Vergelijk tegelzetter offertes
Vind dé tegelzetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tegels zetten Tegels woonkamer

Tegels woonkamer

Ben je van plan om tegels in je woonkamer te leggen? Dan heb je een ruime keuze uit allerlei soorten tegels die daar geschikt voor zijn. Ontdek naast alle soorten, de voor- en nadelen en bekijk het overzicht met de gemiddelde prijzen. Zo krijg je alles op een rijtje en kan je gemakkelijk een keuze maken.

Wat kosten tegels voor de woonkamer? 

Tegels voor de woonkamer komen in verschillende soorten. Gemiddeld gezien liggen de prijzen tussen de € 35 en € 195 als je de tegels laat plaatsen door een vakspecialist. De prijzen variëren per tegelsoort en zijn afhankelijk van het totale oppervlak. Bovendien is er een verschil in het tarief dat vakspecialisten hanteren. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van woonkamer tegels leggen.

Tegels woonkamer leggenGemiddelde prijs per m²
Vloertegels€ 10 - € 160
- Keramische tegels € 10- € 80
- Natuursteen tegels€ 25 - € 160
Tegelzetter tarief€ 25 - € 35
Lijm en voegmiddel€ 10 - € 20
Totaal€ 45 - € 215
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Tegels woonkamer

Welke soorten tegels zijn er voor de woonkamer?

Er zijn meerdere soorten tegels die geschikt zijn om in je woonkamer te leggen. De populairste soorten zijn natuursteen en keramische tegels.

Natuursteen

Natuursteen is natuurlijk materiaal dat voortkomt uit natuursteengroeves om daar in de fabriek tegels van te maken. Natuursteen kenmerkt zich door een natuurlijke look en voorziet je woonkamer van een luxe en stijlvolle uitstraling. Er is geen tegel die er exact hetzelfde uitziet, zodat het unieke karakter gegarandeerd is. Dit is pure charme en bovendien profiteer je bij natuursteen van een lange levensduur. Wist je dat natuursteen te onderscheiden is in allerlei verschillende soorten, die elk unieke kenmerken hebben? Zo heb je voor je woonkamer de keuze uit de onderstaande natuursteen tegels:

  • Marmer
  • Leisteen
  • Hardsteen
  • Kwartsiet
  • Kalksteen
  • Graniet

Voordelen natuursteen tegels

Elke tegel van natuursteen heeft een ander design en daardoor is er sprake van een uniek karakter. Dit is voor de uitstraling en sfeer in je interieur een groot voordeel. Zo is er ook het voordeel dat natuursteen tegels de warmte goed vasthouden. Mocht er een keer een krasje op een van de tegels in je woonkamer komen dan valt dit niet snel op. De kleur blijft namelijk behouden. Verder is het een duurzame tegel en heb je de mogelijkheid om extra comfort te creëren door er vloerverwarming onder te leggen.

Nadelen natuursteen tegels

Een nadeel van natuursteen als tegelvloer is dat het oppervlak redelijk krasgevoelig is. Daarnaast zijn deze stenen die rechtstreeks uit de natuur komen niet allemaal even perfect. Het is mogelijk dat een van je tegels een onvolkomenheid bevat, maar dit benadrukt wel het natuurlijke en unieke karakter. Verder is het moeilijk om zonder ervaring zelf aan de slag te gaan en natuursteen tegels als vloer in je woonkamer te leggen.

Keramische tegels

Klei en andere natuurlijke grondstoffen vormen de basis voor keramische tegels. De toevoeging van mineralen en het bakken op extreem hoge temperaturen zorgt voor een sterke tegel. Een glazuurlaag maakt de tegel bestand tegen water. Net als bij natuursteen heb je ook bij keramische tegels keuze uit verschillende soorten. Hieronder zie je de populairste en bekendste soorten keramische tegels voor de woonkamer.

  • Grestegels
  • Terracotta
  • Cementtegels
  • Faience

Voordelen keramische tegels

Keramische tegels hebben als voordeel dat vuil, stof en vocht niet in het oppervlak trekken. Daarnaast is er sprake van een onderhoudsarme tegelvloer die je op een gebruiksvriendelijke manier gemakkelijk schoonmaakt. Het is mogelijk om allerlei schoonmaakmiddelen te gebruiken, want deze tegels zijn bestendig tegen chemicaliën. Bij een geglazuurde afwerking is er bovendien sprake van krasvastheid en zijn de tegels ook nog vlekbestendig. 

Nadelen keramische tegels

De uitstraling van keramische tegels is minder natuurlijk dan bij een natuursteen vloer. Hoewel deze tegels krasbestendig zijn, komt het voor dat er per ongeluk tot een krasje ontstaat. Dit krasje is zichtbaar, omdat de kleur van de onderliggende grondstof bloot komt te liggen. Een ander nadeel is dat als de binnentemperatuur laag is de tegels koud aanvoelen als je geen vloerverwarming hebt.

Tips voor een tegelvloer in de woonkamer

Tip 1: let op het formaat tegels

Het formaat van de tegels heeft net als de kleur invloed op de sfeer en uitstraling in je woonkamer. Een groot formaat zorgt ervoor dat een kleine woonkamer optisch groter oogt. Er ontstaat namelijk een ruimtelijk effect. 

Tip 2: bepaal het legpatroon

Bij de keuze voor tegels in het interieur van je woonkamer heb je de mogelijkheid om uit verschillende legpatronen te kiezen. Het is mogelijk om daarin met een trend mee te gaan of voor een meer behouden patroon te kiezen dat een tijdloos karakter heeft. Een voorbeeld daarvan is dat je een patroon kiest, waarbij de tegels recht naast elkaar komen te liggen. 

Bij de keuze voor je patroon is het mogelijk om met het beoogde effect rekening te houden. Wil je de woonkamer breder laten lijken? Overweeg dan om een diagonaal verband te laten aanbrengen. Het halfsteensverband is een van de populairste legpatronen en perfect als je langwerpige tegels plaatst. Een volsteenverband staat stijlvol en past goed bij de luxe look van marmeren tegels.

Tip 3: op de juiste manier onderhouden

Tegels als vloer in de woonkamer voorzien in optimaal onderhoudsgemak. Het is wel belangrijk om met het type tegel rekening te houden. Er zijn voor natuursteen net als voor keramische tegels namelijk speciale reinigingsmiddelen beschikbaar. Let hier goed op als je besluit om je tegels schoon te maken. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Welke tegels zijn het beste voor de woonkamer?

Iedere soort natuursteen is geschikt om een vloer in de woonkamer te leggen. Het is wel aan te raden om voor een gepolijste uitvoering te kiezen. Dit om slijtage van de natuursteen tegels tegen te gaan. Valt je keuze op keramische tegels dan zijn grestegels een ideale keuze voor de woonkamer. Hier zijn mineralen aan toegevoegd, waardoor deze sterker en krasvaster zijn. 

Wat kost een tegelvloer als je deze laat leggen?

De gemiddelde kosten van een tegelvloer liggen tussen € 50 en € 220 per m². Dit is inclusief het laten leggen van de tegels door een vakspecialist en inclusief btw. De exacte kosten hangen af van het type tegel, zoals het soort natuursteen tegel of keramische tegel. Vraag gratis en vrijblijvend tegelzetter offertes aan als je de exacte prijs van jouw project wilt inzien. 

Kan ik zelf tegels leggen in de woonkamer?

Het is altijd mogelijk om zelf tegels in de woonkamer te leggen, maar of het resultaat net zo mooi en duurzaam is als door een vakspecialist gelegd, is de vraag. Het kost je bovendien veel tijd en energie als je besluit om zelf aan de slag te gaan. Een vakspecialist beschikt over de ervaring om een perfect resultaat neer te leggen en is veel sneller klaar. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden