Vergelijk inbraakbeveiliging offertes
Vind dé inbraakbeveiliging specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inbraakbeveiliging Brandbeveiliging

Brandbeveiliging

Benieuwd naar brandbeveiliging voor thuis? Branden zijn vaak onvoorspelbaar en kunnen zich snel verspreiden. Als huurder of als huiseigenaar wil je natuurlijk dat jouw huis veilig is, en brandbeveiliging speelt daarbij een belangrijke rol. Met een aantal maatregelen kan je jouw huis veiliger maken. Goede brandpreventie kan je leven redden én voorkomen dat er schade aan jouw huis ontstaat. 

Wat zijn de kosten van brandbeveiliging?

Met een kleine investering in bijvoorbeeld rookmelders en brandblussers kan je al veel doen om de brandveiligheid thuis te verbeteren. Wil je extra zekerheid? Dan kun je overwegen om brandwerende deuren of een sprinklerinstallatie te installeren. In onderstaande tabel vind je verschillende maatregelen die jij kan nemen om veiliger te wonen en de gemiddelde kosten hiervan.

Type brandbeveiligingGemiddelde kosten
Rookmelder€ 20 - € 60
Blusdeken€ 60 - € 80
Brandblusser€ 30 - € 100
Brandwerende deuren€ 500 - € 1.500
Sprinklerinstallatie€ 20 - € 50 per m2
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wat zijn de voordelen van brandbeveiliging thuis?

Een brandveilig huis kan je helpen om jezelf, jouw huisgenoten, huisdieren en bezittingen te beschermen tegen de gevolgen van een verwoestende brand. Brandpreventie heeft nog meer voordelen, zoals: 

• Brandbeveiliging thuis geeft bewoners en gasten een gerust gevoel en vermindert de angst voor brand.

• Maatregelen tegen brand kunnen de premie van je opstalverzekering verlagen.

• Brandpreventie verhoogt de waarde van je woning en vergemakkelijkt eventueel de verkoop ervan.

Zo maak je jouw huis brandveilig

Er zijn verschillende stappen die je kan nemen om het risico op brand te verminderen en ervoor te zorgen dat iedereen, én al je bezittingen veilig zijn: 

Brandalarm plaatsen

Een brandalarm is een van de belangrijkste elementen van brandbeveiliging thuis. Door een brandalarm te plaatsen, is de kans groot dat iedereen in het huis tijdig wordt gewaarschuwd, ook wanneer men slaapt. Als je een brandalarm gaat plaatsen, kies dan voor melders die voldoen aan de Europese norm (EN 14604). Test de alarmen ook regelmatig, zodat je zeker weet dat ze optimaal functioneren. Vervang tijdig de batterijen, en let op het signaal dat het brandalarm afgeeft wanneer de batterij bijna leeg is. 

Er bestaan verschillende soorten melders: 

Rookmelders: deze melders zijn voorzien van een optische sensor; de sensor detecteert de vermindering van het licht wanneer er veel rookontwikkeling is en activeert het alarm. 

Koolmonoxidemelders: deze melders meten de concentratie koolmonoxide (CO) in de lucht; bij te veel CO reageert de elektrochemische sensor en wordt het alarm geactiveerd.

Brandblussers op verschillende plekken in huis

Een brandblusser is een belangrijk hulpmiddel om een kleine brand snel en effectief te kunnen blussen. Het is daarom belangrijk om minstens één brandblusser in huis te hebben, maar het is verstandig om brandblussers op verschillende plekken in huis te plaatsen. Controleer de brandblussers ook regelmatig op de juiste werking en de houdbaarheidsdatum. 

Er zijn diverse soorten brandblussers beschikbaar: 

Schuimblussers: deze brandblussers zijn geschikt voor het blussen van branden bij vaste stoffen en vloeistoffen zoals hout, textiel en benzine. 

Poederblussers: dit type brandblusser kan je ook gebruiken bij een brand die veroorzaakt is door een gaslek, bijvoorbeeld bij een gasfornuis of een gasleiding.

CO2-blussers: deze brandblussers zijn effectief bij het blussen van branden veroorzaakt door elektronica en vloeistoffen zoals benzine en alcohol.

Schaf een blusdeken aan

Het is verstandig om een blusdeken aan te schaffen. Een blusdeken is een doek die je over een brandend object kan leggen om het vuur te doven. Plaats de blusdeken op een slimme plek in huis en zorg dat die gemakkelijk bereikbaar is. Een blusdeken is vooral handig bij kleine brandjes zoals een pan op het vuur die in brand vliegt. Met een blusdeken kan je een brandje te blussen zonder water te gebruiken, wat bijvoorbeeld bij een olie- of vetbrand juist gevaarlijk kan zijn.

Brandwerende deuren

Brandwerende deuren zijn ontworpen om vuur en rook tegen te houden en geven je extra tijd om te vluchten bij een brand. De deuren hebben speciale dichtingen waardoor ze hittebestendig zijn. Laat brandwerende deuren altijd door een vakman plaatsen. Het is namelijk zeer belangrijk om te zorgen dat de deuren goed aansluiten op de wanden en dat er geen kieren of gaten zijn waardoor rook en vuur naar binnen kunnen komen. Een verkeerd geplaatste deur kan de werking van de brandwerende eigenschappen verminderen.

Automatische sprinklerinstallatie

Hoewel het geen goedkope optie is, is het ook voor particulieren mogelijk om een automatische brandblusinstallatie te laten plaatsen in de woning. Een sprinklerinstallatie sproeit water bij brand, waardoor het vuur snel kan worden geblust en de schade kan worden beperkt. Sprinklerinstallaties hebben een detectiesysteem dat de brand detecteert en de sproeiers activeert. Hierdoor kan een brand in een vroeg stadium worden opgemerkt en snel worden geblust, nog voordat de brandweer arriveert.

Brandbeveiliging

Homedeal veiligheidstips

Om ervoor te zorgen dat jouw huis een veilige omgeving is om in te wonen, geeft Homedeal nog een paar veiligheidstips. 

Tip 1: Stel een vluchtplan op

Naast het treffen van preventieve maatregelen, is het ook essentieel om een vluchtplan op te stellen. Het is belangrijk om samen met alle bewoners van het huis te bespreken wat de beste vluchtroute is en waar eventuele obstakels zich bevinden. Er moeten afspraken zijn gemaakt over wie verantwoordelijk is voor het waarschuwen van de andere bewoners en het bellen van de hulpdiensten. Door een vluchtplan regelmatig te oefenen kan er snel en adequaat worden gereageerd bij een noodsituatie. 

Tip 2: Oefen met een brandblusser

Wanneer er brand uitbreekt, kan dit een stressvolle situatie zijn. Door te weten hoe je hulpmiddelen op de juiste manier gebruikt, kan je een beginnende brand snel blussen. Oefen daarom eens met een brandblusser en zorg dat je weet welke brandblusser je moet gebruiken. Het kan namelijk levensgevaarlijk zijn om een verkeerd type brandblusser te gebruiken, bijvoorbeeld een schuim- of een poederblusser op een elektrische brand. Bij gebruik op elektrische apparatuur kan er schuim of poeder in de apparatuur terechtkomen en de kortsluiting en verdere brand veroorzaken. Oefen ook met het uitvouwen van een blusdeken, zodat je deze snel kan gebruiken wanneer dat nodig is.

Tip 3: Bezuinig niet op brandbeveiliging

Bespaar niet op de veiligheid van je huis en gezin en investeer in de juiste systemen en melders. Kies voor brandbeveiliging die het beste past bij jouw woonsituatie. Zorg ook dat je weet hoe de systemen werken en hoe je ze moet gebruiken. Bedenk dat de kosten van brandbeveiliging uiteindelijk veel lager zijn dan de kosten van brandschade of – erger nog – persoonlijk letsel.

Overige tips voor woonveiligheid

Naast brandveiligheid, is huisbeveiliging ook van belang. Het kan bijvoorbeeld een goed idee zijn om naast een brandalarm gelijk een alarmsysteem te plaatsen. Vaak kun je namelijk besparen wanneer je meerdere projecten bij een vakspecialist afneemt. Vergelijk daarom vooral meerdere offertes van vakspecialisten om de beste deal voor jou te vinden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen over brandbeveiliging

Hoeveel kost brandveiligheid?

De kosten voor brandveiligheid zijn afhankelijk van de maatregelen die je neemt. Je huis brandveilig maken, hoeft niet veel te kosten. Het plaatsen van rookmelders en blusmiddelen is relatief goedkoop. Brandwerende materialen of het plaatsen van elektrische installaties kunnen echter prijzig zijn, de kosten hiervan kunnen oplopen tot duizenden euro’s. Vergelijk gratis brandbeveiliging offertes.

Hoe maak je je huis brandveilig?

Je kan je huis brandveilig maken door door te investeren in brandalarmen en een koolmonoxidemelder bij een open haard of cv-ketel. Daarnaast kan je ook andere preventieve maatregelen nemen zoals het regelmatig schoonmaken van de schoorsteen en het vermijden van brandbare materialen in de buurt van hittebronnen.

Welke melders zijn verplicht in huis?

Rook- en koolmonoxidemelders zijn verplicht in iedere woning. Rookmelders plaats je in ieder geval op elke verdieping en in gangen bij slaapkamers. Koolmonoxidemelders zijn verplicht bij open haard of cv-ketel, omdat koolmonoxide gevaarlijk is en leidt tot ernstige vergiftiging.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden