Vergelijk vochtbestrijder offertes
Vind dé vochtbestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vochtbestrijding Water in kruipruimte

Water in kruipruimte

Staat je kruipruimte blank? Dan is het belangrijk om het water op een professionele wijze te laten verwijderen. Op deze pagina lees je meer informatie over het verwijderen van water uit (kruip)ruimtes en vind je een overzicht van de kosten.

De kosten van het verwijderen van water uit de kruipruimte

De kosten voor het oplossen van water in de kruipruimte zijn opgebouwd uit 2 onderdelen:

Het verwijderen van het water uit de kruipruimte.
Het waterdicht maken van de kelder zodat het water niet terugkeert.

Gemiddeld kost het oplossen van waterproblemen in de kelder € 150 per vierkante meter. Deze kosten zijn inclusief injecteren van de muren en wegpompen van het water. Bekijk in de onderstaande tabel gemiddelde prijzen per techniek of methode.

Techniek/methodePrijs inclusief btw.
Drainage (plaatsen van draineerbuizen zodat overtollig vocht wordt afgevoerd)Vanaf € 1.000
Wegpompen€ 100
Muren injecteren€ 1.000
Schuimbeton€ 200 per vierkante meter
Plaatsen ventilatieroostersVanaf € 200 per stuk
Bodemafsluiting (met schelpen of isoparels)€ 20 per vierkante meter
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Bevindt het water zich in je kelder in plaats van in je kruipruimte? Vind meer informatie over het oplossen van water in je kelder in onze prijsgids: vochtbestrijding kelder.

Water in kruipruimte

Water in kruipruimte: waarom oplossen?

Je vraagt je misschien af waarom water in de kruipruimte zo snel mogelijk dient te worden opgelost. Je hebt geen last van het water, het bevindt zich namelijk onder je woonruimte. Lees hier waarom het oplossen van water in de kruipruimte belangrijk is.

 • Aantasting van de woning
  Water in de kruipruimte wordt vaak veroorzaakt door grondwater dat infiltreert in de vloer en muren. Vanuit de muren trekt het vocht naar de vloer van je woning. Houtrot van de vloer en vochtproblemen in de muren of vloer zijn het gevolg. Het vocht trekt namelijk omhoog en bereikt vervolgens de muren van bijvoorbeeld je woonkamer of keuken. Dit heeft vochtplekken en schimmels tot gevolg.
 • Een hoge luchtvochtigheid in de woning
  Vocht in de woning heeft negatieve gevolgen voor de afwerking van je muur en jouw gezondheid. Behang en pleisterwerk wordt aangetast door vochtplekken. Een hoge luchtvochtigheid leidt tot kans op (chronische) verkoudheden, hoofdpijn en bijvoorbeeld ademhalingsproblemen.
 • Schimmels en ongedierte
  Een vochtige omgeving is de ideale plek voor schimmels, algen, mossen en ongedierte om te groeien. Schimmels, algen en mossen zijn slecht voor de gezondheid, ook als deze zich onder de vloer bevinden. Schimmels, algen en mossen trekken vervolgens weer ongedierte aan, zoals vliegen en zilvervisjes.
 • Een hoge energierekening
  Een koude vloer is het gevolg van een vochtige kruipruimte. Een vochtige omgeving is minder goed te verwarmen. Stookkosten kunnen hierdoor flink oplopen in de wintermaanden.

 

Oorzaken water in de kruipruimte

Een vochtige kruipruimte of water in de kruipruimte kan worden veroorzaakt door verschillende problemen. Het bepalen van de oorzaak is noodzakelijk voor de juiste vochtbestrijding techniek. Lees hier mogelijke oorzaken van water in je kruipruimte.

 • Onvoldoende ventilatie
  Ventilatie is nodig om het aanwezige vocht af te voeren. Een hoge luchtvochtigheid leidt tot schimmelvorming en optrekkend vocht. Optrekkend vocht wordt vervolgens zichtbaar op de muren en de vloer van je woning.
 • Grondwater
  Veel woningen in Nederland liggen diep onder de watergrens. Hierdoor komt druk te staan op de kruipruimte van grondwater. Uiteindelijk infiltreert het grondwater in de vloer en wanden van de ruimte. Dit gebeurt voornamelijk in natte periodes.
 • Lekkende waterleidingen of rioleringsbuizen
  De kruipruimte dient onder andere als plek waar belangrijke leidingen zijn geborgen. Een lek in een waterleiding of afvoerleiding leidt tot lekkage in de kruipruimte.

 

Oplossingen water in kruipruimte

Een vochtbestrijding specialist helpt je bij het vinden van de oorzaak van de lekkage in de kruipruimte. De oorzaak is belangrijk om de juiste techniek te bepalen om het water blijvend te verwijderen. Bekijk in onderstaande tabel de verschillende technieken en de voor- en nadelen.

Techniek/methodeOmschrijvingVoordelen Nadelen
DrainageEen systeem waarbij de vakspecialist het grondwater via buizen opzuigt. Deze buizen worden geplaatst bij de wanden of over de gehele vloer.- Zeer effectief
- Wand drainage is zeer simpel aan te leggen
- Voor grotere problemen is vloerdrainage nodig, dit is een ingrijpende klus dat veel geld en tijd kost.
WegpompenHet water wordt weggepompt uit de kruipruimte.- Effectieve manier om de kruipruimte volledig te drogen- Geen blijvende oplossing
Bodemafsluiting Een laag isolerend materiaal, zoals schelpen of zand wordt aangebracht op de ondergrond.- Grondwater wordt weggedrukt
- De kruipruimte wordt warmer en droger
- Niet geschikt voor extreem natte kruipruimtes
- Schelpen en kleikorrels maken de kruipruimte minder toegankelijk doordat een dikke laag dient te worden aangebracht.
SchuimbetonEen kleine laag schuimbeton wordt aangebracht op de bodem van de kruipruimte.- Isolerend en vochtwerend
- Kruipruimte blijft goed toegankelijk
- Grote investering
- Kruipruimte wordt nauwer

 

Tips voor water in de kruipruimte

Je hebt last van water in de kruipruimte of de kelder van je woning en je bent op zoek naar een geschikte oplossing. Of misschien wil je water in de kruipruimte liever voorkomen? Lees dan onderstaande handige tips.

Tip 1. Houd de luchtvochtigheid in de kruipruimte op peil

De kruipruimte bevindt zich onder de gehele oppervlakte van je woning. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor een koude, kille ruimte. Vloerverwarming daarentegen verwarmt de vloer juist. Probeer de luchtvochtigheid in de kruipruimte daarom op peil te houden. Hoe je dat kunt doen? Bekijk de onderstaande tips.

 • Plaats ventilatieroosters. Door de kruipruimte goed te ventileren, blijft de luchtvochtigheid in de ruimte laag. De vochtige lucht wordt door de ventilatieroosters afgevoerd. Let hierbij op dat te veel ventileren ook niet goed is. Voor het plaatsen van een ventilatierooster dient een gang te worden gecreëerd naar de buitenlucht.
 • Isoleer de kruipruimte. Door de bodem van de kruipruimte te laten isoleren met een bodembedekker, wordt de luchtvochtigheid in de ruimte een stuk lager. Dit komt door de vochtabsorberende werking van de bodembedekkers. Daarnaast voorkomt een bodembedekker de vorming van zwammen en schimmels. Bedek de bodem met bijvoorbeeld schelpen, zand, kleikorrel of isoparels.

Tip 2: Ga op zoek naar een specialist

Wil je zeker weten dat je de juiste oplossing kiest voor het oplossen van vocht en/of water in je kruipruimte? Laat je dan adviseren door een specialist. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 vochtbestrijdingoffertes aan en vergelijk de vakspecialisten op de volgende punten:

 • Prijs. Bepaal je budget en vergelijk meerdere prijzen. Door verschillende prijzen te vergelijken, kies je voor de prijs die het beste aansluit bij jouw budget.
 • Planning. Vraag naar de planning van de specialist zodat je de specialist kunt kiezen die zo snel mogelijk de problemen in je kruipruimte oplost. Hierdoor voorkom je negatieve gevolgen zoals schade aan de woning of een hoge energierekening.
 • Keurmerk/reviews. Bekijk de keurmerken en reviews van de specialist. Een keurmerk vertelt je meer over de garanties en werkwijze van de specialist. Wil je weten of je de specialist jouw project kunt toevertrouwen? Bekijk reviews, indien mogelijk.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden