Vergelijk vochtbestrijder offertes
Vind dé vochtbestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vochtbestrijding Optrekkend vocht bestrijden

Optrekkend vocht bestrijden

Van alle gevallen van vochtproblemen in huis, is optrekkend vocht verreweg de meest voorkomende. Vocht brengt vaak vervelende plekken en nare geuren met zich mee en zorgt ervoor dat muren hun isolerende werking verliezen. In principe is optrekkend vocht niets meer dan grondvocht wat vanuit de fundering van het huis je woonruimte indringt. Het is vervelend, maar wel makkelijk op te lossen. In dit artikel lees je alles over de kosten van het bestrijden, oorzaken en gevolgen, oplossingen en tips.

Optrekkend vocht bestrijden: de kosten

Er zijn natuurlijk kosten verbonden aan het laten bestrijden van vocht in huis, maar het is wel belangrijk dat je tijdig actie onderneemt. Het is het beste om meteen hulp in te schakelen wanneer je merkt dat er vocht in je muur zit, om te zorgen dat het zich niet verder uitbreidt. Afhankelijk van de situatie kies je voor het injecteren, onderkappen of carebricken van een muur. Hier zijn dan ook verschillende prijzen aan verbonden. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van het oppervlakte van de muren en de hardnekkigheid van het probleem. In de onderstaande tabel zie je de vochtbestrijding kosten voor optrekkend vocht.

WerkzaamhedenGemiddelde kosten (incl. BTW)
Muren injecteren €100 per lopende meter
Muren onderkappen€100 per lopende meter
Carebrick €115 per lopende meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Optrekkend vocht bestrijden

Hoe herken je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht komt voor op de binnenmuren, buitenmuren en in de fundering van je huis. Vaak komt het voor in wanden die in directe verbinding staan met de fundering, dus op de begane grond. Het ontstaat meestal ongemerkt en in de loop van de jaren gaat het zich uiten. Vochtproblemen in huis uiten zich op verschillende manieren, waarvan vochtplekken op de muur het makkelijkste te herkennen zijn. Dit is bijna altijd aan de onderzijde van de muur, het zijn vaak bruinige vlekken die langzaam verschijnen, of het zijn donkere plekken. Verder zijn duidelijke indicaties van optrekkend vocht schimmel in huis en een muffe geur. Schimmels uiten zich vaak in een witte krijtachtige substantie.

Zo bestrijd je optrekkend vocht

Er zijn verschillende manieren om optrekkend vocht te bestrijden. Vaak hoor je dat mensen hun vochtige muren camoufleren door binnenisolatie en een voorzetwand te plaatsen, dit is echter fout advies en pakt het probleem niet aan. Er zijn maar drie manieren die echt effectief zijn. Vraag je een offerte vochtbestrijding aan, dan krijg je automatisch offertes van vochtbestrijding specialisten uit jouw regio. Een specialist helpt je bij het bepalen welke methode het beste is voor jouw situatie.

 • De eerste optie bij het bestrijden van optrekkend vocht is het injecteren van je muur, hierbij boort de specialist net boven grondniveau gaten in de muur die hij vervolgens opvult met vochtwerende vloeistof of gel. Wanneer dit is opgedroogd voorkomt het dat optrekkend vocht de woning indringt en mag je de muren weer schilderen of behangen.
 • De tweede methode is het laten onderkappen van je muur, waarbij de specialist sleuven in het metselwerk freest om een vochtkerende laag te plaatsen.
 • De derde optie is carebrick vochtbestrijding, waarbij de specialist elementen met een keramische koker in de muur plaatst, waardoor er een luchtstroom ontstaat die de vochtige lucht naar buiten afvoert. Bekijk de tabel hieronder voor een beter beeld van de kosten van optrekkend vocht bestrijden.
Soort vochtbestrijdingOmschrijvingGemiddelde prijzen, inclusief btw en materiaal
Laat je muren injecteren1. Binnenmuur laten injecteren (8 strekkende meters)

2. Binnen- en buitenspouwmuur injectie (8 strekkende meters)

3. Repareren en injecteren van een muur (8 strekkende meters)
1. € 800

2. € 1.500


3. € 2.200
Laat je muren onderkappenJe woning is als het ware opgetild. In de vrijgekomen ruimte wordt kunststof vochtkering aangebracht.€ 100 - € 150 per lopende meter
Een carebrick vochtbestrijdingVrij nieuwe vochtbestrijding methode die vooral in Nederland wordt gehanteerd. Deze vochtbestrijding zorgt voor een natuurlijk verdampingsproces.€ 115 per lopende meter

Oorzaken van optrekkend vocht

Er zijn vele oorzaken van optrekkend vocht in huis, op de ene oorzaak heb je meer invloed dan op de andere en vaak ben je je hier niet bewust van. Het is wel belangrijk dat je uitzoekt wat de reden is van het optrekkende vocht in jouw huis, zodat je het probleem ook bij de kern aan kan pakken. Dit zijn de factoren die optrekkend vocht in huis veroorzaken:

 • Verouderde fundering die grondwater absorbeert
 • Verouderde fundering die niet voorzien is van vochtkering
 • Een hoge waterstand
 • Langdurig te weinig ventileren
 • Zuigende werking van opgaand metselwerk
 • Een beschadigd trasraam (waterdicht metselwerk)
 • Gebruik van oude materialen verontreinigd met zout
 • Afdichtende timmeringen of pleisterlagen

Gevolgen van optrekkend vocht

Wanneer het vochtig is in huis, brengt dat vervelende gevolgen met zich mee. Zo is de muurafwerking minder mooi, moet je muur voegen herstellen, laat het behang los en het beschadigt pleisterwerk. Het is mogelijk dat de fundering van je huis gaat rotten wanneer je optrekkend vocht niet op tijd bestrijdt. Verder zijn er vervelende gezondheidsklachten die mogelijk optreden wanneer er vocht in een muur zit. Zo ontwikkelen sommige mensen allergieën en is het mogelijk dat je last krijgt van je luchtwegen. Dit komt voornamelijk doordat schimmelsporen en de huisstofmijt houden van vochtige ruimtes. Wat ook erg vervelend is, is dat muren met vochtschade hun warmte behoudende functie verliezen, waardoor de stookkosten om je huis op temperatuur te houden aanzienlijk toenemen. Daarom is het dus belangrijk om tijdig je vocht beschadiging te laten bestrijden.

Bestrijding optrekkend vocht

Kies voor kwaliteit

Het is belangrijk dat het bestrijden van optrekkend vocht gebeurd door iemand met expertise. Huur je een specialist in, dan weet je zeker dat hij of zij het project vakkundig voor je aanpakt. Om zeker te weten dat de vochtbestrijding specialist wegens protocol werkt check je of diegene beschikt over het KOMO-keurmerk. Dit keurmerk focust zich op de kwaliteitsborging van producten en diensten in de bouwsector. KOMO zorgt ervoor dat een product of dienst aan bepaalde kwaliteitseisen voldoet.

Dekt je verzekering de kosten?

De meeste mensen vragen zich meteen af of de kosten van optrekkend vocht bestrijden gedekt worden door de verzekering. Helaas is dit met optrekkend vocht niet het geval, maar in geval van een ander soort vochtschade wel. Mocht de vochtschade namelijk op welke manier dan ook te wijten zijn aan een lekkage, dan is de materiële schade gedekt door je brandverzekering. Een brandverzekering is verplicht, het is dus zeker dat iedereen er één heeft. Het is het daarom waard om de precieze oorzaak van je vochtschade na te gaan, lekkages laag bij de grond hebben namelijk vaak veel weg van schade van optrekkend vocht.

Tips om vochtbeschadiging te voorkomen

Laat een trasraam plaatsen

Wanneer er een waterkerende laag is aangebracht in opmetselingen vanuit de fundering, is het
veel minder waarschijnlijk dat er ooit weer optrekkend vocht voorkomt. Daarom is het het
zeker waard om hier naar te informeren. Een veel voorkomende manier om dit te doen is door
klinkers vast te metselen met waterkerend cementstuc.

Breng vochtwerende verf aan op de muur

Om beter beschermd te zijn tegen vochtschade is het een goed idee om je muren te verven met vochtwerende verf. Dit helpt in veel gevallen in de preventie, maar sluit vochtschade niet
compleet uit.

Ventileer je huis goed

Voor het algemene vochtpijl in je huis is het belangrijk dat je goed blijft ventileren. Zorg dat je
een raam opent wanneer je kookt, je badkamer lucht na het douchen en dat je in alle ruimtes
regelmatig frisse lucht laat. Je huis ventileren in de winter is minstens even belangrijk als in de
zomer, al schiet dit er vaak bij in. Probeer hier altijd op te letten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden