Vergelijk loodgieter offertes
Vind dé loodgieter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Loodgieter Kraan lekt

Kraan lekt

Een kraan die lekt kan erg storend zijn en zorgt daarnaast voor waterverspilling en onnodige extra kosten. Vooral een douchekraan die lekt kan voor een onnodig hoge waterrekening zorgen. Het is dan ook van belang om deze kraan snel te repareren of te vervangen. In dit artikel lees je alles over de oorzaken van een lekkende kraan en wat de kosten zijn van het repareren of vervangen ervan. Daarnaast geven we tips om een lekkende kraan of douchekraan zelf te repareren.

Inhoudsopgave

Wat kost het om een kraan die lekt te repareren?

De kosten voor het repareren van een lekkende kraan variëren per type. Voor een kraan met een kraanleertje zijn de gemiddelde kosten tussen € 50 en € 100, waarbij het leertje vervangen wordt. Bij kranen met keramische schijven moet vaak de gehele kraan of het volledige handvat vervangen worden, wat de kosten verhoogt naar gemiddeld € 150 tot € 300. 

FactorenGemiddelde kosten (incl. btw)
Installatiekosten
Uurloon loodgieter€ 45 - € 80
Kraanleertje vervangen€ 50 - € 100
Kraan met keramische schijven vervangen€ 150 - € 300
Materiaalkosten
Nieuwe kraanVanaf € 60
Nieuwe douchekraanVanaf € 25
Rubberen afdichtsring€ 0,50 per stuk
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Kraan lekt

Wat zijn de oorzaken van een kraan die lekt?

Heb je een kraan of douchekraan die lekt, dan kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn verkalking en slijtage:

  • Kalkaanslag op de rubberen afdichting: in water zit kalk. Kalk kan zich aan de rubberen afdichting hechten, waardoor het rubber ondicht wordt. Dit veroorzaakt een kraan die lekt. Kalkaanslag kan ook op andere onderdelen van de kraan plaatsvinden. Ook dit kan lekkage tot gevolg hebben. De rubberen afdichting is meestal wel het meest kwetsbaar.
  • Slijtage: de verschillende onderdelen van een kraan zijn onderhevig aan slijtage. Dit geldt bijvoorbeeld voor de rubberen afdichting of de cartouche. De cartouche is een mechanisme in de mengkraan. Zijn onderdelen versleten, dan wordt de kans groter dat je kraan gaat lekken.

Hoe repareer je een lekkende kraan?

Ga je een lekkende kraan repareren dan is het goed om eerst de lekkage op te sporen en te kijken wat de oorzaak is. Ook is het goed om te weten wat voor soort kraan je hebt. Op het moment dat je een kraan hebt met keramische schijven zijn bij lekkage namelijk de enige opties om het hele handvat of de gehele kraan te vervangen. 

Bij een kraan zonder keramische schijven is de oorzaak die het vaakst voorkomt echter een kraanleertje dat kapot is. Dit probleem kan je simpel oplossen door onderstaand stappenplan te doorlopen:

  1. Draai de hoofdkraan dicht.
  2. Draai de knop van de kraan die lekt los.
  3. Open de sierhuls en controleer of het kraanleertje intact is.
  4. Maak het kraanleertje los. Vervang deze indien nodig.
  5. Maak de kraan schoon en verwijder de kalkaanslag.
  6. Plaats een nieuwe rubberen afdichting.
  7. Maak de kraan weer dicht en draai de hoofdkraan weer open.

Als je een beetje handig bent kan je deze werkzaamheden gemakkelijk zelf uitvoeren. Ook kan je de keuze maken om hiervoor een vakspecialist in te huren.

Wat moet je doen als de douchekraan lekt?

Als je douchekraan lekt is de oorzaak meestal gelijk aan de oorzaak van een lekkende kraan: kalkaanslag of slijtage. Je kunt dan ook hetzelfde stappenplan voor een ‘gewone’ kraan doorlopen om een douchekraan die lekt te repareren. 

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je douchekop lekt. Vaak komt dit doordat de gaatjes van je douchekop vol zitten met kalk. Hierdoor blijft er ook nadat je de kraan al hebt dichtgedraaid water achter in de douchekop. Dit water druppelt er vervolgens langzaam weer uit. 

Dit kan je gemakkelijk verhelpen door de douchekop te ontkalken. Het ontkalken van een douchekop is vergelijkbaar met het ontkalken van een kraan: je draait de douchekop los en plaatst deze in een bakje met warm schoonmaakazijn.

Hoe kan je een lekkende kraan zoveel mogelijk voorkomen?

Een lekkende kraan of douchekraan voorkom je het beste door deze regelmatig te ontkalken. Kalkaanslag is immers vaak de oorzaak. Het ontkalken van een kraan kan je doen door het uiteinde van de kraan los te draaien. Dit losgedraaide deel maak je schoon met schoonmaakazijn. Het eenvoudigst doe je dit door een bakje te vullen met warm schoonmaakazijn en de kraan in dit bakje te leggen. Je kunt een lekkende kraan ook voorkomen door preventief de rubberen afdichtingen van de kraan te vervangen. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn kraan lekt?

Als je een lekkende kraan hebt moet je allereerst bepalen of je de lekkage zelf wilt verhelpen of dat je de voorkeur geeft aan een vakspecialist. Doe je het zelf, dan zal je eerst de oorzaak van de lekkage moeten achterhalen. Afhankelijk van de oorzaak zal je de gehele kraan of enkele onderdelen moeten vervangen. Het is ook mogelijk dat je de kraan uitsluitend moet ontkalken. Laat je het liever door een vakspecialist uitvoeren? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte van een loodgieter aan.

Wat kost een lekkende kraan repareren?

Wat de kosten zijn van de reparatie hangt van een aantal zaken af. De loodgieter kosten liggen vaak tussen de € 45 en € 80 per uur. Doe je het zelf dan heb je uitsluitend te maken met materiaalkosten. Deze materiaalkosten zijn vaak heel laag. Schoonmaakazijn en rubberen afdichtingsringen kosten vaak nog geen euro.

Hoe repareer ik een lekkende kraan?

Een lekkende kraan kan je snel en eenvoudig repareren. Dit doe je door eerst de hoofdkraan dicht te draaien en vervolgens de kraan open te maken. Vaak zie je direct de oorzaak van de lekkage. Deze oorzaak kan je dan veelal verhelpen door onderdelen te vervangen of de kraan te ontkalken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden