Vergelijk laadpaal offertes
Vind dé laadpaal specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Laadpalen Laadpaal installeren

Laadpaal installeren

Stijgende brandstofkosten, minder CO2-uitstoot en fiscaal voordeel op de aanschaf van elektrische auto’s: steeds meer mensen ruilen hun vervuilende diesel of benzine in voor een schoner, elektrisch exemplaar. Maar bij elektrisch rijden komen weer andere uitdagingen kijken. Want hoe zorg je ervoor dat je auto opgeladen is – zonder dat je kostbare tijd verliest? Laat een laadpaal thuis installeren. Op deze pagina vertellen we meer over het plaatsen van een laadpaal en wat nodig is voor een goede installatie.

Welke laadpaal thuis installeren?

Ga je een laadpaal plaatsen aan huis? Er zijn verschillende soorten laadpalen. We zetten de kenmerken van de verschillende laders voor je op een rij:

  • AC-laders (wisselstroom): deze laders worden meestal thuis geïnstalleerd en gebruiken een standaard 230V-aansluiting. Ze bieden laadvermogens tussen de 3,7 kW en 22 kW, afhankelijk van de elektrische installatie van het huis.
  • DC-laders (gelijkstroom): dit zijn snelladers die voertuigen in korte tijd (20-40 minuten) opladen. Ze bieden hogere vermogens van 50 kW tot 350 kW. Je auto laadt sneller op – maar het stroomtarief dat je betaalt ligt hoger. Een DC-lader wordt vooral op strategische plekken – zoals langs de snelweg – geplaatst en wat minder gebruikt voor thuis-installatie. 
  • Smart Home Chargers: dit zijn geavanceerde thuisladers met extra functies. Denk aan energiebeheer, planning van laadtijden en soms integratie met zonnepanelen. Op die manier kun je – via de opgewekte stroom uit je zonnepanelen – je auto elektrisch opladen. Extra goedkoop én duurzaam!
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vakspecialist is bezig met het installeren van een laadpaal bij iemand thuis

Welke werkzaamheden zijn nodig voor een laadpaal installatie?

Een laadpaal-installatie is meer dan een stekker van je stopcontact naar je auto trekken. In veel gevallen moeten er aanpassingen gemaakt worden in de meterkast. Daarvoor heb je een gecertificeerde monteur nodig. Daarom raden we het af om te doe-het-zelven en zelf de laadpaal te plaatsen. Deze stappen moet je (doorgaans) nemen als je een laadpaal thuis laat installeren:

Stap 1: Meterkast voorbereiden

Ga je een laadpaal laten plaatsen, dan moet er een extra groep gemaakt worden in de meterkast. Daarnaast moeten oude meterkasten meestal verzwaard worden. Veel oude meterkasten hebben nog een 1-fase-aansluiting – terwijl de meeste elektrische auto’s werken op een 3-fasen-aansluiting. 

Stap 2: Graafwerkzaamheden

Zodra de meterkast is verzwaard, graaft de laadpaal installateur een gleuf vanaf de meterkast naar de locatie waar de laadpaal wordt geplaatst. Meestal is dit op de eigen oprit of garage – waar je de auto doorgaans parkeert. In deze gleuven worden de elektrische kabels gelegd. Vervolgens wordt de bestrating weer dicht gemaakt, waardoor je deze kabels niet ziet liggen. 

Stap 3: Laadpaal installeren en in gebruik nemen

Daarna wordt de laadpaal geïnstalleerd in de grond of aan de muur – in dat laatste geval gaat het om een wandlader (wallbox) waarvoor vaak wordt gekozen door particulieren. De laadpaal wordt getest en vervolgens in gebruik genomen. 

Wat kost een laadpaal thuis laten installeren?

De kosten van een laadpaal-installatie hangen af van de werkzaamheden. Moet de meterkast verzwaard worden, dan zijn daar extra kosten aan verbonden. De kosten van een laadpaal installeren worden bepaald op basis van 3 factoren:

FactorenGemiddelde kosten Toelichting
Eigen laadpaal € 500 - € 1.200
Installatie van de laadpaal€ 300 - € 2.000Afhankelijk van de evt. graafwerkzaamheden en verzwaring van de meterkast.
Dynamic load balancing€ 100 - € 250

De eerste twee factoren zijn duidelijk. Daarnaast krijg je te maken met dynamic load balancing: dit is een systeem dat ervoor zorgt dat de beschikbare elektrische capaciteit optimaal wordt gebruikt – zonder daarmee het elektriciteitsnet te overbelasten. Daardoor valt de stroom niet uit of heb je geen storingen op het moment dat je de elektrische auto oplaadt. Laat je een laadpaal installeren, dan adviseren we altijd dit systeem ook aan te schaffen. 

Via Homedeal kun je offertes van vakspecialisten vergelijken. Doorgaans liggen de gemiddelde kosten voor een laadpaal tussen de € 900 en € 1.600. Zo werkt het aanvragen van een laadpaal installatie voor thuis:

  • Vul het offerteformulier gratis in. Je ontvangt gratis en vrijblijvend tot 6 offertes. 
  • Homedeal selecteert de beste lokale vakspecialisten voor jou – en je ontvangt de beste deals per mail.
  • De vakspecialisten nemen contact met je op.
  • Vergelijk de offertes en kies de beste vakspecialist voor jouw situatie.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over laadpaal installaties

Wanneer kiezen om een laadpaal aan huis te installeren?

In steeds meer gemeenten kun je publieke laadpalen aanvragen in je eigen buurt. De gemeente plaatst deze gratis en hier kun je jouw auto parkeren. Het nadeel is dat je auto niet op je eigen oprit staat en je afhankelijk bent van het openbare stroomtarief. Met een eigen laadpaal kun je tijdens het daltarief laden – of zelfs laden op je eigen zonnepanelen. Daarmee kun je de kosten van een eigen laadpaal installeren terugverdienen. Daarnaast biedt het extra gemak en heb je altijd een plek voor de deur. 

Kun je subsidie krijgen op een laadpaal installatie?

Voor particulieren zijn er op dit moment geen subsidies actief voor het plaatsen van een laadpaal. Je kunt bij je eigen gemeente vragen of er speciale regelingen gelden. Als ondernemer kun je een laadpaal wél met fiscaal voordeel aanschaffen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA), de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) of de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). 

Waar moet ik rekening mee houden als ik een laadpaal als ondernemer laat installeren?

Zorg dat je vooraf in kaart brengt hoeveel ruimte je hebt, hoeveel werknemers elektrisch rijden en hoeveel capaciteit er nodig is. Via Homedeal vind je geschikte vakspecialisten voor de laadpaal installatie bij je bedrijf. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden