Vergelijk ongediertebestrijding offertes
Vind dé ongediertebestrijder voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Ongediertebestrijding Rioolvliegjes

Rioolvliegjes

Rioolvliegjes, ook wel motmuggen genoemd, leveren vaak veel overlast op. Ze bevinden zich in grote getalen in je woning en de rioolvliegjes bestrijden is niet makkelijk. Wil je af van deze zwermen ongedierte die in je badkamer of rond je gootsteen vliegen? In dit artikel lees je alles over de bestrijding, kosten en mogelijkheden, zodat je er snel weer vanaf bent.

Wat kost het bestrijden van rioolvliegjes?

Voor het rioolvliegjes bestrijden betaal je gemiddeld € 50 tot € 400. Deze ongediertebestrijding kosten zijn inclusief de inspectie en voorrijkosten. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de grootte van de plaag en of de broedplek goed bereikbaar is. Bekijk in het onderstaande overzicht de gemiddelde kosten voor het bestrijden van rioolvliegjes.

Type projectGemiddelde kosten
(inclusief btw)
Inspectie€ 50 - € 150
Uurtarief ongediertebestrijder€ 45 per uur
Riool ontstoppen € 75 - € 250
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Rioolvliegjes bestrijden

Hoe herken je rioolvliegjes?

Het is voor de vakspecialist belangrijk om te weten met welk soort ongedierte je te maken hebt. Je herkent rioolvliegjes aan hun ronde, harige bovenlijfje. De vliegjes zijn een paar millimeter groot en hebben vleugels, die groter zijn dan hun lichaam. Rioolvliegjes zitten vaak bij elkaar op de muur, in de buurt van de badkamer of gootsteen.

Broedplaatsen van rioolvliegjes

Het is mogelijk om rioolvliegjes zowel binnen als buiten je huis terug te vinden. Het ongedierte nestelt zich rond vochtige plekken, zoals je afvoer, maar ook in je regenton of kruipruimte. Een volwassen rioolvlieg legt tot wel 200 eitjes per dag, waardoor je binnen de kortste keer een plaag hebt.

Rioolvliegjes bestrijden

Je laat rioolvliegjes op verschillende manieren bestrijden. Daarnaast draag je zelf ook je steentje bij, door bijvoorbeeld goed schoon te maken en verstoppingen direct te verhelpen. Bekijk hieronder de verschillende stappen om rioolvliegjes te laten bestrijden.

1. Vind de oorzaak van het probleem

Het is belangrijk om allereerst te kijken wat de oorzaak van het probleem is. De vakspecialist gaat door middel van een inspectie op zoek naar het broednest van de rioolvliegjes. Dit is mogelijk bij stilstaand water of in het riool. Een verstopte of gescheurde leiding is namelijk voor rioolvliegjes de ideale plek om eitjes te leggen en larven op te laten groeien.

2. Voer werkzaamheden zo snel mogelijk uit

Wanneer het broednest is gelokaliseerd in een kapot of verstopt riool, moet dit eerst aangepakt worden. Als je dit niet laat repareren, is de kans groot dat je binnen de kortste keren opnieuw last hebt van een plaag. Laat het riool daarom eerst repareren of ontstoppen, voordat je de vliegjes laat bestrijden.

3. Bestrijd de rioolvliegjes

Het bestrijden van rioolvliegjes is op verschillende manieren mogelijk. Soms is het repareren van het riool of het verwijderen van het stilstaande water voldoende om de rioolvliegjes te bestrijden. De rioolvliegjes krijgen geen kans meer om eitjes te leggen, waardoor ze vanzelf verdwijnen. In andere gevallen gebruikt de vakspecialist insecticide om de rioolvliegjes te verdelgen. Houd er rekening mee dat je je woning hierna minimaal 2 uur niet mag betreden. Het gif zorgt ervoor dat zowel de vliegjes als de larven en eitjes binnen een aantal dagen doodgaan.

4. Maak je woning schoon

Na het verdelgen van de rioolvliegjes is het verstandig om hierna goed schoon te maken. Gebruik de volgende dagen de stofzuiger om alle rioolvliegjes op te zuigen. Gooi de zak direct in een afgesloten zak weg, zodat je voorkomt dat hier nieuwe eitjes uitkomen. Daarna geniet je weer optimaal van je ongediertevrije woning. In je tuin hoef je geen extra maatregelen te nemen, omdat de rioolvliegjes vanzelf verteren.

Voorkomen van rioolvliegjes

Wil je voorkomen dat je in de toekomst opnieuw last krijgt van kleine vliegjes? Neem dan een aantal maatregelen om de kans te verkleinen dat rioolvliegjes zich opnieuw in jouw woning nestelen. Bekijk hieronder een aantal veelvoorkomende opties.

Controleer op lekkage of verstoppingen

Het slib dat in een kapotte of verstopte leiding blijft hangen is de ideale broedplek voor een rioolvlieg. De vliegen voeden zich met de bacteriën en schimmels, waarbij ze geen last hebben van natuurlijke vijanden. Het is daarom belangrijk om goed te controleren of je riool lek of verstopt is en laat, als dit het geval is, zo snel mogelijk een vakspecialist langskomen.

Reinig de waterafvoer

Ook bij andere waterafvoeren, zoals je dakgoot, is de kans aanwezig dat rioolvliegjes hier hun plek vinden. De bladeren die zich hier in opstapelen zijn bovendien de ideale voeding voor de larven. Haal je dakgoot daarom regelmatig leeg en controleer hier extra op als de winter aan zijn eind komt.

Voorkom stilstaand water

Hoewel je het niet altijd kan voorkomen, is het belangrijk om stilstaand water zoveel mogelijk te vermijden. Draai lege bloempotten om en plaats een deksel op je regenton. Heb je een vijver? Zorg er dan voor dat je de pomp regelmatig aanzet, zodat het water in beweging blijft. Zo voorkom je dat de vliegjes hier larven inleggen en geniet je het hele jaar door van een huis en tuin, vrij van rioolvliegjes.

Tips voor het bestrijden van rioolvliegjes

Je hebt nu veel gelezen over het bestrijden van rioolvliegjes. Voordat je een vakspecialist inschakelt, is het verstandig om de onderstaande tips te gebruiken om te kiezen voor de vakspecialist die het best bij je wensen past.

Kies vakspecialisten met een keurmerk

Je weet zeker dat de bestrijding in goede handen is, als je kiest voor een erkende vakspecialist. Met het NVPB-keurmerk en KPMB-keurmerk ben je gegarandeerd dat de vakspecialist voldoende kennis heeft, waardoor de kans groter is dat de rioolvliegjes direct in 1 keer zijn uitgeroeid.

Help bij het bestrijden

Door zelf te helpen bij het bestrijden van de rioolvliegjes ben je sneller van het ongedierte af en bespaar je ook nog eens op je kosten. Hoewel je sommige werkzaamheden aan de vakspecialist overlaat, heb je wel de mogelijkheid om zelf al op zoek te gaan naar de mogelijke broedplaats. Ook bespaar je kosten door je woning zelf te reinigen, waardoor de vakspecialist niet opnieuw langs hoeft te komen.

Pak al het ongedierte aan

In zowel de zomer als de winter heb je grote kans dat je niet alleen last hebt van rioolvliegjes. Ook voor een wespennest verwijderen, muizenbestrijding of kakkerlakken bestrijden, helpt de vakspecialist je graag. Je hoeft bovendien geen extra voorrijkosten te betalen, waardoor het mogelijk ook nog eens voordeliger uitpakt.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden