Vergelijk tegelzetter offertes
Vind dé tegelzetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tegels zetten Keramische tegels

Keramische tegels

Keramische tegels buiten leggen is ideaal dankzij het harde oppervlak dat bestand is tegen slijtage, krassen en vlekken. Daarom zie je ze vaak terug als terras of looppad, bij zwembaden of plekken waar een moderne uitstraling gewenst is. Ze zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, luxe uitstraling en vele praktische voordelen. Bekijk in dit artikel alles over de gemiddelde kosten, de kenmerken van keramische tegels en de verschillende mogelijkheden. 

Wat kost het om keramische tegels buiten te leggen? 

De kosten van keramische tegels voor buiten variëren en zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de afmeting, dikte, kwaliteit, en het ontwerp. Over het algemeen liggen de prijzen van keramische tegels voor buiten tussen de € 10 en € 80 per m². Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van verschillende soorten keramische tegels voor buiten. 

Keramische tegelsPrijs per m²Bijzonderheden
Faience tegels€ 9 - € 45Wandtegel, geschikt voor de keuken
Grestegels€ 13 - € 65Vloertegel (kan ook op wand), geschikt voor de keuken
Terracotta tegels€ 16 - € 40Heeft impregneerlaag nodig
Cementtegels€ 60 - € 82Heeft impregneerlaag nodig
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Keramische tegels buiten leggen

Wat zijn de voor- en nadelen van keramische tegels buiten leggen?

Keramische tegels kennen verschillende voor- en nadelen. Bekijk hieronder welke dit zijn en neem ze mee in je keuze als je keramische tegels voor buiten overweegt.

Voordelen

Keramische tegels zijn populair. Steeds meer mensen kiezen ervoor. En dat is niet zonder reden. Een aantal grote voordelen van keramische tegels op een rij:

 • Duurzaam
 • Onderhoudsarm
 • Waterbestendig
 • Veelzijdig
 • Milieuvriendelijk
 • Luxe uitstraling

Keramische tegels zijn duurzaam en bestand tegen weersinvloeden, zoals vorst, zonlicht en regen. Ze zijn ook bestand tegen krassen en slijtage, waardoor ze lang meegaan. Bovendien zijn ze gemakkelijk te onderhouden en vereisen weinig tot geen extra onderhoud. Af en toe schoonmaken met een vochtige doek volstaat. Ook heb je met keramische tegels geen last van vochtproblemen of schimmelvorming.

Keramische tegels zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren, ontwerpen en texturen. Hierdoor zijn ze geschikt voor verschillende stijlen en ontwerpen, en daarom vaak toegepast voor verschillende buitenruimtes, zoals terrassen, looppaden en zelfs opritten.

Al deze voordelen maken keramische tegels een populaire keuze voor buitenruimtes. Ze zijn weliswaar iets duurder dan andere materialen, maar de investering pakt op de lange termijn voordelig uit, vanwege de duurzaamheid en de onderhoudsvriendelijkheid.

Nadelen

Hoewel keramische tegels voor buiten veel voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

 • Duurder dan tegels van beton of natuursteen.
 • Hogere montagekosten dan andere materialen.
 • Kunnen glad worden (te voorkomen met een goede antislipbehandeling).
 • Keramische tegels kunnen soms breken als er erg zware voorwerpen op vallen. 

Welke soorten en materialen keramische tegels zijn er?

Er zijn verschillende soorten keramische tegels voor buiten beschikbaar. Bekijk hieronder een overzicht met de meest voorkomende soorten en belangrijkste kenmerken:

 • Geglazuurde keramische tegels; beschermt tegen water en vuil
 • Gepolijste keramische tegels; extra glad en glanzend oppervlak, zeer krasbestendig
 • Ongeglazuurde keramische tegels; ruwer oppervlak en meestal verkrijgbaar in aardetinten
 • Dubbelhardgebakken; extra hard, bestand tegen vorst en heel geschikt voor gebruik in koudere klimaten
 • Keramische terrastegels; speciaal ontwerp met uitstekende waterafvoer
 • Keramische tegels met houtlook; het uiterlijk van hout, maar gemaakt van keramiek

Handige tips om keramische tegels buiten te leggen

Wil je keramische tegels buiten leggen? Of je het nu zelf doet of laat doen, het leggen van keramische tegels buiten vereist concentratie en een goede voorbereiding.

Tip 1: Zorg voor een goede ondergrond

Een goede ondergrond is essentieel voor het leggen van keramische tegels buiten. Zorg ervoor dat de ondergrond vlak, stabiel en stevig is en dat er voldoende afwatering is om waterophoping te voorkomen. Dunne keramische tegels tot en met 2 centimeter dikte vereisen een speciale ondergrond. Keramische tegels van 3 centimeter dikte kunnen op een goede zand ondergrond worden gelegd. 

Tip 2: Kies de juiste lijm (indien van toepassing)

Dunne keramische tegels worden regelmatig op een ondergrond gelijmd. Kies wel altijd de juiste lijm voor het leggen van keramische tegels buiten. Gebruik een lijm die geschikt is voor buitentoepassingen en die bestand is tegen vocht, temperatuurschommelingen en andere weersinvloeden. 

Tip 3: Kies de juiste voegmortel

Kies de juiste voegmortel voor het leggen van keramische tegels buiten. Gebruik een voegmortel die bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen en die geschikt is voor buitentoepassingen.

Tip 4: Laat voldoende ruimte voor uitzetting

Laat voldoende ruimte tussen de tegels voor uitzetting bij temperatuurschommelingen. Dit voorkomt dat de tegels barsten of breken.

Tip 5: Houd de tegels schoon

Houd de tegels schoon tijdens het leggen om te voorkomen dat er vuil of stof tussen de tegels komt. Dit kan de hechting van de lijm en voegmortel verminderen.

Tip 6: Werk in delen

Werk in delen om te voorkomen dat de lijm en voegmortel opdrogen voordat de tegels zijn gelegd en gevoegd. Dit voorkomt ook dat de tegels verschuiven tijdens het leggen.

Tip 7: Gebruik de juiste gereedschappen

Gebruik de juiste gereedschappen voor het leggen van keramische tegels buiten, zoals een tegelsnijder, een voegrubber en een troffel. Dit zorgt voor een nauwkeurige installatie en een professioneel resultaat. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de tegels waterpas worden gelegd. Dit voorkomt dat er waterophoping ontstaat en voorkomt dat de tegels breken.

Met deze tips zorg je ervoor dat je keramische tegels buiten op de juiste manier worden gelegd en dat je jarenlang van je mooie nieuwe terras, balkon of tuin geniet.

Schakel een vakspecialist in

Keramische tegels buiten leggen is een specialistische klus. Het is dus belangrijk om bij het kopen van keramische tegels voor buiten rekening te houden met de kosten van het leggen van de tegels als je niet van plan bent om ze zelf te leggen. Deze kosten variëren, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het leggen en het uurloon van de tegelzetter. Houd rekening met een bedrag van € 25 tot € 35 per m² voor het zetten van de tegels.

Aangezien de kosten behoorlijk variëren, is het verstandig om tegelzetter offertes op te vragen bij verschillende vakspecialisten. Zo krijg je een goed beeld van de totale kosten voor jouw specifieke situatie.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hebben keramische tegels buiten een onderlaag nodig?

Keramische tegels buiten hebben meestal een onderlaag nodig. De onderlaag dient als basis voor de tegels en helpt om een vlak oppervlak te creëren. Dit zorgt voor een stabiele en stevige basis voor de tegels, wat de kans op barsten en breken verkleint. Er zijn kant-en-klare onderlagen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor het leggen van keramische tegels buiten.

Hoe kan ik keramische tegels gemakkelijk schoonmaken? 

Keramische tegels buiten kunnen na verloop van tijd vuil worden en groene aanslag krijgen. In tegenstelling tot tegels van natuursteen of beton, maak je keramische tegels alleen heel eenvoudig schoon met een vochtige doek (bijvoorbeeld aan een bezem).

Zien keramische tegels met houtlook er natuurlijk uit?

Keramische tegels met houtlook zien er heel natuurlijk uit en zijn vaak moeilijk te onderscheiden van echt hout. Moderne productietechnieken hebben het mogelijk gemaakt om keramische tegels te maken die eruit zien als hout, maar die de duurzaamheid en onderhoudsgemak van keramiek behouden.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden