentes die subsidies aanbieden voor een publiek toegankelijke laadpaal. Wil je weten of jij hier gebruik van kan maken? Neem dan contact op met de gemeente, provincie of stad waar jij onder valt.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden