Vergelijk laadpaal offertes
Vind dé laadpaal specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Laadpalen Laadpaal thuis

Laadpaal thuis

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden. Het is beter voor het milieu, scheelt in de portemonnee en op steeds meer plekken worden laadpalen geplaatst. Helemaal fijn als je – als elektrisch rijder – een laadpaal thuis laat installeren. Op deze pagina vertellen we waarmee je rekening moet houden en wat de kosten zijn voor de installatie ervan. 

Voordelen om een laadpaal thuis te installeren

Brandstofprijzen schieten omhoog. Met elektrisch rijden bespaar je hier flink op. Elektriciteit is namelijk goedkoper dan fossiele brandstoffen. Daarnaast stijgen – om verschillende redenen – de brandstofkosten aan de pomp enorm, waardoor je er weinig grip op hebt. Met een laadpaal aan huis houd je meer grip op die kosten. We vertellen je de voordelen van een laadpaal voor thuis:

Reden 1: gemak

Een van de belangrijkste redenen waarom niet iedereen overstapt op elektrisch rijden, is omdat het laden nogal een gedoe kan zijn. De actieradius is lager dan bij traditionele auto’s en ga je bij een tankstation laden, dan sta je een tijd stil. Waar je bij de benzinepomp na een paar minuten klaar bent na het tanken, kost dat met elektrisch laden veel meer tijd. 

In steeds meer wijken komen speciale parkeerplaatsen met laadpalen, maar dan staat je auto nog niet voor de deur. Daarom is het extra gemakkelijk als je een laadpaal aan huis hebt. Je hangt de stekker aan de auto op het moment dat je thuis bent en trekt ‘m er weer uit op het moment dat je erop uit moet. Zo verlies je geen waardevolle tijd! 

Reden 2: je steentje bijdragen aan het milieu

De overheid stimuleert verduurzaming. Het is belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen, zodat het klimaat niet verder verandert. Je draagt met elektrisch rijden – en dus ook met een thuis laadpaal – bij aan de vermindering van CO2-uitstoot. 

Reden 3: je verhoogt je woningwaarde

Iedere euro die jij investeert in het verduurzamen van je woning – van een warmtepomp of zonnepanelen installeren tot het isoleren van je woning – zorgt ervoor dat de waarde stijgt. Ga je je woning in de toekomst verkopen, dan is een laadpaal bij veel woningeigenaren gewild en heb je een streepje voor op de concurrentie. 

Reden 4: grip je kosten

Met het installeren van laadpalen thuis, houd je grip op je kosten. Allereerst bespaar je brandstofkosten omdat elektriciteit goedkoper is. Daarnaast kun je – met een laadpaal aan huis – zelf bepalen wanneer je laadt. Bijvoorbeeld tijdens de daluren van je energiecontract. Je kunt zelfs (tegen betaling) anderen aan je huis laten laden. En heb je zonnepanelen op je dak en daarop je laadpaal aangesloten? Dan betaal je voor het laden van je auto aan huis bijna niets! Dat versnelt de terugverdientijd van de laadpaal enorm. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vrouw laadt haar auto op met een laadpaal thuis

Welke laadpalen voor thuis zijn er?

Er zijn verschillende laadpalen, waaronder snelladers. Met snelladers is je auto sneller opgeladen, maar de kosten ervan liggen hoger. Ook is het complexer om dit te installeren. Normale laders zijn kosten-effectief, eenvoudig te installeren en geschikt voor dagelijks gebruik. In de meeste gevallen is dit voldoende voor een laadpaal aan huis. 

Populaire laadpalen die de beste voor thuis zijn, zijn de volgende: 

  • Wallbox Pulsar Plus
  • Trina Solar
  • Ease Home 
  • Zappi V2

Waar moet je op letten als je een laadpaal voor thuis wilt installeren?

De meeste elektrische auto’s hebben 3-fasen-aansluiting. Veel oude meterkasten hebben nog een 1-fase-aansluiting, wat te weinig vermogen is voor de laadpaal. Je kunt je meterkast verzwaren en dan maakt je netwerkbeheerder een 3-fasen-aansluiting. Via mijnaansluiting.nl kun je een zwaardere aansluiting aanvragen. Houd er rekening mee dat het soms een paar maanden duurt voordat je aansluiting wordt goedgekeurd. Daarna kan een installateur de meterkast klaarmaken om de laadpaal te installeren. Ook is het belangrijk dat er een aparte groep wordt aangemaakt in je meterkast. 

Voordat je de verzwaring aanvraagt, is het belangrijk om te controleren of je elektrische auto inderdaad gebruikmaakt van de 3-fasen-aansluiting. 

Wat kost een laadpaal aan huis installeren?

De kosten van een laadpaal variëren – afhankelijk van het type en de specificaties. De prijs van de laadpaal-installatie zijn gebaseerd op drie factoren: de kosten van de laadpaal zelf, de installatie en dynamic load balancing. Dit laatstgenoemde systeem verdeelt tussen meerdere laadpunten de algemene belasting van het elektriciteitsnetwerk. Daarmee wordt overbelasting in huis voorkomen. Globaal de kosten op een rij:

FactorenGemiddelde kosten Toelichting
Eigen laadpaal € 500 - € 1.200
Installatie van de laadpaal€ 300 - € 2.000Afhankelijk van de evt. graafwerkzaamheden en verzwaring van de meterkast.
Dynamic load balancing€ 100 - € 250

Er zijn op dit moment geen landelijke subsidies beschikbaar voor de aanschaf van een eigen laadpaal. Wel stimuleren gemeenten in sommige gevallen de aanschaf en installatie ervan – informeer daarom bij je eigen gemeente naar eventuele voordelen. Als ondernemer zijn er wel verschillende regelingen om een laadpaal met fiscaal voordeel aan te schaffen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over laadpalen aan huis

Wat kost de installatie van een laadpaal thuis?

Afhankelijk van de werkzaamheden in de meterkast en installatie, betaal je tussen de 1.000 – 3.500 euro voor de aankoop en installatie van een laadpaal. Via Homedeal.nl vind je erkende vakspecialisten voor dit project. Vraag je offerte direct via ons platform aan. 

Wat heb je nodig om een laadpaal thuis te laten installeren?

In de meeste gevallen heb je een 3-fasen-aansluiting nodig in je meterkast. Heeft je meterkast nog een 1-fasen-aansluiting, dan moet je eerst een verzwaring aanvragen. Een installateur kan daarna een aparte groep aanmaken voor de laadpaal. 

Kun je een laadpaal thuis aansluiten op zonnepanelen?

Ja, dat kan! In dat geval laad je je auto op zonnige dagen gratis op – en het is natuurlijk een stuk beter voor het milieu. Je kunt een normale laadpaal installeren of kiezen voor een ‘solar lader’: deze laadt puur op uit zonne-energie en niet ook nog uit netstroom. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden