Vergelijk ongediertebestrijding offertes
Vind dé ongediertebestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ongediertebestrijding Processierups bestrijden

Processierups bestrijden

De processierups vormt de laatste jaren een steeds grotere plaag in Nederland door het aantal toenemende eikenbomen. Als dit ongedierte ook in jouw eikenboom zit, is het belangrijk om de processierups zo snel mogelijk te laten bestrijden. Wil je alles weten over de kosten, werkwijze en tips? Lees het in dit artikel.

Wat zijn de processierups bestrijden kosten? 

Voor de processierups bestrijden betaal je gemiddeld € 200 tot € 350 per boom. Deze ongediertebestrijding kosten zijn inclusief voorrijkosten en de machinekosten. Soms kun je dit ook regelen via je gemeente. Bij het behandelen van meerdere eikenbomen op één locatie betaal je een lagere prijs per boom. Bekijk hieronder de processierups bestrijden prijzen.

Type projectGemiddelde kosten (incl. btw)
Processierups bestrijden€ 200 - € 350 per eikenboom

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Processierups bestrijden

Wat is een processierups?

In Nederland is de meest voorkomende soort processierups, de eikenprocessierups. Dit insect ontpopt zich na een aantal maanden tot een nachtvlinder. In de eerste weken na de geboorte is de rups nog onschadelijk voor mensen en dieren. Na ongeveer een maand krijgt de processierups minuscule haartjes over het hele lichaam. Deze haartje leveren bij aanraking een geïrriteerde luchtweg op en een branderig gevoel op de huid en ogen.

Waar komt de processierups voor?

De processierups komt in heel Nederland voor en leeft in grote groepen samen. Deze kolonies bouwen hun nest in een eikenboom en voeden zich met de jonge blaadjes van deze boom. Ze zijn vooral in de nacht actief, omdat ze dan minder last hebben van natuurlijke vijanden, zoals de koolmees.

Waarom de processierups bestrijden?

Er zijn een aantal redenen waarom je de processierups moet laten bestrijden. Bekijk deze redenen in het onderstaande overzicht.

Slecht voor je gezondheid

De haartjes van een eikenprocessierups zijn niet alleen vervelend, maar mogelijk ook gevaarlijk. Wanneer een haartje in je oog terecht komt, heb je namelijk de kans dat je oog gaat ontsteken en je hierdoor blijvende oogschade oploopt. Als een haartje op je huid terecht komt, krijg je een jeukerig en brandend gevoel, dat tot wel een paar dagen kan aanhouden.

Gevaarlijk voor dieren

De processierups is niet alleen gevaarlijk voor mensen, maar ook voor dieren. Vooral honden hebben veel last van de haartjes. Het is bij dieren minder makkelijk om te ontdekken, dat ze last hebben van de eikenprocessierups. Honden krijgen last van de ogen, lippen en tong, omdat ze graag in het groen spelen en dus makkelijk in contact komen met de haartjes.

Minder bewegingsvrijheid

Wanneer je in je tuin last hebt van de processierups, moet je deze bomen zo veel mogelijk vermijden. Dit betekent mogelijk dat je niet meer in je achtertuin kan komen als je hier meerdere bomen hebt staan. De haartjes liggen namelijk in de omgeving van de processierups op de grond.

Bestrijdingsmethoden processierups

Er zijn een aantal methoden om processierupsen te bestrijden. Wil je weten welke technieken het meest gebruikelijk zijn? Je leest het in dit overzicht.

Methode 1: natuurlijke vijanden

De processierups heeft een aantal natuurlijke vijanden, zoals vleermuizen, vogels en sluipwespen. Koolmezen en boomklevers eten de rupsen op, terwijl de vleermuizen op de vlinder jagen. Sluipwespen leggen hun eitjes in de lichamen van de rupsen, die daarna langzaam opgegeten worden door de larven. Gemeenten kiezen er daarom voor om veel nestkasten bij eikenbomen te plaatsen, zodat koolmezen hierin kunnen broeden.

Methode 2: wegzuigen

Een veelgebruikte methode is het wegzuigen van de processierups met een industriële stofzuiger. De vakspecialist zuigt in een speciaal pak, met een stofzuiger, het hele nest uit de boom. De processierupsen doet hij hierna in een speciale afgesloten zak, die op een later moment verbrand wordt.

Methode 3: verbranden

Een methode die minder vaak gebruikt wordt bij de processierups bestrijden, is het verbranden van het nest. Bij het verbranden gaan de processierupsen wel dood, maar verwaaien hierbij nog wel. Deze methode is hierdoor minder gebruikelijk.

Methode 4: bestrijdingsmiddelen

Er zijn een aantal bestrijdingsmiddelen die effectief zijn bij de processierups bestrijden. Eén van de middelen bestaat uit kleine aaltjes, die in de processierupsen kruipen. Daar laten aaltjes bacteriën achter, die ervoor zorgen dat de rupsen binnen een aantal dagen sterven. Ook gebruiken vakspecialisten een speciale coating die ervoor zorgen dat de processierupsen sterven, zonder dat de haren verspreiden.

Stappenplan processierups bestrijden

Je laat de processierups bestrijden in een aantal stappen. De vakspecialist kiest een bestrijdingsmethode en verwijdert de rupsen uit je tuin. Bekijk in het onderstaande overzicht het stappenplan bij de processierups bestrijden.

Stap 1: beoordeling van locatie

Voordat de vakspecialist begint met de bestrijding, controleert hij eerst de locatie. Hij bekijkt hoe groot het probleem is en waar de nesten zich bevinden. Een grotere plaag vereist namelijk een andere bestrijdingsmethode.

Stap 2: keuze voor de juiste bestrijdingsmethode

De vakspecialist kiest de bestrijdingsmethode die het best bij de situatie past. Wanneer de plaag niet te groot is, maakt de vakspecialist voornamelijk gebruik van de wegzuig- of verbrandmethode. Bij een grote plaag zijn de methoden ook gebruikelijk, maar kiest de vakspecialist ook vaak voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dit doet hij wel pas, nadat hij heeft gecontroleerd of er geen beschermde vlindersoorten in de boom zitten.

Stap 3: processierups bestrijden

Ter voorbereiding van de de bestrijding, sluit de vakspecialist de omgeving af. Het is namelijk mogelijk, dat er in de omgeving van de boom haartjes vrijkomen. Hierna start hij met de bestrijding. Hij verwijdert alle processierupsen uit de eikenboom, zodat deze weer ongediertevrij is.

Stap 4: controleren op effect

Nadat de vakspecialist de processierups heeft bestreden, controleert hij of alle rupsen zijn verwijdert. Bij grotere plaag moet hij mogelijk nog een keer terugkomen om de rupsen nog een keer te verwijderen. Wanneer alle rupsen verwijderd zijn, geniet je weer volop van je tuin, zonder je zorgen te maken over dit ongedierte.

Tips voor het bestrijden van de processierups

Je hebt nu veel gelezen over de processierups bestrijden. Lees in onderstaand overzicht nog een aantal handige tips, zodat je altijd kiest voor de beste ongediertebestrijder.

Bestrijd ook ander ongedierte

Wanneer je na de processierups bestrijden in je tuin wilt zitten, is niet zo vervelend als je gestoord wordt door een aantal wespen. Bestrijd daarom direct ander ongedierte wanneer de vakspecialist de processierups bestrijdt. Kies bijvoorbeeld voor het verwijderen van een wespennest en mieren bestrijden of vraag een andere offerte voor ongediertebestrijding aan.

Vraag meerdere offertes aan

Door meerdere ongedierte offertes aan te vragen, kies je altijd voor de vakspecialist die het best bij je project past. Je vergelijkt hierdoor kosten, waardoor je inzicht krijgt in arbeids-, materiaal- en voorrijkosten. Zo heb je een beter beeld van de verschillende kosten, die je helpen bij het kiezen van de juiste vakspecialist.

Let op keurmerken

Wanneer je een vakspecialist kiest met de juiste keurmerken, weet je zeker dat je kiest voor goede kwaliteit. Het NVPB-keurmerk en KPMB-keurmerk garanderen dat vakspecialisten aan een aantal voorwaarden voldoen, waardoor je zeker weet dat je goed zit.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden