Vergelijk laadpaal offertes
Vind dé laadpaal specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Laadpalen Laadpaal vergelijken

Laadpaal vergelijken

Als elektrisch rijder wil je niet door de hele wijk rijden, om tevergeefs niet op te kunnen laden. Of tegen de hoofdprijs te snelladen langs de snelweg. Daarom wil je een laadpaal laten installeren. Maar welke laadpaal is het beste? Op deze pagina gaan we verschillende laadpalen voor thuis vergelijken op basis van het soort en de tarieven. 

Soorten laadpalen vergelijken

Voordat we verschillende laadpalen voor thuis vergelijken, is het eerst belangrijk om te weten welke soorten er zijn. Dit zijn de verschillende soorten:

AC-laadpalen

Dit type laadpaal gebruikt wisselstroom (AC) en wordt het meest gebruikt voor thuis-laadpalen en openbare laadstations. Voertuigen met een AC-laadsysteem hebben een ingebouwde omvormer die de wisselstroom omzet in gelijkstroom. Zo wordt de batterij van het voertuig geladen. Dit type laadpaal is ideaal voor dagelijks gebruik, waarbij je de auto uren achter elkaar aan de laadpaal kunt hangen. 

DC-laadpalen

DC-laden, ook wel snelladen of gelijkstroom laden (DC) genoemd, laadt sneller op dan de AC-laadpalen. Dit komt doordat de elektriciteit die de batterij van het voertuig oplaadt, direct als gelijkstroom wordt geleverd. Daardoor hoeft de energie niet meer in het voertuig omgezet te worden – en dat zorgt voor snellere laadtijden. DC-laders zijn minder geschikt voor thuis of op kantoor – ook omdat de stroomtarieven een stuk hoger liggen. Deze laadpalen vind je met name langs de snelweg of in drukke steden, waar mensen meer haast hebben. 

Inductie-laadpalen

Helemaal future proof: de inductie-laadpaal laadt draadloos op. Er wordt gebruikgemaakt van magnetische velden om energie over te brengen van de laadpaal naar het voertuig, zonder het gebruik van een kabel. Hoewel deze technologie nog in ontwikkeling is en minder gebruikelijk dan AC- of DC-laden, biedt het extra veel gemak. 

Man is zijn auto aan het opladen met een laadpaal thuis

De montagemogelijkheden van de laadpaal vergelijken

Naast de verschillende soorten laadpalen, kun je ook de montagemogelijkheden van de laadpaal vergelijken. Belangrijk voordat je er een gaat kopen. Dit zijn de volgende:

Via het stopcontact laden

Je kunt een laadpaal aansluiten op een bestaand stopcontact. Dit is de meest laagdrempelige manier, maar is minder veilig en de laadsnelheid is lager. In dit geval geldt: goedkoop is duurkoop. 

Wandlader

De wandlader, ook wel wallbox genoemd, is een laadstation aan je muur. Je kunt deze wallboxen zowel particulier als zakelijk gebruiken. Deze laadpalen worden het meest gebruikt voor thuis

Vast laadstation

Dit zijn de laadpalen die je meestal langs de weg ziet staan. Deze laadpunten zijn (ook) ontworpen voor snelladen en kunnen meerdere voertuigen tegelijkertijd bedienen. Vaste laadstations vereisen een professionele installatie en zijn uitgerust met diverse laadconnectoren om verschillende soorten elektrische voertuigen te ondersteunen. Ze zijn de meest geavanceerde optie, maar worden iets minder vaak aan huis geïnstalleerd. 

Verschillende laadpalen vergelijken

Nu je weet welke laadpalen er zijn voor thuis, kun je ze met elkaar vergelijken. We sommen de populaire laadpalen – met hun plus- en minpunten – op:

Wallbox Pulsar Plus

+ Compact design

+ Gebruiksvriendelijke app die je op afstand kunt bedienen

+ Verschillende vermogensopties (7,4 kW tot 22 kW)

+ DC-lekdetectie en geïntegreerde aardlekschakelaar voor extra veiligheid 

– Hogere vermogensopties zijn relatief duur 

– Op momenten slechte verbinding, waardoor het apparaat soms herstart moet worden 

– Wallbox app werkt niet op iedere smartphone optimaal 

Easee Home

+ Stijlvol en compact ontwerp, beschikbaar in verschillende kleuren

+ Slim laden: past zich aan aan beschikbare capaciteit 

+ Uitgerust met Wi-Fi en 4G voor gemakkelijke bediening op afstand

+ Modulair systeem waarbij je meerdere units kunt koppelen en beheren

+ Gemakkelijke installatie en gebruikersvriendelijke interface

– Heeft geen gecertificeerde MID-kWh meter 

– Niet of lastiger verkrijgbaar in Nederland 

Zappi V2

+ Specifiek ontworpen voor integratie met zonne- en windenergie

+ Mogelijk om alleen op zonne-energie te gebruiken 

+ Werkt goed zonder internetverbinding

+ Uitgebreide monitoring en rapportage via het ingebouwde display en de app.

– Kan laadkosten lastiger scheiden per auto (bij gebruik van meerdere voertuigen)

– Alleen te vergrendelen met codeslot 

Laadpaal installateurs vergelijken

Wil je offertes van verschillende installateurs vergelijken? Bij Homedeal kun je verschillende offertes vrijblijvend opvragen. Let bij de vergelijking van de offertes op de volgende zaken:

  • Zorg dat de installateur werkt met laadpalen die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen, waaronder IEC 61851. 
  • Bepaal eerst de eisen, kijk daarna naar de prijs (en wat er is inbegrepen)
  • Vergelijk offertes en bekijk welke type laadpaal en laadcapaciteit ze voorstellen. 
  • Zorg dat je kiest voor een gecertificeerde laadpaal-installateur. 
  • Bepaal binnen welke termijn de installateur kan leveren. 

Laadpaal tarieven vergelijken

Bij het overwegen van de installatie van een laadpaal, is het essentieel om de tarieven te vergelijken tussen openbare laadpalen en thuislaadpalen.

Gemiddeld betaal je bij een openbare laadpaal tussen de € 0,30 en € 0,90 per kWh, afhankelijk van de aanbieder en de locatie. Deze kosten bestaan uit verschillende componenten: de elektriciteitsprijs zelf, die varieert op basis van het energietarief, en een starttarief per laadsessie dat kan variëren van € 0,30 tot € 0,60. Dit starttarief dekt de administratieve kosten en het onderhoud van de laadpalen, en verschilt per aanbieder van de laadpas die je gebruikt.

Aan de andere kant zijn de kosten voor het opladen van je elektrische auto thuis doorgaans lager. Hier betaal je uitsluitend de standaard elektriciteitsprijs van je energieleverancier, wat rond de € 0,46 per kWh ligt, afhankelijk van je contract en eventuele dynamische prijzen. Daarnaast heb je eenmalige installatiekosten voor de laadpaal zelf, die variëren van € 500 tot € 1.200, afhankelijk van het type laadpaal en de complexiteit van de installatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe kun je laadpaal tarieven vergelijken?

De meest voordelige manier is een laadpaal aan huis laten plaatsen. Kies voor een laadpaal waarbij je zelf kunt instellen wanneer je de auto wilt opladen. Bijvoorbeeld tijdens het daltarief of laat ‘m uitsluitend gebruik maken van je zonnepanelen. Je kunt het beste de tarieven van energieleveranciers vergelijken, zodat je het minst betaalt per kWh. 

Ik wil offertes van laadpalen vergelijken, waar kan ik dit doen?

Op Homedeal.nl vind je vakspecialisten die gespecialiseerd zijn in het installeren van laadpalen. Vul op onze site je postcode in, geef je voorkeuren aan en ontvang vrijblijvend verschillende offertes in je inbox.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden