Vergelijk tegelzetter offertes
Vind dé tegelzetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tegels zetten Vloertegels leggen prijs

Vloertegels leggen prijs

Minimale kosten
€ 1.900
Gemiddelde kosten
€ 5.130
Maximale kosten
€ 8.360
Dit project kost gemiddeld tussen de
€ 4.200 - € 6.050

Wil je vloertegels leggen in je huis en ben je op zoek naar prijsinformatie? Homedeal geeft je een overzicht van alle kosten van een tegelvloer leggen en de mogelijkheden die je hebt, zodat je weet wat je kunt verwachten als je de ideale tegelvloer voor jouw huis laat leggen.

Inhoudsopgave

Wat kost vloertegels leggen?

Als je vloertegels laat leggen door een tegelzetter ben je gemiddeld tussen de € 35 en € 200 kwijt per m². De kosten van een tegelvloer leggen zijn afhankelijk van de oppervlakte, het soort tegels en de prijs die de vakspecialist hanteert voor het leggen van vloertegels. Bekijk in onderstaand overzicht de gemiddelde prijzen van vloertegels leggen. 

FactorenGemiddelde prijs per m²
Vloertegels€ 15 - € 160
- Keramisch€ 15 - € 80
- Natuursteen€ 30 - € 160
Tegelzetter€ 25 - € 40
Lijm en voegmiddel€ 10 - € 20
Totaal € 50 - € 220
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vloertegels leggen prijs

Prijsvoorbeelden

In de prijstabel zie je de gemiddelde kosten voor verschillende soorten vloertegels en de tegelzetter. Wat betekent dit voor jouw situatie? Hier zie je enkele prijsvoorbeelden van vloertegels leggen:

Goedkoopste keuze

Als je je keukenvloer van 20 m² laat betegelen met goedkope keramische vloertegels, liggen de kosten van een tegelvloer ongeveer tussen de € 1.000 en € 2.800.

Gemiddeld

Ga je de woonkamervloer van 40 m² laten betegelen met relatief goedkoop natuursteen? Dan liggen de kosten van een tegelvoer leggen ongeveer tussen € 2.600 en € 4.400 voor tegels in je woonkamer.

Groot en luxe

Laat je de hele benedenverdieping, van in totaal 100 m², met natuursteen betegelen? Dit kost je gemiddeld gezien tussen de € 6.500 en € 22.000. De prijs van de vloertegels leggen is hierbij erg afhankelijk van het soort natuursteen dat je kiest. 

Prijsopbouw vloertegels leggen

Kostenoverzicht Vloertegels leggen prijs

Keuzes die de prijs van vloertegels leggen beïnvloeden

Om dieper in te gaan op de factoren waarvan de prijs afhankelijk is, lees je onderstaand meer over de verschillende keuzemogelijkheden.

Keuze 1: Soorten tegels

Allereerst heb je de keuze uit keramische tegels of natuursteen. Keramische tegels zijn van klei, worden in een fabriek gemaakt en zijn door een glazuurlaag in alle denkbare kleuren verkrijgbaar. Je hebt zelfs keramische tegels in speciale uitvoeringen, zoals houtlook tegels of tegels met de uitstraling van natuursteen. Het grootste voordeel van keramische tegels is dat ze onderhoudsarm zijn. Onderstaand zie je een overzicht van de prijzen van keramische vloertegels:

Keramische vloertegelsGemiddelde prijs per m²Verkrijgbaar in
Grestegels€ 20 - € 60alle kleuren
Terracotta tegels€ 15 - € 40bruintinten
Cementtegels€ 60 - € 80diverse effen of kleurrijke patronen

Naast keramische vloertegels kun je ook kiezen om natuursteen vloertegels te laten leggen. Natuursteen is een uniek product omdat het door de natuur zelf gevormd wordt door het verhitten of verdrukken van gesteente. Je ziet de aardlagen terug in de tegels en soms zelfs fossielen. Als vloertegel is natuursteen erg populair omdat het tijdloos is. Bovendien vallen beschadigingen niet snel op, omdat natuursteen door en door gekleurd is. De prijzen en kleuren van natuursteen zie je hieronder:

Natuursteen vloertegelsGemiddelde prijs per m²Verkrijgbaar in
Leisteen€ 30 - € 160zwart, grijs, groen en rood, vooral effen
Hardsteen€ 30 - € 160zandkleuren, zwart/grijs/wit en blauw, grijs, rood en groen
Kalksteen€ 40 - € 135zandkleuren, zwart/grijs/wit en blauw, grijs, rood en groen
Kwartsiet€ 40 - € 150zwart, grijs, groen en rood
Graniet€ 50 - € 100zwart, grijs, groen en rood, vooral gespikkeld
Marmer€ 50 - € 130zandkleuren, zwart/grijs/wit en blauw, grijs, rood en groen

Hou verder rekening met de volgende aspecten om zo lang mogelijk van je nieuwe vloer te genieten:

  • Impregneren: Als je voor natuursteen op je vloer kiest, kun je de vloertegels het beste laten impregneren, zodat ze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor sommige keramische vloertegels, indien deze bijvoorbeeld in de badkamer geplaatst worden. Impregneermiddel kost € 35 per liter. Hiermee kun je 20 tot 35 m² impregneren, afhankelijk van de zuigkracht van de vloertegels.
  • PEI-waarde: Als je wilt dat jouw tegels zo lang mogelijk mooi blijven, is het belangrijk om te kijken naar de PEI-waarde. Voor vloertegels is een PEI-waarde van 3 of hoger wenselijk, zo voorkom je beschadigingen en zorg je ervoor dat er onbezorgd geleefd kan worden op jouw nieuwe vloer. De PEI-waarde vind je op de tegelverpakking.

Keuze 2: Vloerverwarming

Altijd een aangename temperatuur in huis en nooit meer koude voeten? Laat dan als je vloertegels laat leggen ook gelijk vloerverwarming plaatsen. Vloerverwarming heeft twee functies: hoofd- of bijverwarming. Kies je voor bijverwarming, dan blijft de radiator als hoofdverwarming dienen. Als je van vloerverwarming de hoofdverwarming maakt, creëer je meer ruimte in je woning doordat radiatoren overbodig zijn. Bovendien warmt het huis gelijkmatiger op en heb je geen last van luchtcirculatie, zoals bij radiatoren het geval is. De vloerverwarming kan op twee manieren geïnstalleerd worden:

  • De verwarmingsbuizen infrezen in de dekvloer.
  • Krimpnetten aanleggen, waarbij de buizen worden vastgebonden aan staalnetten of noppenplaten. Hier wordt vervolgens een afwerkvloer overheen gestort.

Hieronder zie je een prijsoverzicht voor de twee mogelijkheden:

Aantal m²InfrezenKrimpnetten
Hoofdverwarming10 - 100€ 825 - € 2.200€ 850 - € 2.650
Bijverwarming15 - 150€ 825 - € 2.200€ 850 - € 2.650

Keuze 3: Vakkundige tegelzetter

De meeste tegelzetters kosten € 25 tot € 40 per m² of € 30 tot € 40 per uur. Hiernaast berekenen sommige tegelzetters van tevoren een totaalprijs voor het hele project. Bekijk goed wat er wel en niet inbegrepen is bij de prijs, zoals materiaal- en voorrijkosten, dit verschilt namelijk per tegelzetter. Ook kun je je vooraf laten informeren over de mogelijkheden in jouw huis door middel van een adviesgesprek, wat rond de € 50 kost. Besluit je na het gesprek om met de tegelzetter in zee te gaan, dan is het gesprek bij de meeste tegelzetters gratis.

Keuze 4: Legverband

Voor een bijzonder legverband wordt door de tegelzetter een uurtarief gevraagd, omdat het leggen van de tegels meer tijd kost. Daarnaast heb je voor het leggen van speciale legverbanden extra vloertegels nodig, omdat er tegels op maat worden gesneden. De meest voorkomende legverbanden zijn:

  • Volsteensverband: de tegels worden recht naast en onder elkaar geplaatst.
  • Halfsteensverband: de eerste rij begint met een hele tegel en de tweede rij met een halve of een derde tegel.
  • Diagonaal verband: lijkt op het volsteensverband, alleen liggen de tegels nu diagonaal in plaats van recht.

Voorbeelden van speciale legverbanden waar een tegelzetter meer tijd aan kwijt is, zijn: het Romaans verband, wildverband en de visgraat.

Keuze 5: Tegelplinten

Ten slotte kun je er voor kiezen om naast de vloertegels ook tegelplinten te laten leggen: dit zijn smalle randen van de tegel die tegen de onderkant van de wand worden geplaatst. Tegelplinten kosten tussen de € 35 en € 50 per m² voor het materiaal en plaatsing door een tegelzetter. Tegelplinten zorgen voor een perfecte afwerking van jouw tegelvloer.

Stappenplan: vloertegels leggen

Ben je van plan om zelf vloertegels te leggen in je huis? Met het juiste stappenplan en wat handigheid kun je deze uitdagende klus zelf uitvoeren en een prachtig resultaat behalen. Bekijk hieronder een gedetailleerd stappenplan om je op weg te helpen bij het leggen van vloertegels.

Stap 1: voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, droog en vlak is. Verwijder eventuele oneffenheden en vul gaten of scheuren op. Controleer ook of de vloer geschikt is voor het leggen van tegels.

Stap 2: tegelindeling:

Bepaal de gewenste indeling van de vloertegels en markeer de startlijn met behulp van een waterpas en een potlood. Dit helpt je om de tegels recht te leggen.

Stap 3: tegellijm aanbrengen

Breng een geschikte tegellijm aan op een klein gedeelte van de vloer met behulp van een lijmkam. Begin bij de startlijn en werk in kleine secties. Zorg ervoor dat de lijmlaag gelijkmatig en voldoende dik is.

Stap 4: tegels leggen

Plaats de eerste tegel op de lijm, druk deze stevig aan en schuif hem lichtjes heen en weer om een goede hechting te creëren. Gebruik tegelkruisjes om gelijke voegen tussen de tegels te behouden. Herhaal dit proces voor de volgende tegels, werk vanuit het midden naar de randen van de vloer.

Stap 5: snijden en op maat maken

Meet de ruimte aan de randen van de vloer op en markeer de tegels die op maat moeten worden gesneden. Gebruik een tegelsnijder of een diamantzaag om de tegels nauwkeurig op maat te snijden. Wees voorzichtig en draag beschermende kleding bij het snijden van tegels.

Stap 6: voegen

Nadat de tegels zijn geplaatst en de lijm is opgedroogd, meng je de voegspecie volgens de instructies op de verpakking. Breng de voegspecie aan met een voegrubber en werk deze in de voegen. Verwijder overtollige voegspecie met een vochtige spons.

Stap 7: reinigen en afwerken

Laat de voegspecie uitharden volgens de instructies op de verpakking. Reinig de tegels grondig met een vochtige doek om eventuele voegresten te verwijderen. Breng indien nodig een kitlaag aan rondom de randen van de vloer voor een nette afwerking.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen 

Wat kost het laten leggen van een tegelvloer?

Het laten leggen van een tegelvloer kost tussen de € 50 en € 220 per m² (incl. plaatsing en btw). De totale kosten zijn afhankelijk van het soort tegels, de oppervlakte en de arbeidskosten van de tegelzetter. Vraag een tegelzetter offerte aan om achter de exacte kosten van jouw project te komen.

Kan je een tegelvloer zelf leggen?

Je kunt zelf tegels leggen mits je de juiste benodigdheden en kennis hebt. Onderzoek van te voren goed wat je nodig hebt en hoe je dit aanpakt voordat je hieraan begint. Om er zeker van te zijn dat het goed gebeurt raden we je altijd aan om het door een professionele tegelzetter te laten leggen. De vakspecialist heeft hier veel ervaring mee en zorgt ervoor dat de tegels netjes gelegd worden.

Wat heb je nodig om een tegelvloer te leggen?

Een tegelvloer kun je zelf leggen, maar dit vereist wel een aantal benodigdheden. Allereerst heb je tegellijm en voegmiddel nodig om de tegels vast te maken. Daarnaast heb je vaak een tegelsnijder of tegelzaagmachine, mortelmixer of garde voor op de boor, waterpas, tegeltang, lijmspaan, voeggereedschap, tegelkruisjes en tegelboren nodig. Bekijk van te voren goed welke tegels je gaat gebruiken, want je hebt niet voor elk soort alle verschillende gereedschappen nodig.

Homedeal bespaartips

Verlaag materiaalkosten

Bekijk goed of materiaalkosten zoals lijm, voegmiddel en cement bij de prijs van de tegelzetter zijn inbegrepen. Als dit niet het geval is: doe hier je voordeel mee! De tegelzetter berekent extra kosten om deze materialen mee te nemen, dus door ze zelf te halen ben je goedkoper uit.

Bespaar in de outlet

Tegel outlets verkopen dezelfde vloertegels als een tegelspeciaalzaak, maar dan een stuk goedkoper. Doordat vloertegels bijna de helft van de totale kosten bepalen, bespaar je hier enorm mee zonder in te leveren op kwaliteit.

Help de tegelzetter

Bespreek van te voren met de tegelzetter welke werkzaamheden jij zelf al kan verrichten. Hierbij kun je denken aan: het verwijderen van vloertegels en de eindschoonmaak. Door de tegelzetter te helpen is hij minder tijd kwijt en kost het jou minder geld.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden