Vergelijk garagedeur offertes
Vind dé garagedeur specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Garagedeur Garagepoort

Garagepoort

Ze zijn er in alle soorten en maten, moeten allereerst functioneel zijn maar bij voorkeur ook passen bij het aanzicht van je woning. We hebben het over garagepoorten. In dit artikel lees je alles over dit onderwerp: de kosten, welke aspecten invloed hebben op de prijs en welke verschillende soorten garagepoorten op de markt zijn. 

Wat kost een garagepoort?

De kosten van een garagepoort, ofwel garagedeur, is afhankelijke van verschillende variabelen. De meest belangrijke is het soort poort waarvoor je kiest. Garagepoort prijzen beginnen bij € 900. In onderstaande tabel vindt je de gemiddelde prijzen van de vier meest voorkomende garagedeuren.

Soort garagepoortGemiddelde kosten
Kantelpoort€ 900 - € 1.500
Rolpoort€ 1.000 - € 2.700
Sectionaalpoort€ 1.100 - € 3.000
Schuifpoort € 1.500 - € 4.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
garagepoort

Wat is een garagepoort?

Het woord garagepoort is een ander woord voor garagedeur. Zoals de naam al zegt is de meest voorkomende toepassing van dit type deur garages, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. De deur kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden om een opslagruimte af te sluiten, of zelfs een terrasoverkapping. De garagedeur is dan ook veelzijdiger dan je misschien vooraf dacht. 

Welke soorten garagepoorten zijn er?

In zijn algemeenheid wordt onderscheid gemaakt in vier verschillende soorten garagepoorten. Deze categorisering is gebaseerd op het mechanisme dat wordt gebruikt om de deur te openen of te sluiten.  

  • Schuifpoort
  • Sectionaalpoort
  • Kantelpoort
  • Rolpoort
  • Elektrische garagepoort
  • Garagepoort met deur

Schuifpoort 

Kenmerkend voor dit type poort is dat deze zich zijdelings, dus horizontaal, opent. Dit in tegenstelling tot de andere soorten deuren. Bij het openen beweegt de deur zich via een rails langs een wand van de garage. De schuifpoort bestaat dan ook uit diverse verticale lamellen welke aan elkaar zijn bevestigd met scharnieren. 

Dit type poort heeft diverse voordelen. Zo is het mogelijk om de garage ook te betreden op het moment dat de poort slechts gedeeltelijk geopend is en past deze poort ook in een garage met een laag plafond. Nadeel is dat je een wand in de garage leeg moet houden, omdat de deur zich langs deze wand opent.  

Sectionale poorten

De sectionale poorten bestaan uit horizontale stroken die aan elkaar zijn bevestigd met scharnieren. Bij het openen opent deze poort naar boven, waarbij de stroken zich horizontaal onder het plafond bevinden. 

Dit type poort is ruimtebesparend, kan je goed isoleren en is mogelijk in openingen in verschillende vormen. Nadeel is dat een geopende poort zich onder het plafond bevindt. De ruimte bovenin de garage kan je dan ook niet gemakkelijk gebruiken als opslagruimte. Sectionale garagepoorten zijn zeer populair vanwege hun veelzijdigheid en uitstekende isolatie-eigenschappen.

Kantelpoort 

De meest klassieke poort is de kantelpoort. Deze bestaat, in tegenstelling tot de eerder genoemde schuif- en kantelpoort, niet uit lamellen maar uit één stuk. De poort opent naar boven en bevindt zich na openen onder het plafond. Dit zorgt ervoor dat de kantelpoort uiterst degelijk en sterk is. 

Daarnaast is een belangrijk voordeel dat de kantelpoort in verhouding tot de andere garagepoorten qua kosten gunstiger is geprijsd. Nadeel van de kantelpoort is dat je bij het openen van buitenaf altijd een stap naar achteren zal moeten zetten, omdat de poort naar je toe kantelt. In je garage neemt de kantelpoort bovendien relatief veel ruimte in, waardoor in een garage met een laag plafond dit type poort niet altijd mogelijk is.  

Rolpoort

Onderscheidend voor de rolpoort is dat deze zich niet opent en sluit langs een rails. De poort bestaat uit lamellen, welke bij het openen worden opgerold in een rolluikkast welke zich boven de deuropening bevindt. Hierdoor is de rolpoort niet alleen geschikt voor grote oppervlaktes, maar ook eenvoudig te installeren. De lamellen zijn daarentegen over het algemeen minder stevig dan bij de sectionaalpoort. Voor extra gemak kun je kiezen voor een automatische rolpoort.

Elektrische garagepoort

Een garagepoort elektrisch biedt het gemak van automatische bediening, wat zorgt voor extra comfort en veiligheid. Dit type garagepoort is ideaal voor mensen die hun bestaande garagepoort willen upgraden naar een moderner systeem. De elektrische garagepoort kan met een afstandsbediening worden bediend, waardoor je niet meer handmatig de poort hoeft te openen en te sluiten. Dit is vooral handig bij slecht weer of wanneer je haast hebt. Het vervangen van je oude poort door een nieuwe garagepoort met automatische bediening kan de waarde van je woning verhogen.

Garagepoort met deur

Een garagepoort met deur combineert de functionaliteit van een gewone garagedeur met de voordelen van een aparte toegangsdeur. Dit type garagepoort is ideaal voor garages die niet alleen voor auto’s worden gebruikt, maar ook als werkplaats of opslagruimte. Met een garagepoort met deur hoef je niet de hele poort te openen om de garage binnen te gaan, wat handig is voor dagelijks gebruik. Dit type garagepoort is beschikbaar in verschillende stijlen en materialen, waardoor je een nieuwe garagepoort kunt kiezen die perfect bij je woning past.

Bij het kiezen van een type garagepoort is het belangrijk om te overwegen welke functies en kenmerken voor jou het meest belangrijk zijn. Of je nu kiest voor een garagepoort elektrisch of een garagepoort met deur, zorg ervoor dat je de beste optie selecteert die voldoet aan je behoeften en voorkeuren.

Welke factoren hebben invloed op de kosten?

Ga je een garagepoort uitzoeken, dan wil je ook weten wat het gaat kosten. Zoals reeds benoemd is het soort garagepoort dat je uitkiest de belangrijkste variabele die invloed heeft op de prijs. Daarnaast hebben echter nog een aantal belangrijke factoren invloed op de uiteindelijke prijs:  

1. Afmetingen 

Simpel gezegd: hoe groter de poort, hoe duurder. Voor garagedeuren geldt daarnaast dat in veel gevallen sprake is van standaardmaten. Poorten in standaardmaten zijn aantrekkelijker geprijsd dan poorten die hiervan afwijken. Voor afwijkende maten is immers maatwerk nodig. 

2. Montage 

Je kan ervoor kiezen om je nieuwe poort zelf te installeren, of het te laten doen door een vakspecialist. Een vakspecialist heeft de nodige kennis en ervaring om de nieuwe garagedeur veilig en efficiënt te plaatsen.

3. Materiaal 

Garagedeuren zijn verkrijgbaar in vele verschillende materialen. Denk daarbij aan staal en aluminium, maar ook aan hout of kunststof. Aan elk materiaal hangt zijn eigen prijskaartje.

4. Structuur 

Je kan kiezen voor een oppervlak met structuur of een glade variant. Een gladde poort is vaak enkele honderden euro’s duurder dan een oppervlak met structuur.

5. Bediening 

Tot slot heeft ook de bedieningwijze invloed op de totale kosten. Je hebt de keuze uit handmatige en elektrische bediening, waarbij opgemerkt moet worden dat handmatige bediening niet in alle gevallen mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan erg grote en zware garagepoorten. Elektrische bediening is vaak enkele honderden euro’s duurder dan handmatige bediening.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelf een garagepoort installeren?

Heb je twee rechterhanden, dan bestaat de kans dat je zelf de installatie kan doen.De kantelpoort en de rolpoort zijn het meest eenvoudig te installeren. Zeker weten dat je de garantie behoudt en de garagedeur zonder beschadigingen snel geplaatst is? Huur dan een vakspecialist in. Vraag gratis en vrijblijvend een offerte op.

Hoe zit het met isolatie?

De isolerende werking van de garagepoort is afhankelijk van zowel het type poort als het gebruikte materiaal. Zo isoleert een enkelwandige metalen kantelpoort slecht: niet alleen isoleert het materiaal niet, ook bevat het gehanteerde systeem veel tochtgaten. Is je garage aan huis en gebruik je deze ook als hobbykamer of opslagruimte, koop dan een poort die beter isoleert en let er op dat de verschillende onderdelen van de poort goed op elkaar aansluiten. 

Hoe houd ik rekening met inbraakveiligheid?

Is inbraakveiligheid voor jou van extra belang, overweeg dan een inbraakwerende poort. Bij de productie hiervan is niet alleen gebruik gemaakt van extra sterke materialen, ook is extra aandacht besteed aan het hang- en sluitwerk. Wil je je huidige poort extra beveiligen? Richt je ook in deze situatie het eerste op het hang- en sluitwerk. Dit omdat dit deel van de poort vaak het meest kwetsbaar is.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden