Vergelijk vochtbestrijder offertes
Vind dé vochtbestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Vochtbestrijding Schimmel in huis

Schimmel in huis

Schimmel in huis is erg vervelend. Het tast je muren en vloeren aan en is vaak ook nog eens slecht voor de gezondheid. Op deze pagina lees je meer over hoe je schimmel in huis bestrijdt en de kosten voor het verwijderen van schimmels.

Schimmel in huis: de kosten voor het laten verwijderen

De totale kosten voor het verwijderen van schimmel is afhankelijk van de ernst van het probleem. Gemiddeld kost het verwijderen van schimmel € 25 per vierkante meter. De prijs is exclusief de kosten die nodig zijn om de gevolgen van schimmel op te lossen. Bekijk in de onderstaande tabel de gemiddelde prijzen voor het verwijderen van schimmel.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs inclusief materiaal, arbeid en btw.
Schimmel verwijderen (3 m2)€ 75
Schimmel verwijderen en opnieuw kitten (4 m2)€ 150
Schimmel verwijderen en opnieuw laten schilderen (10 m2)€ 500
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wil je meer prijsinformatie over het verwijderen van schimmel en/of vocht in huis? Ga naar kosten schimmel verwijderen of vochtbestrijding kosten.

Schimmel in huis

Waarom schimmel verwijderen?

Een schimmel is onprettig en dien je het beste zo snel mogelijk te laten verwijderen. Waarom het verstandig is om dit zo snel mogelijk te doen? Bekijk onderstaande gevolgen van vocht en schimmel in huis.

 • Onaangenaam om naar te kijken.
  Schimmel in huis wordt zichtbaar op de muren of vloeren in de vorm van vieze, gekleurde plekken. Schimmel groeit waardoor het steeds beter zichtbaar is in je woning. En dat wil je natuurlijk niet in je mooi ingerichte stulpje.
 • Aantasting van je woning
  Vocht en schimmel in de woning hebben negatieve gevolgen voor de verf op de muur  en soms zelfs voor de constructie van de woning. Schimmels veroorzaken donkere plekken op behang en pleisterwerk. Ook tast het de sterkte van het stucwerk van de muren aan, waardoor delen zelfs kunnen afbrokkelen.
 • Slecht voor de gezondheid
  Een vochtige woning en schimmels zijn slecht voor de gezondheid. Een hoge luchtvochtigheid leidt tot ademhalingsproblemen en (chronische) verkoudheden. Het inademen van schimmelsporen en huisstofmijt kan allergieën, hoofdpijn, vermoeidheid en astma veroorzaken. Ook kunnen schimmels leiden tot huidirritatie en jeuk.

Schimmel zelf verwijderen of laten verwijderen door een specialist?

Bij het verwijderen van schimmel is het belangrijk dat de oorzaak ook wordt aangepakt. Als je ervoor kiest zelf de schimmel te verwijderen, vergeet je vaak de oorzaak ervan. Wanneer kun je de schimmel prima zelf verwijderen en wanneer is het beter om hiervoor een specialist in te schakelen? Bepaal het aan de hand van onderstaande opties.

Voorbeeld 1: Ga op zoek naar een specialist

Een schimmel op de muur in de woonkamer ontstaat door:

 • Doorslaand vocht. Doorslaand vocht ontstaat door regenwater dat tegen de buitenkant van de woning slaat. Dit regenwater vindt een weg door de muren naar de binnenmuren toe. Dit leidt tot schade aan de muur en soms zelfs aan de constructie.
 • Een lek in de aan- of afvoerbuizen. Een lek in de aan- of afvoerbuizen kan vele oorzaken hebben.  Waar het lek precies is ontstaan, is vaak moeilijk te achterhalen.. Een vakspecialist is gespecialiseerd in  lekdetectie en adviseert je over de mogelijkheden om het lek te dichten.

Om te voorkomen dat de schimmel na het verwijderen terugkomt, is het oplossen van bijvoorbeeld het doorslaand vocht nodig. Een professionele vocht- en schimmelbestrijder helpt bij het zoeken naar de oorzaak en bepaalt de juiste behandeling van vochtbestrijding in huis.

Voorbeeld 2: Verwijder de schimmel zelf

De badkamer is een van de vochtigste plekken in een woning. Na het douchen dient de badkamer goed geventileerd te worden zodat de lucht ververst kan worden en vocht verdwijnt. Als je dit niet doet, is kans op schimmelgroei in de badkamer aanwezig. Deze schimmel verwijder je vaak met speciale schoonmaakmiddelen of bleek. Verwijder schimmel dus zo snel mogelijk om ergere situaties te voorkomen. Keert de de schimmel toch terug? Of wordt de schimmelplek steeds groter? Ga dan alsnog op zoek naar een specialist.

Schimmel in huis: oorzaken & oplossingen

Schimmelgroei ontstaat vaak door  vochtproblemen in de woning. Het verwijderen van de schimmel alleen is niet voldoende om van de schimmel af te komen.In de onderstaande tabel vind je de verschillende oorzaken van schimmelvorming en lees je de bijbehorende oplossingen.

Oorzaak Toelichting Oplossing: vochtbestrijding methode
Schimmel door condensatievochtCondens ontstaat door afkoeling van warme lucht. Als deze vochtige lucht niet wordt afgevoerd, bijvoorbeeld door ventilatie, ontstaat condens op muren en ramen. Een gevolg van vochtige muren is schimmelvorming. De beste oplossing voor condensatievocht is het plaatsen van een ventilatiesysteem. Door het beter ventileren van een ruimte wordt vochtige lucht afgevoerd.
Schimmel als gevolg van doorslaand vochtDoorslaand vocht is vocht dat vanuit de buitenmuren doorslaat naar de binnenmuren, denk bijvoorbeeld aan regenwater. Vaak is hier dan sprake van schimmelplekken op de gevel, zoals scheuren of andere beschadigingen aan het voegwerk.Door de muur te impregneren, wordt doorslaand vocht tegen gegaan. Impregneren is een vochtbestrijdingsmethode waarbij de vakspecialist een waterdichte laag op de gevel aanbrengt.
Schimmel als gevolg van opstijgend vochtOptrekkend vocht is vocht uit de grond dat in de muren trekt via de fundering. Als te veel vocht in de muren terechtkomt, ontstaan vochtplekken op de binnenmuren. De aanwezigheid van bacteriën en zouten in het grondwater maken het een perfecte plek voor schimmels.Door de muren te injecteren met een vochtwerende gel krijgt opstijgend vocht geen kans om zich te verspreiden . De vochtplekken en schimmels worden professioneel verwijderd. Met een beetje geluk blijft het vocht in de toekomst weg.

 

Tips bij schimmel in huis

Je hebt last van (beginnende) schimmel en bent op zoek naar een geschikte oplossing. Of misschien heb je nog geen last van schimmel maar ben je op zoek naar tips om schimmel te voorkomen? Lees deze handige tips en kom voorgoed af van vocht en schimmel in huis.

Tip 1. Voorkom vocht en schimmel in huis

Natuurlijk is het allerbeste om schimmel in huis te voorkomen. De eerste stap is het voorkomen van vocht in de woning. Een hoge luchtvochtigheid ontstaat door vochtproblemen, maar ook door woonvocht dat dagelijks wordt geproduceerd in een huishouden. Hieronder een aantal simpele tips om de luchtvochtigheid in je woning op peil te houden.

 • Ventileer voldoende
  Voldoende ventileren is belangrijk. De meeste woningen worden niet voldoende geventileerd, waardoor vocht niet wordt afgevoerd naar buiten. Door te ventileren wordt de lucht ververst en blijft de luchtvochtigheid laag. Door regelmatig de ramen en deuren open te zetten, een ventilatiesysteem te plaatsen of een ventilatieluik aan te schaffen zorg je voor voldoende ventilatie.
 • Schaf een vochtbestrijder aan
  Een ventilatiesysteem is geen goedkope aanschaf. Ben je op zoek naar een goedkopere oplossing? Kies dan voor een vochtbestrijder, ook wel vochtvreter genoemd. Een vochtvreter is een klein apparaat dat zorgt voor een optimaal klimaat in je woning. Een vochtvreter is zeer geschikt voor kleinere ruimtes in de woning.
 • Probeer de was zo vaak mogelijk buiten te drogen
  Tijdens het drogen van was komt veel vocht vrij. Als deze was in huis wordt droogt, komt dus veel vocht vrij.. Probeer daarom zoveel mogelijk de was buiten te drogen of een droger te gebruiken.
 • Gebruik speciale schimmelwerende verf
  Een verf die speciaal ontworpen is voor het schimmelvrij houden van ruimtes in huis. Deze verf is zeer geschikt voor vochtige ruimtes. Voor een optimaal effect, dien je ervoor te zorgen dat de ruimte volledig schimmelvrij is voordat je de verf aanbrengt.

Tip 2: Herken schimmel in een vroeg stadium.

Probeer schimmel in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen zodat je snel kunt handelen. Dit voorkomt dat de schimmel zich uitbreidt. Hierdoor voorkom je eventuele gezondheidsklachten en schade aan je woning. De eerste tekenen van schimmel zijn kleine zwarte stipjes op muren of het plafond. In de badkamer herken je schimmel aan zwarte vlekken op de kitranden. Daarnaast kan de ruimte waarin de schimmel zich bevindt muf gaan ruiken. Omdat schimmel een gevolg is van vochtproblemen in huis, kun je (niet zichtbare) schimmel ook herkennen aan eventuele vochtplekken op de muren of vloer.

Tip 3: Vergelijk meerdere professionals

Vergelijk meerdere specialisten en vind de beste schimmelbestrijding deal voor jouw project. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 offertes aan bij vocht- en schimmelbestrijdingsspecialisten uit jouw buurt. Vergelijk de offertes vervolgens op 3 belangrijke onderdelen:

 • Prijs. Vergelijk meerdere prijzen zodat je zeker weet dat je niet te veel betaalt.
 • Planning. Bekijk de datum waarop de specialist beschikbaar is. Een grote schimmelplek dient zo snel mogelijk te worden verwijderd. Wacht dus geen weken met het verwijderen van schimmel.
 • Keurmerken/recensies. Bekijk of de specialist in bezit is van keurmerken, deze vind je vaak op de website van de specialist. Hier vind je in sommige gevallen ook recensies van andere consumenten. De recensies vertellen meer over de betrouwbaarheid van de specialist.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden