Vergelijk loodgieter offertes
Vind dé loodgieter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Loodgieter Wasmachine aansluiten

Wasmachine aansluiten

Wanneer je een nieuwe wasmachine koopt, is een correcte aansluiting van essentieel belang. Een vakspecialist kan je helpen bij de wasmachine aansluiting en het aanleggen van de afvoer. Maar wat zijn eigenlijk de kosten van het laten aansluiten van een wasmachine? En waar dien je op te letten als je zelf de aansluitingen wilt verzorgen? Ontdek op deze pagina alles wat je moet weten over de wasmachine aansluiting en het aanleggen van de afvoer.

Inhoudsopgave

Wat kost een wasmachine aansluiten? 

De kosten voor het aansluiten van een wasmachine variëren tussen de € 50 en € 100, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en eventuele extra benodigdheden. De belangrijkste factor is de aanwezigheid van aansluitingen: zijn deze nog niet aanwezig, dan moet de loodgieter meer werk verrichten om deze op de gewenste plek te installeren. Bekijk de gemiddelde prijzen hieronder. 

Wasmachine aansluitenGemiddelde kosten (incl. btw)
Installatiekosten
Uurtarief loodgieter€ 65 - € 85
Materiaalkosten
T-afvoerstukVanaf € 4
AanvoerslangVanaf € 15
AfvoerslangVanaf € 15
WaterslotVanaf € 20
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Wasmachine aansluiten

Stappenplan: wasmachine aansluiten

Een wasmachine aansluiten is meestal geen moeilijke klus. Zeker op het moment dat de wasmachine aansluitingen al op hun plek zitten Ga je zelf je wasmachine installeren, dan kan je simpelweg onderstaand stappenplan volgen:

Stap 1: Plaats de wasmachine op de juiste plek 

Dit is misschien wel de lastigste stap, omdat wasmachines heel zwaar kunnen zijn. Zeker als de wasmachine op zolder geplaatst wordt zal je de wasmachine naar boven moeten tillen. Plaats de wasmachine altijd op een stevige ondergrond en in de buurt van een geaard stopcontact, waterafvoer en watertoevoer.

Stap 2: Verwijder de transportbouten 

Een stap die je beslist niet mag overslaan is het verwijderen van de transportbouten. Transportbouten zitten bij elke nieuwe wasmachine aan de achterkant. Deze transportbouten houden de trommel tijdens het vervoer op zijn plek zodat de wasmachine niet beschadigt door het transport. Vergeet je de transportbouten te verwijderen dan gaat de wasmachine kapot tijdens het wassen.

Stap 3: Sluit de afvoer- en aanvoerslang aan 

Bij het aansluiten van de wasmachine bevestig je twee slangen: een slang voor de afvoer van water en een slang voor de aanvoer van water. De wasmachine aansluiting voor de toevoer van water zit meestal rechtsboven aan de achterkant van de wasmachine. Bij de afvoer van de wasmachine aanleggen moet je opletten dat de afvoerslang minimaal 10 centimeter in de afvoerbuis hangt.

Stap 4: Sluit aan op een stopcontact 

Voorkom kortsluiting en sluit de wasmachine aan op een geaard stopcontact. Het is essentieel om de wasmachine op een geaard stopcontact aan te sluiten om de veiligheid te waarborgen en het risico op elektrische schokken te minimaliseren. Dit zorgt voor een veilige en probleemloze werking van de wasmachine.

Stap 5: Waterpas zetten

Het waterpas zetten van de wasmachine is een cruciale stap in het installatieproces. Door de pootjes van de wasmachine correct af te stellen, zorg je ervoor dat de machine stabiel en waterpas staat. Dit voorkomt trillingen, geluidsoverlast en schade aan de machine tijdens het centrifugeren. Een goed waterpas gezette wasmachine zorgt voor een optimale werking en verlengt de levensduur van het apparaat.

Waar moet je op letten bij het aanleggen van de aansluitingen?

Bij het aanleggen van de aansluitingen is het goed om op een aantal zaken te letten:

  • Elektriciteit: sluit de wasmachine aan op een geaarde groep. Dit vanwege het risico op kortsluiting. Let ook op de totale belasting van de groep. Deze mag nooit boven de 3680 Watt komen. Als dit wel zo is moet je een nieuwe groep maken.
  • Wateraanvoer: plaats de wasmachine bij voorkeur in de buurt van een bestaande waterkraan. Dan hoef je geen extra waterleidingen aan te leggen. Een populaire plek om de wasmachine te plaatsen is dan ook in de buurt van de cv-ketel. Hier zit vaak al een kraantje. Plaats ook een lekbak op de plek waar je wasmachine komt, zodat je eventuele lekkages in de toekomst voorkomt.
  • Waterafvoer: belangrijk is dat de afvoer van water op afschot loopt. Zo kan het water het beste weglopen.

Wat zijn de voordelen van het inschakelen van een vakspecialist?

Ondanks dat het aansluiten van een wasmachine niet heel complex is, kan het inschakelen van een vakspecialist vele voordelen hebben. Vaak helpt de vakspecialist bij het sjouwen van de wasmachine waardoor je dit niet alleen hoeft te doen.

Het grootste voordeel van een vakspecialist heb je echter op het moment dat je jouw nieuwe wasmachine op een plek wilt installeren waar nog niet alle benodigde aansluitingen zijn. De vakspecialist kan dan niet alleen de afvoer van de wasmachine aanleggen, maar ook de wateraanvoer en/ of elektriciteit installeren op de door jou gewenste plek. Zo weet je zeker dat dit goed wordt gedaan en verklein je het risico op toekomstige lekkages of kortsluiting.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan je overal een wasmachine aansluiten?

In principe kan je de wasmachine overal in je woning plaatsen. De enige vereiste is dat je op de plek van plaatsing een wasmachine aansluiting hebt. Dit betekent dat je een geaard stopcontact, watertoevoer en afvoer naar riolering nodig hebt. Is de wasmachine aansluiting nog niet aanwezig, dan kan een vakspecialist bijvoorbeeld de afvoer van de wasmachine aanleggen. Vraag gratis en vrijblijvend loodgieter offertes aan om de exacte prijs van jouw project te zien. 

Hoe moet je een wasmachine aansluiten?

Het aansluiten van een wasmachine is vaak niet een al te moeilijke klus. Je kunt het gemakkelijk zelf doen door een stappenplan te doorlopen. Volg dit stappenplan altijd nauwkeurig. Werk je bij de afvoer van de wasmachine aanleggen niet zorgvuldig, dan vergroot je het risico op lekkages. Wil je het aansluiten toch uitbesteden? Dan liggen de loodgieter kosten vaak tussen de € 50 en € 100. 

Kan een wasmachine op een gewoon stopcontact?

Een wasmachine kan je op een gewoon stopcontact aansluiten. Vanwege het risico van kortsluiting wordt wel aanbevolen om je wasmachine altijd aan te sluiten op een geaard stopcontact. Vanwege het vermogen van de wasmachine is tevens het advies om de wasmachine aan te sluiten op een eigen groep in de meterkast.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden