Vergelijk loodgieter offertes
Vind dé loodgieter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Loodgieter Verstopping wc

Verstopping wc

Heb je te maken met een vervelende verstopping in je wc? Een verstopping in de wc kan leiden tot ongemak en hinderlijk gebruik van het sanitair. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het verhelpen van een verstopping in de wc. Leer hoe je een wc-verstopping kunt voorkomen en ontdek effectieve methoden om een verstopte wc te verhelpen. Lees verder voor handige tips en praktische oplossingen om jouw wc weer snel en probleemloos te laten functioneren.

Inhoudsopgave

Wat kost een verstopping van je wc verhelpen?

De kosten voor het verhelpen van een verstopping van je wc kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. De loodgieter kosten liggen ongeveer tussen de € 100 en € 700, afhankelijk van de ernst van de verstopping, de benodigde apparatuur en het uurloon. Bekijk de gemiddelde kosten hieronder. 

OntstoppingsmethodenGemiddelde kosten (incl. btw en arbeidskosten) Toelichting
Slang met vijzel€ 150 - € 200Bij een kleine verstopping kan de loodgieter gebruik maken van een kleine slang met een vijzel waarmee het puin wordt verwijderd.
Slang met camera€ 250 - € 450Als het probleem zich bevindt in de afvoerleidingen achter het toilet en niet direct in het toilet zelf, kan een slang met camera nuttig zijn om de exacte locatie en aard van de verstopping te achterhalen.
Toiletvijzel€ 300 - € 350 Een toiletvijzel is een handmatig bediende pomp met een zuiger en een rubberen kop die in het toilet wordt geplaatst. Door de vijzel op en neer te bewegen, wordt er druk opgebouwd om de verstopping los te maken en het water weg te duwen.
Hogedrukreiniging€ 300 - € 500Met behulp van een krachitge waterstraal die onder druk staat wordt de verstopping in de wc-pijp los gespoten en weggespoeld.
Toilet verwijderen om te onstoppen€ 400 - € 500Het verwijderen van een toilet wordt meestal alleen uitgevoerd wanneer er andere problemen zijn, zoals ernstige verstoppingen die niet kunnen worden opgelost met standaard ontstoppingsmethoden, of wanneer er reparaties of vervangingen van onderdelen nodig zijn
Toiletafvoerleiding opruimen€ 600 - € 700Als er herhaaldelijk verstoppingen optreden in de toiletafvoerleiding en conventionele ontstoppingsmethoden niet effectief zijn, kan het opruimen van de leiding nodig zijn.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
verstopping wc

Hoe wordt een verstopping in de wc veroorzaakt?

Een wc verstopping wordt vrijwel altijd veroorzaakt doordat de afvoer van de wc wordt gebruikt voor zaken waar deze niet voor is gemaakt. Een wc is gemaakt en ontworpen om ontlasting en beperkte hoeveelheden wc-papier af te voeren. Een wc verstopping wordt vaak veroorzaakt doordat ook andere vaste stoffen door de afvoer zijn gegaan. Hierbij kan je met name denken aan de volgende stoffen:

 • Vrouwelijke hygiëne producten
 • Etensresten
 • Luiers
 • Babydoekjes
 • Grote hoeveelheden wc-papier

Ook vetten en oliën die door het riool gespoeld worden verhogen het risico op een wc verstopping significant. Door vetten en oliën slibt je afvoer langzaam dicht. Hierdoor kan het water uit je wc moeilijker wegstromen. Wordt vervolgens ook nog eens een te grote hoeveelheid wc-papier doorgespoeld, dan raakt je wc al snel verstopt.

Hoe kan je een verstopping in de wc voortaan voorkomen?

Een wc verstopping voorkomen is beter dan genezen. Je wilt immers niet dat je wc verstopt raakt. Om een wc verstopping te voorkomen kan je de volgende vijf tips opvolgen:

 • Tip 1: gooi niks in de wc wat er niet in hoort 

De meeste verstoppingen worden veroorzaakt door stoffen die niet in de wc gegooid mogen worden. Doe dit dan ook niet. Een hulpmiddel hierbij kan het plaatsen van een afvalbakje in de wc zijn. Zo komen ook je gasten minder snel in de verleiding om iets in de wc weg te gooien.

 • Tip 2: maak regelmatig en goed schoon 

Maak de wc regelmatig schoon met dikke bleek en schoonmaakazijn. Poets ook goed onder de rand van de pot. Zo voorkom je kalkaanslag en raken de gaatjes waaruit het water komt niet verstopt.

 • Tip 3: gebruik een toiletblokje

Een toiletblokje voorkomt niet alleen nare geurtjes, maar voorkomt ook kalkaanslag in je wc.

 • Tip 4: spoel de wc juist door 

Tegenwoordig hebben vrijwel alle wc’s een duo spoelsysteem. Hierdoor wordt de wc minder vaak met volle kracht doorgetrokken. Gooi je vaste stoffen, zoals wc-papier, in de wc, spoel dan altijd door met de grootste hoeveelheid water. Zo voorkom je dat wc-papier in de afvoer achter blijft.

 • Tip 5: grijp snel in 

De kans is groot dat je ooit iets in de wc hebt laten vallen. Zoals je smartphone of een haarborstel. Haal dit voorwerp er altijd direct uit. Zo kan je een wc verstopping voorkomen, want zulke voorwerpen verhogen de kans op verstopping aanzienlijk.

Hoe kan je een verstopping van je wc verhelpen?

Heb je een verstopping in je wc dan wil je dit natuurlijk zo snel mogelijk verholpen hebben. Je kunt ervoor kiezen om hiervoor een vakspecialist in te schakelen. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf te proberen de wc te ontstoppen:

 • Rubberen handschoenen: mogelijk zit de verstopping binnen handbereik. Probeer daarom altijd eerst de wc handmatig te ontstoppen. Dit kan je doen door een rubberen handschoen aan te trekken en je hand zo ver mogelijk in de afvoer te doen. Het kan zijn dat je de bron van de verstopping zo te pakken hebt.
 • Plopper: ook de bekende rubberen ontstopper is vaak effectief. Plaats de plopper in de hals van de wc en maak een trekkende beweging. Dit kan je meermaals doen, waardoor een eventuele prop losgetrokken kan worden.
 • Heet water: wordt de verstopping veroorzaakt door aangekoekt vet dan kan het ook helpen als je een emmer met heet water door het toilet spoelt. Doe dit wel pas als er voldoende ruimte is in de toiletpot.
 • Ontstoppingsmiddelen: tot slot kan je een mengsel van baksoda en schoonmaakazijn in de wc gooien. Laat dit even intrekken en gooi vervolgens een emmer heet water in de pot.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat kost het om een wc te ontstoppen?

De kosten om een verstopping van je wc te verhelpen, kunnen sterk variëren. Een belangrijk element hierbij is hoe diep de verstopping in je afvoer zit. Zit de verstopping dieper, dan zal het ontstoppen meer tijd kosten. Mogelijk is zelfs specialistische apparatuur nodig. De kosten kunnen dan oplopen tot enkele honderden euro’s. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte van een loodgieter op om de exacte prijs van jouw project te zien. 

Wat te doen als de wc overstroomt?

Stroomt de wc over, dan wil je dit zo snel mogelijk oplossen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een plopper. Ook kan je een trekveer gebruiken die je door de afvoer van je toilet duwt. Helpt dit niet, dan kan je in veel gevallen het beste een loodgieter inschakelen. Deze kan dan de verstopping van je wc verhelpen.

Wat betekent borrelen in de afvoer?

Een borrelende afvoer is in feite een waarschuwingssignaal. Er is nog geen sprake van een wc verstopping, maar er is wel sprake van een vernauwde afvoer. Om erger te voorkomen is het verstandig om direct maatregelen te nemen. Dit kan je doen door het vuil los te trekken met een rubberen plopper. Ook kan je in deze fase al een trekveer gebruiken om erger te voorkomen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden