Vergelijk tegelzetter offertes
Vind dé tegelzetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tegels zetten Wandtegels keuken

Wandtegels keuken

Ben jij van plan om je keukenwand te laten betegelen? Je hebt de keuze uit verschillende soorten wandtegels voor in de keuken. Je vind hier alles over de gemiddelde prijzen en de mogelijkheden die er zijn als je wandtegels in de keuken wilt laten plaatsen. 

Wat kosten wandtegels voor de keuken?

De kosten van wandtegels voor de keuken variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal van de tegels, het merk, de grootte van de tegels en het oppervlak dat moet worden bedekt. De prijzen voor wandtegels liggen ongeveer tussen de € 10 en € 200 per m². Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van verschillende soorten wandtegels voor in de keuken.

Wandtegels plaatsenGemiddelde kosten (incl. btw)
Keramische tegels€ 10 - € 40 per m²
Natuursteen tegels€ 25 - € 70 per m²
Glas mozaïek tegels€ 20 - € 100 per m²
Keramische mozaïek tegels€ 20 - € 180 per m²
Natuursteenmozaïek€ 20 - € 200 per m²
Kosten tegelzetter per m²€ 25 - € 35 per m²
Kosten tegelzetter per uur€ 30 - € 40 per uur
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Wandtegels keuken

Welke keuzes heb je als je wandtegels in de keuken laat plaatsen?

Als je de achterwand van je keuken wilt betegelen zijn er verschillende keuzes waar je mee te maken krijgt. Bekijk ze hieronder: 

Keuze 1: het materiaal

Er zijn veel verschillende soorten wandtegels die geschikt zijn voor de keuken, elk met hun eigen eigenschappen, uitstraling en prijsklasse. Over het algemeen heb je de keuze uit twee soorten namelijk: keramische of natuursteen tegels. Hieronder vallen een aantal verschillende materialen: 

Keramische tegels

Keramische tegels zijn tegels gemaakt van klei of andere keramische materialen die worden gevormd door persen en verhitten op hoge temperaturen. Deze tegels zijn duurzaam, slijtvast en gemakkelijk te onderhouden. Veel voorkomende keramische tegels voor in de keuken zijn: 

 • Faiancetegels
 • Grestegels
 • Terracotta tegels
 • Cementtegels
 • Metro tegels

Natuursteen tegels

Natuursteen tegels zijn tegels gemaakt van steen die in de natuur wordt gevonden. Deze tegels zijn duurzaam, slijtvast en hebben een natuurlijke uitstraling, maar vereisen wel specifiek onderhoud en kunnen gevoelig zijn voor vlekken en krassen. Ze zijn meestal duurder dan keramische tegels vanwege de hogere productiekosten en de natuurlijke oorsprong van het materiaal. Veel gekozen natuursteen tegels voor wandtegels in de keuken zijn: 

 • Leisteen
 • Hardsteen
 • Kalksteen
 • Kwartsiet
 • Graniet
 • Marmer

Mozaïektegels

Mozaïektegels kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, waaronder glas, keramiek, natuursteen, metaal en zelfs hout of schelpen. Het materiaal hangt af van de gewenste uitstraling, duurzaamheid en toepassing. Over het algemeen worden mozaïektegels met kleine afmetingen gebruikt voor decoratieve accenten, randen, en patronen in wand- en vloeroppervlakken.

Het is belangrijk om rekening te houden met de stijl en het kleurenschema van uw keuken bij het kiezen van wandtegels, en ook met de functionaliteit en duurzaamheid van de tegels. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van deze materialen. 

TegelsPrijs per m²Bijzonderheden
Keramische tegels € 9 - € 82
Faience tegels€ 9 - € 45Wandtegel, geschikt voor de keuken
Grestegels€ 13 - € 65Vloertegel (kan ook op wand), geschikt voor de keuken
Terracotta tegels€ 16 - € 40Heeft impregneerlaag nodig
Cementtegels€ 60 - € 82Heeft impregneerlaag nodig
Natuursteen € 25 - € 160
Leisteen€ 25 - € 160Geschikt voor de keuken
Hardsteen€ 30 - € 130Geschikt voor de keuken
Kalksteen€ 35 - € 135Heeft impregneerlaag nodig
Kwartsiet€ 40 - € 150Geschikt voor de keuken
Graniet€ 50 - € 105Geschikt voor de keuken
Marmer€ 50 - € 130Heeft impregneerlaag nodig

Keuze 2: de afmetingen

Wandtegels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, van kleine mozaïek tegels tot grote tegels. De afmetingen die je kiest, kunnen de uitstraling van je keuken bepalen. Grote tegels kunnen bijvoorbeeld een moderne uitstraling geven, terwijl mozaïektegels een meer traditionele uitstraling kunnen geven.

Keuze 3: het patroon

Het leggen van wandtegels in de keuken kan op verschillende manieren. Hier zijn een aantal van de meest voorkomende legpatronen:

 • Liggend verband: hierbij worden de tegels horizontaal naast elkaar gelegd, waarbij de naden in elke rij precies boven of onder de naden in de aangrenzende rij liggen.
 • Staand verband: bij dit patroon worden de tegels verticaal naast elkaar geplaatst, waarbij de naden in elke rij precies naast de naden in de aangrenzende rij liggen.
 • Diagonaal verband: hierbij worden de tegels onder een hoek van 45 graden gelegd, wat een diagonaal patroon creëert.
 • Blokverband: hierbij worden tegels in groepjes van vier geplaatst, waarbij elke tegel in het groepje haaks op de andere tegels in het groepje staat.
 • Wildverband: dit patroon is een combinatie van verschillende tegelmaten die in willekeurige volgorde worden geplaatst. Het creëert een speels effect en kan een interessante uitstraling geven aan de keuken.

De keuze voor een bepaald legpatroon hangt af van de smaak en stijlvoorkeur van de persoon die de tegels laat plaatsen, en van de grootte en vorm van de ruimte waarin de tegels worden geplaatst.

Bekijk hieronder hoe deze legpatronen er uit zien: 

HalfsteenverbandHalfsteenverband lijkt op de manier hoe bakstenen gemetseld worden. De banen liggen in één rechte lijn, waardoor de ruimte een levendige uitstraling krijgt. Halfsteenverband is één van de meest gekozen legverbanden.
DambordpatroonEen dambordpatroon is één van de simpelste patronen. De tegels liggen recht naast én boven elkaar. Door 2 verschillende kleuren te gebruiken ontstaat een dambordpatroon.
WildverbandOm een wildverband patroon te krijgen zijn er meerdere formaten tegels nodig. Dit is een specialistische taak waarbij de tegelzetter zijn kunsten kan vertonen. Een wildverband zorgt voor een unieke uitstraling vanwege de kunstmatige patronen.
BlokverbandHet blokverband is vaak toegepast in tuinen door het gebruik van klinkers. Door twee langwerpige tegels naast elkaar te leggen ontstaat er een vierkant. Uiteraard is dit verband prima toe te passen binnenshuis.
VisgraatverbandHet visgraatverband is erg populair in oude straten. Dit verband zie je steeds meer binnenshuis terug. Lange smalle tegels geven je keuken en badkamer een heel nieuwe uitstraling.
DiagonaalverbandDe tegels in een diagonaalverband zijn 45 graden gedraaid. Door tegels te zetten in een diagonaalverband lijkt de ruimte groter. De tegelzetter moet bij dit verband meer hakwerk uitvoeren. De tegelzetter hakt de tegels af bij hoeken en randen, waardoor er meer tegel afval overblijft.

Keuze 4: de kleur van de tegels en voegen

Er zijn wandtegels verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren, van neutrale tinten tot felle kleuren. Je kunt een kleur kiezen die past bij de rest van je keukeninrichting. Daarnaast kun je ook nog de kleur van de voegen kiezen. De kleur van de voeg tussen de tegels kan de uitstraling van de tegel beïnvloeden. Je kunt kiezen voor een contrasterende voegkleur, of juist een voegkleur die overeenkomt met de kleur van de tegels.

Keuze 5: installatie 

Je kunt ervoor kiezen om de wandtegels zelf te installeren of het door een vakspecialist te laten doen. In het laatste geval moet je ook rekening houden met de kosten van de installatie.

Het laten zetten van tegels door een vakspecialist heeft een aantal voordelen ten opzichte van het zelf doen:

 1. Ervaring en expertise: een vakspecialist heeft jarenlange ervaring en expertise in het plaatsen van tegels. Ze hebben de juiste kennis, vaardigheden en tools om de klus efficiënt en nauwkeurig uit te voeren.
 2. Kwaliteit: een vakspecialist heeft toegang tot hoogwaardige materialen en kan je helpen bij het kiezen van de juiste tegels voor de juiste toepassing. Ze kunnen je ook adviseren over het onderhoud van de tegels en hoe je ervoor kunt zorgen dat ze lang meegaan.
 3. Tijd en geld: tegels zetten is een tijdrovende klus en als je niet ervaren bent, kan het veel tijd kosten om het goed te doen. Door een vakspecialist in te huren, bespaar je tijd en vermijd je mogelijk kostbare fouten.
 4. Garantie: Als je een vakspecialist inhuurt, krijg je vaak garantie op het werk. Dit geeft je gemoedsrust en vertrouwen in het werk dat is gedaan.

Het kan verleidelijk zijn om zelf de tegels te zetten om geld te besparen, maar als het niet goed wordt gedaan, kan het leiden tot problemen zoals scheve tegels, slechte afwerking of zelfs schade aan de tegels. Het inhuren van een vakspecialist kan je helpen om de klus goed te klaren en je te verzekeren van een mooi eindresultaat. Vraag gratis en vrijblijvend tegelzetter offertes aan om de exacte prijs van jouw project in te zien. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe hoog moeten de tegels van een achterwand in de keuken zijn? 

De hoogte van de tegels op een achterwand in de keuken kan variëren afhankelijk van persoonlijke voorkeur en de stijl van de keuken. Over het algemeen worden tegels op de achterwand geplaatst tot ongeveer 10-15 centimeter boven het aanrechtblad, maar dit kan hoger of lager zijn afhankelijk van het ontwerp en de functie van de keuken.

Wat voor tegels kun je op de achterwand van de keuken plaatsen? 

Als je de achterwand van een keuken wilt laten betegelen kun je kiezen uit twee soorten tegels: keramische of natuursteen tegels. Onder deze twee soorten vallen verschillende materialen waaruit je kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan marmer, cement of kalksteen. 

Wat kun je in plaats van tegels in de keuken plaatsen?

Als je geen wandtegels in de keuken wilt plaatsen heb je nog een aantal andere mogelijkheden. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je muren te verven, met een speciaal behang te laten behangen of muurstickers of -panelen te plaatsen. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden