Vergelijk vochtbestrijder offertes
Vind dé vochtbestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vochtbestrijding Muur waterdicht maken

Muur waterdicht maken

Wanneer er vocht in de buitenmuren dringt, richt dat veel schade aan. Het is daarom een goed idee om je muren waterdicht te maken, om er zeker van te zijn dat het vocht niet verder je huis indringt. Lees dit artikel om er achter te komen waarom het belangrijk is om je muren waterdicht te maken en hoe en waarmee je dit doet.

Muur waterdicht maken: de kosten

Bij het waterdicht maken van je muur komen natuurlijk de nodige kosten kijken. Wel is het belangrijk om dit te doen aangezien vocht in de buitenmuren erg snel doorslaat naar de binnenmuren. Er zijn verschillende manieren om je muur waterdicht te maken. Bijvoorbeeld het impregneren van je muur, de muur bekleden met waterdichte gevelbekleding en het aanbrengen van vochtwerende verf. Welke kosten hieraan verbonden zijn is afhankelijk van meerdere factoren; van wat voor materiaal is de muur bijvoorbeeld? Heb je een stenen muur of een betonnen muur en om hoeveel vierkante meter gaat het? In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde kosten voor vochtbestrijding van muren.

Methode Gemiddelde kosten
Impregneren€10-15 per M²
Waterdichte gevelbekledingVanaf €35 per M²
Vochtwerende verf €30-€45 per M²

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Muur waterdicht maken

Oorzaken en gevolgen van vochtige muren

Vochtproblemen zijn erg vervelend, omdat het vervelende gevolgen met zich meebrengt. Zo is de kans erg groot dat muren met vochtbeschadiging scheuren wanneer het vriest. Door deze scheuren is het nog makkelijker voor het vocht om zich verder naar binnen te dringen. Vocht in de muur verandert dan in doorslaand vocht en begint zich ook binnen te uiten. Door vocht in huis krijg je snel gezondheidsklachten zoals opspelende allergieën en het verergert het astma en reuma, dat komt vooral omdat vocht vaak schimmel in huis veroorzaakt.

Naast merkbare gevolgen voor je gezondheid is het natuurlijk ook geen fraai gezicht, bruine vlekken op je muren. Dat zorgt er ook voor dat je de binnen- en buitenmuur moet verven. Daarom is het erg belangrijk om je muur waterdicht te maken. Vochtschade (doorslaand vocht) komt in de eerste plaats vaak door slecht voegwerk in een stenen muur of veroudering van de steenstrips. Hout moet ook waterdicht gemaakt worden, aangezien er door kleine spleetjes of scheurtjes toch water kan komen. Optrekkend vocht heeft andere oorzaken en vraagt daarom ook om andere bestrijdingstechnieken.

Methodes voor het waterdicht maken van een muur

Er zijn verschillende methodes om je muren waterdicht te maken. Alle drie de methodes zijn toe te passen op vrijwel alle soorten muren. Lees de kopjes hieronder voor meer informatie.

Impregneren

Bij het muur impregneren spuit de vochtspecialist op hoge snelheid impregneermiddel in de buitenmuur, waardoor de muur waterafstotend en weerbestendig wordt. Om deze reden heet de techniek ook wel hydrofoberen. Het product vormt een doorzichtige laag op de gevel, die de muur bestendig maakt tegen vrijwel alle weersomstandigheden. Je gevel impregneren is de snelste manier van vochtbestrijding.

Waterdichte gevelbekleding

Wanneer je kiest voor waterdichte gevelbekleding om je muur waterdicht te maken geef je je huis ook meteen een nieuwe look én helpt het bij het isoleren van je huis. Hierdoor is het ook een stuk prijziger dan je buitenmuur impregneren. Er zijn verschillende mogelijkheden om je buitenmuur mee te stucen zoals steenstrips, kalei of crepi. Een vochtspecialist helpt je met het kiezen wat het beste bij jouw huis past. Deze manier is zeker aan te raden wanneer je oude stenen muren hebt, aangezien de kans groot is dat het vochtprobleem terug komt wanneer je de scheuren niet opvult met nieuw materiaal.

Vochtwerende verf

Als je last hebt van optrekkend vocht, is je buitenmuur verven met vochtwerende verf een goede optie. Net als gevelbekleding geeft vochtwerende verf je huis een nieuwe look. Vochtwerende verf is er namelijk in veel verschillende kleuren, vaak is dit bitumenverf. Wel moet je eerst je gevel laten reinigen om een goed resultaat te krijgen, dit kost doorgaans €5 tot €15 per M². Van de vochtwerende verf heb je ongeveer twee lagen nodig en het is belangrijk dat dit erg secuur gebeurd voor een optimaal resultaat. Wil je dit uit handen geven, dan krijg je daar nog muur schilderen prijzen bij. Alle muren zijn geschikt voor deze optie, van bakstenen muren tot gestucte muren, wel kan de muur té vochtig zijn, dit meet de vochtspecialist met een vochtmeter.

Heb je een vergunning nodig?

Wil je je muur waterdicht maken door middel van gevelbekleding of vochtwerende verf? Check dan eerst bij je gemeente of je hier vergunningen voor nodig hebt. Het schilderen van een buitenmuur is in de meeste gevallen vergunningsvrij, maar het verschilt per gemeente. Het opnieuw bekleden van je gevel brengt in meer gevallen vergunningen met zich mee.

In het besluit omgevingsrecht staat geschreven dat er geen vergunning nodig is bij het klussen aan een bouwwerk zolang:

  • De draagconstructie niet wijzigt
  • Het bouwvolume/bebouwde oppervlakte niet wordt uitgebreid
  • De brandcompartimentering niet veranderd

In principe ben je, wanneer je voldoet aan deze eisen én je huis niet op de werelderfgoedlijst staat, vrij om je buitenmuren te bekleden. Om zeker te zijn dat je geen problemen krijgt met de bekleding is het toch altijd goed om nog even na te vragen of er zich echt geen problemen gaan voordoen. De welstandscommissie van je gemeente is namelijk vrij om op te treden wanneer je hun welstandsbeleid overschrijd en deze verschilt per gemeente.

Muur waterdicht maken kosten

Bespaartips voor vochtbestrijding

Je muur waterdicht laten maken is een prijzig project. Je wilt daarom waarschijnlijk graag kosten besparen waar mogelijk. Lees hieronder een aantal bespaartips.

Let op wat er inbegrepen is in de prijs

Vaak rekenen vakspecialisten voorrijkosten en zijn er extra materialen nodig. Zo heeft een schilder vaak steigers nodig die niet altijd mee zijn gerekend in de prijs. Kijk ook of de BTW al is meegerekend in de prijs of of dat er nog bijgeteld wordt. Bespreek goed de totale kosten voordat je met een bedrijf in zee gaat, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Combineer projecten

Zijn er meerdere plekken in huis waar je last hebt van vochtschade en kan het met dezelfde methode worden opgelost? Zorg dan dat je deze klussen bundelt in je offerte aanvraag. Dan hoeft de specialist niet twee keer te komen en bespaar je flink op kosten. Bespreek ook je plannen met de buren, bij grote klussen is het vaak mogelijk om een kwantumkorting af te spreken.

Help mee

Zorg dat je zoveel mogelijk voorbereidingen hebt getroffen voordat de vochtspecialist komt. Zorg dat de vochtplekken goed bereikbaar zijn en dek eventueel (tuin)meubels af. Vraag van te voren of er zaken zijn waarbij je een handje kan helpen. Zo betaal je echt alleen voor zijn of haar expertise en verspil je geen tijd aan zaken die je makkelijk zelf had kunnen doen.

Winterschilder

Heb je besloten de muur waterdicht te maken door middel van vochtwerende verf, overweeg dit dan in de winter te laten doen. In de winter hebben schilders vaak minder klussen waardoor ze sneller kortingen geven. Dit kan zo 10 tot 20 procent schelen in de totale kosten.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden