Vergelijk loodgieter offertes
Vind dé loodgieter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Loodgieter Gasfornuis aansluiten kosten

Gasfornuis aansluiten kosten

Minimale kosten
€ 50
Gemiddelde kosten
€ 100
Maximale kosten
€ 400
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 50 - € 200

In veel keukens is het een apparaat dat het meeste wordt gebruikt: het gasfornuis. Heb jij vragen over het gasfornuis aansluiten en de kosten hiervan? Wil je weten hoe je een gasslang kunt aansluiten? Of ben je op zoek naar praktische tips om je gasfornuis aan te sluiten? Dit alles lees je op deze pagina.

Inhoudsopgave

Wat zijn de gasfornuis aansluiten kosten?

Je gasfornuis aansluiten en de kosten van dit aansluiten hangen af van een aantal factoren. Gemiddeld gezien liggen de kosten tussen de € 50 en € 150, afhankelijk van of je zelf je gasfornuis aansluit of dat je een vakspecialist hiervoor inhuurt. Daarnaast hebben bij het gasfornuis aansluiten ook de kosten van de gebruikte materialen invloed op jouw totale kosten. 

Gasfornuis aansluiten kostenGemiddelde kosten (incl. btw)
Installatiekosten
Uurtarief loodgieterVanaf € 65
Materiaalkosten
Gasslang van rvsVanaf € 40
Gasslang van rubberVanaf € 20
ComfooraansluitingVanaf € 4
Gas afdichtingstape€ 2 - € 4
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Gasfornuis aansluiten kosten

Prijsvoorbeelden

Bij het aansluiten van een gasfornuis kunnen de kosten variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de complexiteit van de installatie en eventuele extra werkzaamheden. Hier zijn drie prijsvoorbeelden van veel voorkomende projecten. 

Standaard project

Voor een standaard gasfornuis aansluiting zonder bijzondere complicaties kun je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de € 50 en € 100. Dit omvat de installatie van de gaskraan, het koppelen van de gasleiding en het testen op lekkages.

Gemiddeld project met enkele aanpassingen

Als er enige aanpassingen aan de gasleiding of de keukeninstallatie nodig zijn, zoals het verlengen of verplaatsen van de gasleiding, kan de prijs oplopen. In dit geval kun je denken aan een prijsrange van ongeveer € 100 tot € 200, afhankelijk van de specifieke situatie en het benodigde materiaal.

Complexer project

In sommige gevallen kan de installatie van een gasfornuis meer complexiteit met zich meebrengen, zoals het aanpassen van de gasleidingen in een oudere woning of het plaatsen van een gasleiding op een moeilijk bereikbare locatie. In dergelijke gevallen kunnen de kosten ongeveer variëren van € 200 tot € 400, afhankelijk van de benodigde werkzaamheden en eventuele bijkomende kosten.

Stappenplan: gasfornuis aansluiten

Als je de kosten van een gasfornuis aansluiten zo laag mogelijk wilt houden, kan je ervoor kiezen om het gasfornuis zelf aan te sluiten. Je sluit dan een gasslang aan op zowel je gasfornuis als op de gastoevoer in de keuken. Bij het uitvoeren van deze werkzaamheden is het vanwege de veiligheid van groot belang dat je zorgvuldig te werk gaat. In onderstaand stappenplan lees je de zes stappen die je moet nemen om jouw gasfornuis veilig aan te sluiten:

Stap 1: Draai de gaskraan dicht 

Je gaskraan zit dicht op het moment dat de kraan haaks op de leiding staat.

Stap 2: Comfooraansluiting plaatsen

Plaats de comfooraansluiting op het fornuis. Dit doe je omdat de gasslang in de meeste gevallen niet op je fornuis zal passen. Om gaslekken te voorkomen tape je eerst met gastape de aansluiting van het fornuis. Hierna kan je de comfooraansluiting monteren.

Stap 3: Gasslang aan het fornuis monteren 

Stel vast dat in de gasslang een rubberen ring zit. Draai met een moersleutel de gasslang aan het fornuis.

Stap 4: Gasslang aan de gastoevoer monteren 

Stel vast dat ook aan het andere uiteinde van de gasslang een rubberen ring zit. Dit andere uiteinde monteer je aan de gastoevoer met je moersleutel.

Stap 5: Controleer op lekken 

Een belangrijke stap die je nooit mag overslaan bij het aansluiten van een gasfornuis is het controleren op gaslekkage. Een vakspecialist gebruikt speciale apparatuur om te controleren dat er geen gas lekt uit de zojuist bevestigde gasslang. De kans is groot dat jij niet over dergelijke apparatuur beschikt. Maak daarom een sopje met zeep en breng dit sopje aan op de gehele gasslang. Draai vervolgens de gaskraan open. Zie je ergens belletjes ontstaan, dan weet je dat er een gaslek zit. In dit geval ga je terug naar stap 1 van dit stappenplan. Zie je geen belletjes, dan heb je geen lek en kun je verdergaan met de laatste stap van dit stappenplan.

Als je zeker wilt weten dat er geen gaslek is raden we je aan om deze stap door een vakspecialist uit te laten voeren. Als je zelf het gasfornuis wilt aansluiten, maar deze stap wel wilt uitbesteden liggen de kosten rond de € 95.

Stap 6: De stekker 

Steek tot slot de stekker van het fornuis in het stopcontact.

Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden heb je een gasslang van rvs nodig, een comfooraansluiting, gastape en een moersleutel. Deze materialen zijn te koop in nagenoeg iedere bouwmarkt. Als je de aansluiting zelf doet bestaan de kosten van het gasfornuis aansluiten alleen uit deze materiaalkosten. 

Gasfornuis zelf aansluiten of uitbesteden aan een vakspecialist?

Een gasfornuis aansluiten heeft kosten tot gevolg. Doe je het zelf dan bestaan deze kosten uitsluitend uit materiaalkosten. Huur je een vakspecialist in, dan betaal je ook arbeidskosten. Toch kan het handig zijn om een vakspecialist in te huren voor het aansluiten van je gasfornuis. Dit puur vanwege de veiligheid. Zoals je in voorgaand stappenplan hebt gelezen, kun je het beste met speciale apparatuur controleren of je een gaslek hebt. Dit is betrouwbaarder dan een sopje van water en zeep gebruiken. Zeker als je niet heel handig bent is het een goed idee om het aansluiten van een gasfornuis over te laten aan een vakspecialist. 

Daarnaast betaal je over het algemeen ook minder voor de materiaalkosten als je deze via de vakspecialist aanschaft. Gemiddeld gezien zijn de loodgieter kosten € 65 per uur voor de installatie van het gasfornuis. 

Praktische tips

In bovenstaand stappenplan heb je gelezen hoe je het beste jouw nieuwe fornuis kunt aansluiten. Door het zelf te doen kun je op de gasfornuis aansluiten kosten besparen, maar het is hierbij wel belangrijk dat je het op de juiste manier doet want een slechte aansluiting brengt grote risico’s met zich mee. Neem daarom op het moment dat je aan de slag gaat ook onderstaande tips in acht:

Tip 1: sluit de hoofdtoevoer 

Sluit voor de veiligheid niet alleen de gaskraan in de keuken, maar tijdens jouw werkzaamheden ook de hoofdtoevoer.

Tip 2: geen open vuur 

Zorg vanwege de veiligheid dat er tijdens jouw werkzaamheden geen open vuur in de buurt is.

Tip 3: wees voorzichtig met elektriciteit 

Ook kleine vonkjes van elektriciteit kunnen ontsnapt gas laten exploderen.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wie kan je gasfornuis aansluiten?

Een gasfornuis kan je het beste laten aansluiten door een erkende vakspecialist. De reden dat dit het beste uit handen kan geven aan een loodgieter, is je eigen veiligheid. Een vakspecialist controleert na het aansluiten van de gasslang altijd of er geen gas lekt. Hiervoor heb je specialistische apparatuur nodig waarover niet iedereen beschikt. Vraag gratis en vrijblijvend offertes op om in contact te komen met verschillende vakspecialisten en vergelijk de prijzen met elkaar. 

Kan ik zelf een gasfornuis aansluiten?

Als je een beetje handig bent kan je zelf een gasfornuis aansluiten. De vraag is echter of het ook verstandig is om dit zelf te doen. Vanwege de veiligheid is het namelijk erg belangrijk dat er geen gaslek ontstaat. Om dit te controleren heb je speciale meetapparatuur nodig. Over het algemeen beschikken alleen erkende loodgieters over deze meetapparatuur.

Hoe moet je een nieuwe gasslang aansluiten?

Een gasslang aansluiten is niet heel moeilijk. Om het risico op een gaslek te voorkomen is het wel belangrijk dat je zorgvuldig werkt. Je draait dan ook eerst de gaskraan dicht. Hierna kan je gasslang aansluiten aan het fornuis en vervolgens aan de gaskraan. Tot slot moet de aansluiting gecontroleerd worden op lekken.

Bespaartips

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes

Vraag via Homedeal gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan bij verschillende erkende vakspecialisten en vergelijk de prijzen en services. Zo kun je de beste prijs-kwaliteitverhouding vinden.

Combineer werkzaamheden

Als je andere werkzaamheden of renovaties in huis hebt gepland die door een loodgieter uitgevoerd moeten worden, overweeg dan om deze tegelijkertijd uit te laten voeren. Vakspecialisten kunnen mogelijk een kwantumkorting bieden als er meerdere klussen worden gecombineerd. Als je zelf geen projecten meer hebt liggen kun je het vragen aan je buren.

Doe het zelf

Als je handig bent en bekend bent met gasaansluitingen, kun je overwegen om de installatie zelf uit te voeren. Zorg er wel voor dat je op de hoogte bent van de veiligheidsvoorschriften en regelgeving met betrekking tot gasinstallaties.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden