Vergelijk vochtbestrijder offertes
Vind dé vochtbestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vochtbestrijding Vocht in muur door lekkage

Vocht in muur door lekkage

Heb je last van vochtproblemen in je muur? Mogelijk wordt dit veroorzaakt door een lekkage, wat kan leiden tot ernstige schade en gezondheidsproblemen. In dit artikel ontdek je de oorzaken en gevolgen van vocht in de muur door een lekkage. Daarnaast lees je hoe je een lekkage in de muur kunt herkennen, welke stappen je kunt nemen om het probleem op te lossen en hoe je verdere schade kunt voorkomen. 

Inhoudsopgave

Wat kost een lekkage in de muur verhelpen? 

Als er vocht in de muur zit door een lekkage dan zijn de kosten voor het verhelpen van dit probleem afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de lekkage, de locatie en de benodigde reparatiewerkzaamheden. Gemiddeld gezien liggen de kosten tussen de € 45 en € 80 per uur. Bekijk hieronder de meest voorkomende gemiddelde kosten. 

Werkzaamheden Gemiddelde kostenToelichting
Gevel impregneren€ 7 per m²Incl. btw en arbeidskosten
Muur injecteren€ 100 - € 130 per m²Incl. btw en arbeidskosten
Reparatie dakbedekking€ 130 - € 420 per m²Incl. btw en arbeidskosten
Dakbedekking vervangen€ 45 - € 130 per m²Incl. btw, materiaal, verwijderen van de oude dakbedekking en arbeidskosten.
Dakgoot repareren€ 50 - € 150 per meterIncl. btw en arbeidskosten
Dakgoot vervangenVanaf € 50 per meterIncl. btw en arbeidskosten
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Vocht in muur door lekkage

Hoe ontstaat vocht in de muur door een lekkage?

Vocht in de muur door een lekkage kan ontstaan wanneer er ergens in de waterleidingen, afvoeren of het dak een lek optreedt. Het water druipt dan door kieren, scheuren of andere zwakke plekken in de muur en kan daar vochtproblemen veroorzaken. De lekkage kan het gevolg zijn van verschillende factoren zoals:  

  • Verouderde leidingen
  • Slechte afdichting
  • Verstopping in de dakgoot
  • Beschadigde dakbedekking

Het is belangrijk om lekkages zo snel mogelijk te detecteren en te repareren, omdat een lekkage in de muur kan leiden tot schimmelgroei in huis, beschadiging van het metselwerk en andere structurele problemen.

Hoe kun je een lekkage in je muur opsporen? 

Heb je vocht in de muur en heb je het vermoeden dat dit komt door een lekkage? Het is niet altijd direct te zien waar dit water vandaan komt. Zeker als het water langzaam in de muur is geslopen, kan het vochtprobleem zich gedurende een langere periode verspreiden. Tegen de tijd dat de lekkage wordt opgemerkt, is een groot deel van de muur al aangetast. Bovendien hoeft het vochtprobleem niet veroorzaakt te worden door een leiding die zich in de muur achter de vochtplek bevindt. Soms is het vocht vanaf het dak naar beneden gelopen.

Het achterhalen van de oorzaak van een lekkage in de muur kan soms een uitdaging zijn, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om de lekkage op te sporen:

  1. Visuele inspectie: Controleer de muur zorgvuldig op tekenen van vocht, zoals verkleuring, schimmelgroei, afbladderende verf of vochtplekken.
  2. Leidingen en sanitair: Controleer de waterleidingen, afvoeren en sanitair in de buurt van de vochtige plekken op lekkages. Let op druppels, waterplassen of natte plekken.
  3. Dakinspectie: Als het vocht van boven lijkt te komen, inspecteer dan het dak op beschadigingen, losse dakpannen of lekkende dakgoten.
  4. Inspecteer de buitenkant van je huis: Controleer de buitenmuur zorgvuldig op mogelijke bronnen van vocht, zoals scheuren, ontbrekende voegen, beschadigde pleisterlagen of slechte afdichting rond ramen en deuren. Let ook op de staat van de regenafvoer en eventuele afvoerpijpen die water langs de muur kunnen leiden.

Schakel een vochtbestrijding specialist in

Als je de oorzaak niet kunt achterhalen, is het raadzaam een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Zij beschikken over de juiste apparatuur en expertise om de oorzaak van het vochtprobleem vast te stellen. 

Het kan namelijk zijn dat er geen lek is, maar dat je met optrekkend of doorslaand vocht te maken hebt. De vochtbestrijding kosten van muren liggen gemiddeld tussen de € 800 en € 3.000, afhankelijk van de lengte van de muur en of je te maken hebt met optrekkend vocht of doorslaand vocht. 

Als het wel om een lek gaat, maar je weet niet waar het water vandaan komt, is het bovendien lastig om de juiste vakspecialist in te schakelen. Bel je een loodgieter of een dakdekker? Als je eerst een vochtbestrijding specialist laat komen, krijg je de juiste diagnose, zodat je weet wat het probleem is en hoe het moet worden aangepakt. Bovendien kun je er dan nog voor kiezen om het probleem zelf aan te pakken of dit uit te besteden aan een vakspecialist.

Hoelang moet de muur drogen?

Is de lekkage verholpen? Dan trekt er geen vocht meer in de muur. Toch zal het nog even duren voor je muur weer droog is. Dit kan zo’n twee tot drie maanden in beslag nemen. Pas wanneer de muur volledig opgedroogd is, kun je aan de slag gaan met behangen of schilderen. Je versnelt het droogproces door de ruimte regelmatig goed door te luchten. Droogt de muur niet op? Dan kan het zijn dat er via een andere weg toch nog vocht in de muur trekt, bijvoorbeeld optrekkend vocht. Het is ook mogelijk dat de muur zo ernstig is beschadigd door het vochtprobleem dat herstellingswerkzaamheden aan de wand nodig zijn.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij vocht in de muur door een lekkage?

Vocht in de muur door een lekkage? Het eerste dat moet gebeuren, is het lek opsporen en deze repareren. Het beste schakel je een vochtbestrijding specialist in om dit te doen, want een lek is niet altijd eenvoudig te vinden. Het hoeft zich namelijk niet op dezelfde plaats te bevinden als waar het vocht in de muur zit. Vraag hier gratis en vrijblijvend vochtbestrijding offertes op bij verschillende vakspecialisten. 

Hoe lang blijft een muur nat na lekkage?

Een muur kan wel drie maanden nodig hebben om volledig op te drogen. Wacht met schilderen of behangen tot de muur helemaal droog is.

Hoe krijg je vochtige muren droog?

Wil je je vochtige muur droog krijgen? Hier heb je voornamelijk veel geduld voor nodig. Toch zijn er wel dingen die je kunt doen om het proces te versnellen. Zet deuren en ramen regelmatig open om de ruimte door te laten luchten. Maak gebruik van luchtontvochtigers en ventilatiesystemen om vocht sneller te laten verdwijnen.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden