Vergelijk ongediertebestrijding offertes
Vind dé ongediertebestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ongediertebestrijding Muizenverdelger

Muizenverdelger

Als je muizen in huis hebt kan dat zorgen voor vervelende situaties, zoals doorgebeten kabels, aangebroken voedsel, uitwerpselen of urine door het huis. Een muizenverdelger kan met één of meerdere maatregelen de muizen uit je huis krijgen. Lees in dit artikel alles over hoe een muizenverdelger muizen bestrijdt en wat dit ongeveer kost. 

Wat kost een muizenverdelger? 

Door de snelle voortplanting van muizen kun je het beste zo snel mogelijk zelf maatregelen nemen of een muizenverdelger inschakelen. Gemiddeld gezien kost het € 65 tot € 95 om muizen te laten bestrijden. De prijs is afhankelijk van het aantal behandelingen, de arbeidskosten en de bestrijdingsmiddelen. Bekijk onderstaand overzicht voor de gemiddelde prijzen van een muizenverdelger.

Soort
bestrijding
Gemiddelde kosten (incl. inspectie, bestrijdingsmiddelen, voorrijkosten en btw)
Eénmalige muizenbestrijding€ 65 - € 95
Bestrijden muizenplaag€ 150

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Muizenverdelger

Hoe kun je een muizenplaag herkennen en voorkomen? 

Het is van belang dat je een muizenplaag zo snel mogelijk herkent, actie onderneemt en in de toekomst voorkomt waar dat kan. Muizen kunnen zich erg snel voortplanten, dus hoe eerder je erbij bent des te beter. 

Muizenplaag herkennen 

Soms hoor of zie je dat er muizen in huis zijn, maar je kunt ook aan andere dingen herkennen dat er een muis of muizenplaag is: 

 • Keutels; de keutels kun je herkennen aan de langwerpige vorm en zwarte kleur.  
 • Krassende, piepende en/of tikkende geluiden; muizen zijn voornamelijk ‘s avonds en ‘s nachts actief. Je kunt ze dan horen op de vloer, tussen de muren of op het plafond. 
 • Knaagschade; knaagdieren houden van knagen aan bijvoorbeeld kabels, karton, etensvoorraden en isolatiemateriaal.
 • Urine of urinegeur; de urine van muizen heeft een sterke geur. Muizen gebruiken dit om hun territorium mee af te bakenen dus na verloop zou je dit mogelijk kunnen ruiken. 
 • Buiksmeer; tijdens het lopen komt de vacht van de muis tegen de wand en grond aan. Het vuil en vet van de buik blijft dan achter waardoor er een soort spoor ontstaat. Dit noemen we buiksmeer.  

Muizenplaag voorkomen 

Om muizen te voorkomen kun je zelf een aantal maatregelen nemen. Hierdoor kunnen ze jouw huis niet of moeilijker bereiken en als ze toch binnen komen is het geen aantrekkelijke plek om te blijven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door: 

 • De etensresten goed op te ruimen.  
 • Alle gaten en scheuren in de muren goed te dichten, zodat er geen muizen naar binnen kunnen komen. 
 • Het aanrecht schoon te houden en geen etensresten of vieze vaat te laten liggen. 
 • Het eten op te bergen in dozen van metaal of plastic en deze plekken goed schoon te houden. 
 • Een vliegenhor te plaatsen in ramen en deuren die je openzet. 
 • Het afval onmiddellijk weg te gooien en geen afvalzakken te laten staan. 

Welke methodes zijn er om muizen te bestrijden? 

Een muizenverdelger kan verschillende technieken gebruiken om muizen te bestrijden. De gekozen techniek is afhankelijk van het soort muis en het probleem. Doordat sommige soorten muizen bedreigde diersoorten zijn gelden er regels over óf en hoe ze bestreden mogen worden. 

Bekijk hieronder de meest voorkomende methodes en voor welke muizen ze gebruikt mogen worden: 

Muizenvallen 

Als je nog niet zoveel muizen hebt is een muizenval de gezondste en veiligste manier om muizen te bestrijden. Bij een muizenval denk je waarschijnlijk al snel aan een traditionele muizenval. Een houten plankje met daarop een metalen beugel die door een veer wordt aangespannen. In de val wordt dan lokaas, zoals pindakaas of havermout, neergelegd om de muis te lokken. Op het moment dat de muis het lokaas wilt pakken slaat de beugel dicht en wordt de muis geklemd. In de meeste gevallen is dit meteen fataal doordat de muis zijn nek of rug breekt.

Tegenwoordig is dit niet meer de enige muizenval op de markt en zijn er ook diervriendelijke varianten. Kooi- en kantelvallen zijn een diervriendelijk alternatief, omdat de muizen hierin levend worden gevangen. 

Muizenvallen mogen voor bijna alle muizen gebruikt worden, behalve de spitsmuizen. De huisspitsmuizen uitgezonderd, want die mogen wel bestreden worden met muizenvallen.  

Chemische bestrijdingsmiddelen

Voordat een muizenverdelger chemische bestrijdingsmiddelen mag inzetten moeten eerst de stappen van het plaagdierbeheerssysteem gevolgd worden. Dat is eerst preventie, dan het inzetten van professionele niet-chemische maatregelen zoals klapvallen en als dat niet werkt dan pas mogen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. 

Vanaf 2023 gelden er strenge regels omtrent het gif, omdat het bij verkeerd gebruik een gevaar vormt voor mens en milieu. Daarom zijn er vanaf 2023 alleen nog middelen op basis van de stof alfachloralose toegestaan voor eigen gebruik. Ander gif mag alleen ingezet worden door vakspecialisten.

Let bij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen goed op want niet alle muizen mogen bestreden worden met gif. Beschermde diersoorten zoals bosmuizen en huisspitsmuizen mogen wel bestreden worden, maar niet met gif. De overige soorten spitsmuizen mogen helemaal niet bestreden worden. Het vangen of doden hiervan is dan ook strafbaar. Het verjagen van spitsmuizen mag daarentegen wel.

Voor- en nadelen van een muizenverdelger inschakelen

Een muizenverdelger is gespecialiseerd in het bestrijden van muizen. Daar betaal je uiteraard voor en deze prijs ligt hoger dan wanneer je dit zelf doet. Het kan daarom een lastige keuze zijn om te bepalen of je een muizenverdelger in wilt schakelen. Onderstaande voor- en nadelen kunnen je helpen bij het maken van deze beslissing. 

Voordelen

 • Muizenverdelgers zijn gespecialiseerd in het bestrijden van muizen. Ze weten dus precies hoe ze het probleem moeten aanpakken bij de kern om ervoor te zorgen dat de muizen effectief bestreden worden. Ook weten ze precies wat de regels omtrent bestrijding zijn en welk bestrijdingsmiddel het effectiefst is. 
 • Je krijgt advies om ervoor te zorgen dat de muizen niet meer terugkomen, bijvoorbeeld door aanpassingen in je woning te maken of een preventieplan. 
 • In sommige gevallen krijg je garantie. Als de muizen dan toch terugkomen komt de vakspecialist gratis voor een vervolgbehandeling. 
 • Muizenverdelgers zijn professionele vakspecialisten en mogen daarom met sterkere bestrijdingsmiddelen werken. Deze bestrijdingsmiddelen zijn vaak beter dan die je zelf in de winkel kan kopen. De vakspecialisten weten goed hoe ze dit moeten gebruiken en doen dit op een veilige manier. 

Nadelen

 • Het inschakelen van een muizenverdelger kost geld. De ongediertebestrijding kosten zijn afhankelijk van de grootte van de plaag. Je kunt daarom het beste zo snel mogelijk actie ondernemen zodra je een muis of muizenplaag hebt opgemerkt. 
 • De bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt kunnen giftig zijn. Zorg er daarom voor dat je eventuele huisdieren of kinderen uit de buurt houdt. Je kunt dit van tevoren ook bespreken met de vakspecialist en samen overleggen wat een passend bestrijdingsmiddel is.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je een muis uit je huis? 

De beste manier om een muis uit je huis te krijgen is door deze te bestrijden met een muizenval of muizengif. Je kunt dit zelf doen, maar het is ook mogelijk om een muizenverdelger in te schakelen. Vraag gratis en vrijblijvend ongedierte offertes aan om inzicht te krijgen in de mogelijkheden en prijzen. 

Waar kan een muis niet tegen? 

Een manier om zelf muizen te verjagen is door middel van geur. Geuren zoals azijn, chloor en peper zijn geuren waar muizen niet goed tegen kunnen. Daarnaast kun je ze ook verjagen met geluid. Hoog frequent geluid van bijvoorbeeld een ultrasone muizenverjager kan muizen verjagen. 

Wat is het beste middel tegen muizen? 

Het effectiefste middel tegen muizen is gif. Het sterke gif wat het beste werkt mag alleen gebruikt worden door vakspecialisten. Als je geen vakspecialist kan of wil inschakelen kun je de muizen bestrijden met bijvoorbeeld muizenvallen of met gif op basis van de stof alfachloralose wat je in de winkel kan kopen. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden