Vergelijk vochtbestrijder offertes
Vind dé vochtbestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vochtbestrijding Kelder waterdicht maken

Kelder waterdicht maken

De kelder is nogal eens het ondergeschoven kind in een woning. Onderhoud, zoals je kelder waterdicht maken, wordt vaak genoeg op de lange baan geschoven. Niet zo slim, want vocht in de kelder moet je niet onderschatten. Het is ongezond vanwege de schimmel die kan ontstaan. Het tast je spullen aan en zorgt voor een muffe lucht. Bovendien kan het er ook toe leiden dat je energierekening omhoog gaat. Vocht in de kelder moet je dus zien te voorkomen en waar nodig bestrijden door middel van kelderdichting.

Hoe komt vocht eigenlijk in de kelder, hoe herken je het? Wat zijn de gevolgen en waarom zou je er iets aan moeten (laten) doen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen.

Wat kost het om je kelder waterdicht te maken?

Antwoord geven op deze vraag is niet zo eenvoudig. Want het probleem van vocht in je kelder kan zich op allerlei manieren voordoen. Iedere situatie is uniek. Daarnaast wordt de hoogte van de kosten door verschillende factoren bepaald. Welke techniek wordt er bijvoorbeeld gebruikt om het vocht te bestrijden, welke producten worden er gebruikt, hoe groot is de oppervlakte van de kelder en wat is de ernst van het probleem?

Laten we eens een paar vaak voorkomende problemen op een rij zetten en bekijken wat de kelderdichting zo ongeveer gaat kosten. Gemiddelde prijzen zijn inclusief arbeid, materiaal en btw.

 • Bij weinig vochtschade. Muren coaten van een kleine kelder tot 9m2. € 500
 • Bij opstijgend vocht in de muren. Muur injecteren per 10 strekkende meter. € 1.000
 • Bij een serieus vochtprobleem. Kelderdichting tot 16m2. € 2.000
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Kelder waterdicht maken

Hoe gaat je kelder waterdicht maken eigenlijk in zijn werk?

Stijve bekuiping is een relatief eenvoudige een vaak toegepaste methode om een kelder waterdicht te maken. Dit gebeurt door op de muren en vloer een waterdichte pasta te smeren Daarmee maak je dus je muren-, en ook beton waterdicht. Eerst worden alle scheuren hersteld en vervolgens wordt de ruimte stofvrij gemaakt. Door de muren en vloeren verschillende keren in te smeren met de waterdichte pasta, kun je er zeker van zijn dat de kelder weer volledig waterdicht is.

Soepele bekuiping is ook een goede manier om je kelder waterdicht te maken. Deze methode dankt zijn naam aan het soepele folie dat aan de muur wordt bevestigd. Tegen de folielaag wordt vervolgens een nieuwe wand gemetseld. Vooral wanneer de overlast van het vocht erg groot is, wordt er meestal gekozen voor deze manier van vochtbestrijding. Kelderdichting is een redelijk grote ingreep maar wel een garantie voor een compleet waterdichte oplossing van het vochtprobleem.

Coaten houdt in dat er een laag vochtwerende verf op de muur wordt aangebracht. Dit moet ervoor zorgen dat er geen vocht meer in de muren trekt. Coaten is een relatief goedkope manier van kelderdichting die vooral effect heeft wanneer het vochtprobleem klein is. Wanneer je wel eens vaker een muur hebt geverfd, is het prima mogelijk om dit zelf aan te pakken.

Injecteren kun je echter beter aan de vakman overlaten. Bij injecteren  wordt onder hoge druk een vochtwerende gel in je muren gespoten. Dit voorkomt opstijgend vocht. Deze methode wordt vaak toegepast omdat optrekkend vocht een van de meest voorkomende problemen is in de kelders van het vochtige en waterrijke Nederland.

Hoe komt vocht eigenlijk in de kelder?

Aangezien een flink deel van ons land onder de zeespiegel ligt, is grondwater nooit ver weg. Aan de stand van het grondwater kun je niet zoveel doen. Grondwater heeft de neiging om via de vloer of de muren omhoog te trekken. Zelf betonnen muren moet je nog waterdicht maken. Niet voor niets is dit dan ook vochtprobleem nummer één in Nederland. Ongeveer een op de drie woningen heeft of kan te maken krijgen met opstijgend vocht. Vooral onder oudere woningen is vaak geen waterkering aanwezig die ervoor zorgt dat het water wordt geabsorbeerd en dus weinig kans heeft om in de muren te trekken, dus hier is kelderdichting extra belangrijk.

Wat speelt nog meer een rol bij een waterdichte kelder?

Hoewel de kans dat je last hebt van opstijgend vocht een stuk lager is wanneer er wel een waterkering op grondniveau aanwezig is, spelen ook andere factoren een rol. Uiteraard is ook de kwaliteit van de vloeren en muren van belang of je wel of niet jouw kelder waterdicht moet laten maken. Blijken deze poreus te zijn dan haal je het vochtprobleem vanzelf je kelder binnen. Slechte ventilatie van je woning is ook niet zo best want het veroorzaakt een hogere luchtvochtigheid. Wist je trouwens dat ook de hoeveelheid zout in het cement een rol speelt? Zout trekt namelijk water aan en slaat dit op.

Hoe herken je een kelder die niet waterdicht is?

Je kunt vochtproblemen maar beter zo snel mogelijk op het spoor komen. En dus is het goed om op een aantal dingen alert te zijn.

 • Zie je bijvoorbeeld witte zoutkringen op je muur dan mag de alarmbel gaan rinkelen.
 • Dat geldt evenzeer wanneer je losse of gebarsten plinten, afbladderend verf of houtrot ziet.
 • Dat is nog niets vergeleken met wanneer je sporen van schimmel tegenkomt. Het is dan echt de hoogste tijd om direct actie te ondernemen.
 • Ook signalen als een hoge luchtvochtigheid en een muffe geur moet je serieus nemen en geven aan dat je kelder niet helemaal waterdicht is.

Wat zijn de gevolgen van een vochtige kelder?

Wanneer er niet aan kelderdichting gedaan is, kan dit nare gevolgen hebben. Muren waarin veel vocht zit worden steeds poreuzer en kunnen afbrokkelen. In sommige gevallen betekent dit dat de muur in zijn geheel moet worden vervangen. Vocht in de kelder heeft ook gevolgen voor de rest van je woning. Het heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed op de temperatuur in huis. Je zult dus meer moeten stoken. Bovendien kan de muffe geur naar boven trekken waardoor je woning verre van fris ruikt. Een lastig vochtprobleem zijn schimmels. Niet alleen lelijk om te zien, ze kunnen ook een gevaar voor de gezondheid opleveren. Zo kun je onder meer ademhalingsproblemen krijgen.

Waarom moet ik mijn kelder waterdicht maken?

In het kort resumerend volgen hier de belangrijkste redenen:

 • Vocht zorgt voor een ongezonde leefomgeving. Een te hoge luchtvochtigheid is met name voor astma en reumapatiënten een extra zware last. Daarnaast zijn ook schimmels een gevaar voor de gezondheid. Je kunt ze maar beter zo snel mogelijk verwijderen.
 • Vocht vergroot de kans op ongedierte.
 • Vanwege een vochtige kelder moet je veel meer stoken. Je kelder waterdicht maken betekent een lagere energierekening.
 • Vocht in muren en vloeren leidt tot een slechtere staat van de woning. Dit heeft negatieve gevolgen voor de waarde.
 • Voedsel en spullen die je bewaart in de kelder hebben te lijden van het vocht. Je bent zelf het slachtoffer wanneer je de kelder als hobby- of slaapruimte gebruikt.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden