Vergelijk tegelzetter offertes
Vind dé tegelzetter voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Tegels zetten Plavuizen leggen

Plavuizen leggen

Ze worden gezien als de ideale ondergrond voor elke ruimte in je huis: plavuizen. Op deze pagina lees je niet alleen alles over plavuizen leggen en de gemiddelde kosten hiervan, maar ook over de voor- en nadelen, wat plavuizen nu eigenlijk precies zijn en waarom het vaak slim is om het leggen van plavuizen over te laten aan een vakspecialist. 

Wat kost het om plavuizen te leggen?

Als je overweegt om plavuizen te laten leggen is het fijn om een beeld te hebben van de gemiddelde kosten. De prijzen liggen ongeveer tussen de € 45 en € 215 per m², afhankelijk van de oppervlakte, het soort tegels en het tarief van de vakspecialist. Het tarief van de vakspecialist kan zowel per m² als per uur zijn.  

FactorenGemiddelde prijs per m²
Legloon€ 25 - € 35
Tegels€ 10 - € 160
Materiaal (lijm, voegmiddel, etc.)€ 10 - € 20
Totaal€ 45 - € 215
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Plavuizen leggen

Wat zijn plavuizen?

Plavuizen zijn grote tegels, welke zowel ongeglazuurd als geglazuurd kunnen zijn. De eventuele glazuurlaag zorgt voor een beschermlaag over de tegel en maakt dat het oppervlak van de tegel glad is. De ongeglazuurde tegel is ruwer en heeft meer textuur. 

Plavuizen worden op de vloer geplaatst en kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt, waarbij keramische tegels de meest voorkomende zijn. Een belangrijk kenmerk van plavuizen is dat het altijd gebakken tegels zijn. Is de tegel niet gebakken, dan is het geen plavuis.

Wat zijn de voor- en nadelen van plavuizen?

Een vloer van plavuizen heeft diverse voordelen, maar ook nadelen. Laat je plavuizen leggen, bedenk dan eerst of de voordelen voor jou zwaarder wegen dan de nadelen. 

Voordelen

  • Geschikt voor vloerverwarming; een vloer van plavuizen is zeer geschikt voor vloerverwarming, doordat tegels hitte goed geleiden. Dit doen tegels beter dan (bijvoorbeeld) een vloer van hout.
  • Duurzaam; plavuizen gaan lang mee. Stelregel is dat plavuizen een leven lang mee gaan. Dit komt doordat ze niet alleen sterk zijn, maar ook slijtvast en kleur- en vlekbestendig. Ook van krassen zal je niet snel last hebben.
  • Alle soorten en maten; de tegels voor een vloer van plavuizen zijn werkelijk in alle soorten en maten te verkrijgen. Dit komt door de wijze waarop ze geproduceerd worden. Plavuizen worden altijd gebakken, waardoor aan de ongebakken plavuizen diverse bewerkingen doorgevoerd kunnen worden. Zo is het mogelijk om te kiezen voor plavuizen met een betonlook, of zelfs voor plavuizen die het uiterlijk hebben van een houten vloer.
  • Onderhoudsvriendelijk; het laatste voordeel is dat plavuizen zeer onderhoudsvriendelijk zijn. Je kan ze gewoon stofzuigen en de tegel zelf maak je gemakkelijk schoon met een sopje van warm water, bleek en allesreiniger.

Nadelen

  • Glad; plavuizen kunnen glad zijn. Besteed aan dit aspect dan ook aandacht bij het kiezen van de juiste tegel. Veel tegels zijn voorzien of kunnen worden voorzien van antislip.
  • Vieze voegen; het is gemakkelijk om plavuizen schoon te maken, maar dit geldt niet altijd voor de voegen. Deze zal je periodiek handmatig schoon moeten maken, om te voorkomen dat hier vuil in achter blijft. Zeker bij kleine tegels kan het schoonmaken van de voegen een arbeidsintensief klusje zijn.
  • Kil uiterlijk; afhankelijk van de precieze tegel, kunnen plavuizen een kil of koel uiterlijk hebben. Kies je voor plavuizen, denk dan goed na in welke ruimte je plavuizen laat leggen. Ook is het verstandig om rekening te houden met de overige kleuren welke reeds in je woning aanwezig zijn.
  • Lange levensduur; de lange levensduur van plavuizen is niet alleen een voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Doordat plavuizen zo lang mee gaan, is het belangrijk om voor het leggen goed na te denken over het uiterlijk van de plavuizen. Je zit er namelijk letterlijk voor jaren aan vast, terwijl ze erg beeldbepalend zijn voor je huis. 

Plavuizen laten leggen door een vakspecialist

Kies je voor een nieuwe vloer, dan zal je ook de afweging moeten maken of je de vloer zelf legt of dat je dit laat doen door een vakspecialist. Ben je geen tegelzetter, dan wordt over het algemeen aangeraden om het leggen van de plavuizen over te laten aan een vakspecialist. 

Dit advies geldt ook op het moment dat je twee rechterhanden hebt en zelf goed in staat bent om een vloer van bijvoorbeeld laminaat te leggen. Het leggen van plavuizen kan namelijk behoorlijk lastig zijn. Denk hierbij aan het waterpas leggen van de vloer, het op maat snijden van tegels maar ook het recht leggen van de tegels (waarbij de afstand tussen de verschillende tegels in de gehele ruimte hetzelfde is). 

De kosten van een tegelzetter kunnen variëren en zijn afhankelijk van het project. Wil jij weten wat tegels zetten door een vakspecialist kost in jouw situatie? Vraag dan gratis en vrijblijvend meerdere tegelzetter offertes op Homedeal aan. Zo kom je gemakkelijk in contact met verschillende vakspecialisten en kun je hun prijzen en aanbod eenvoudig vergelijken. 

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Waarvan worden plavuizen gemaakt?

Zoals reeds benoemd, zijn plavuizen gebakken tegels. Deze tegels worden gemaakt van een mengsel van klei, mineralen en zand. Het bakken gebeurt op temperaturen tussen de 1.000 en 1.250 graden Celsius. Het uiterlijk van de tegel wordt bepaald door de toplaag, welke een verschillende kleur en motief kan hebben. 

Hoe lang duurt plavuizen leggen?

Hoeveel tijd het kost om plavuizen te leggen, is afhankelijk van verschillende factoren. Uiteraard is een belangrijke variabele het totale oppervlak waarop je plavuizen gelegd wilt hebben. Daarnaast hebben ook de kenmerken van de specifieke ruimte invloed: het leggen van plavuizen kost meer tijd in een ruimte met veel hoekjes, dan in een vierkante ruimte. Het leggen in een badkamer of toilet kost dan ook vaak meer tijd, per m², dan het leggen in een huiskamer. In een badkamer of toilet kan een vakspecialist gemiddeld zo’n 8 tot 10 m² per dag leggen, in een huiskamer is dit al snel twee keer zo veel vierkante meters in dezelfde tijd.  

Wat is beter: plavuizen of PVC?

Of plavuizen beter zijn dan PVC, is afhankelijk van de eigenschappen waar jij het meeste waarde aan hecht. Plavuizen zijn meer geschikt voor vloerverwarming, omdat deze warmte beter vast kunnen houden. PVC is zachter dan plavuizen, waardoor PVC sneller beschadigd. Doordat plavuizen harder zijn dan PVC, hebben plavuizen vaak wel een killer uiterlijk dan PVC. Tot slot de prijs: plavuizen zijn duurder dan PVC, maar hebben ook een langere levensduur.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden