Vergelijk inbraakbeveiliging offertes
Vind dé inbraakbeveiliging specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Inbraakbeveiliging Slot vervangen kosten

Slot vervangen kosten

Wil jij je slot vervangen en ben je benieuwd naar de kosten? Je voordeur en het slot dat in je deur zit zorgen voor veiligheid. Om deze veiligheid altijd te waarborgen, is het goed om periodiek je slot te vervangen. Of wellicht is je slot kapot en moet je het snel laten vervangen. Maar wat zijn hiervan eigenlijk de kosten? En wanneer moet je de sloten van je huis eigenlijk vervangen? Op deze pagina lees je alles over het vervangen van je sloten. 

Slot vervangen voordeur kosten

De kosten van het vervangen van je slot is opgebouwd uit verschillende componenten. Zo heb je te maken met materiaalkosten en arbeidskosten van vakspecialisten zoals slotenmakers. Onderstaande tabel bevat een weergave van de kosten voor een slot vervangen.  

Type slotKosten vervangen
Cilinderslot€ 100 - € 170
Penslot€ 100 - € 140
Meerpuntsluiting€ 175 - € 350
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Wanneer laat je een slot vervangen

Er zijn verschillende redenen om de sloten van je huis te vervangen.  

 • Nieuw huis
  Het slot vervangen van je voordeur wordt aanbevolen op het moment dat je een nieuw huis betrekt. Je weet namelijk niet of er iemand met kwade bedoelingen is die de sleutel heeft van jouw huis. Denk hierbij niet alleen aan de vorige bewoners van je woning, maar ook aan eventuele bekenden van de vorige bewoners die over een reservesleutel beschikken. 
 • Slot versleten
  Een slot heeft geen onbeperkte levensduur. Op een gegeven moment is het slot versleten. Deze levensduur wordt vaak uitgedrukt in het aantal bedieningen en niet zozeer in een tijdsperiode. Een levensduur van 250.000 bedieningen is niet ongebruikelijk. 
 • Een sleutel verloren
  Sleutels kan je verliezen. Mogelijk kan je dan nog steeds je huis binnenkomen, doordat een huisgenoot binnen is of een sleutel bij zich heeft. Feit is wel dat je een sleutel kwijt bent en je niet weet of en door wie deze is gevonden. Zeker op het moment dat je de sleutel verloren bent in de directe omgeving van je woning is het aanbevolen om de sloten van je huis zo snel mogelijk te vervangen. 
 • Jezelf buitengesloten
  Heb je jezelf buitengesloten en kan je geen gebruik maken van een reservesleutel? Dan zal de deur opengemaakt moeten worden door een slotenmaker. Afhankelijk van je deur en het type slot, kan deze opengemaakt worden met of zonder schade. Is het slot beschadigd, dan moet je het slot vervangen van je voordeur.
 • Inbraak
  Is er ingebroken in je huis, zonder dat er braakschade is? Dan zijn de inbrekers mogelijk ‘gewoon’ door de voordeur gekomen. Doordat deze niet op slot zat, of doordat de inbrekers over een sleutel beschikten. Inbraak is dan ook vaak een reden om sloten te vervangen. Nieuwe sloten dragen ook bij aan het gevoel van veiligheid in je woning. 

Een slot vervangen en de kosten hangt vaak samen met de reden waarom het slot wordt vervangen. Op het moment dat je een nieuw huis hebt, het slot versleten is of wanneer je een sleutel bent kwijtgeraakt, dan hebben de werkzaamheden vaak geen spoed. Je maakt een afspraak met een slotenmaker, die mogelijk pas over enkele weken langskomt en de werkzaamheden overdag en op een doordeweekse dag uitvoert. Dit is anders op het moment dat je jezelf hebt buitengesloten. Als dit in het weekend is, zal je vaak een verhoogd tarief moeten betalen. De kosten van een slot vervangen zijn in geval van spoed dan ook vaak hoger.

slot vervangen kosten

Hoe gaat een slotenmaker te werk?

Een slotenmaker is een vakspecialist die kapotte sloten vervangt en deuren openmaakt zonder sleutel. Deze werkzaamheden voert hij als volgt uit:

 • Slot vervangen
  De wijze waarop een slotenmaker een slot vervangt, is afhankelijk van het type slot. Vaak hoeft niet het gehele slot vervangen te worden, maar volstaat het vervangen van het cilinderslot. De wijze waarop dit wordt gedaan hangt af van of je een losse buitencilinder hebt, een oplegslot met vaste cilinder of een insteekslot. Het insteekslot is het meest gebruikte deurslot, waarbij normaliter alleen het cilinderslot vervangen hoeft te worden. Dit doet de slotenmaker door de slotschilden te verwijderen, de borghouten te verwijderen, de cilinders te vervangen en vervolgens alles weer te installeren. De precieze werkzaamheden van het slot vervangen en de kosten van de slotenmaker hangen af van de exacte werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.
 • Deur openen
  Afhankelijk van het type slot kunnen slotenmakers verschillende technieken gebruiken om de deur te openen. Als er geen deurstrip is, kan dit gedaan worden door te ‘flipperen’ met een plastic pasje. Ook is het mogelijk om te ‘hengelen’ met een stuk ijzerdraad op het moment dat er een brievenbus of raampje in de deur zit. Heb je een deur met een goed inbraakveilig slot, dan zullen deze technieken vaak niet werken. De slotenmaker zal dan vaak in of onder het slot boren om de deur open te krijgen. 

Kan ik ook zelf het slot vervangen van mijn voordeur?

Het vervangen van een slot kan je soms ook zelf doen. Zeker als het vervangen bestaat uit het vervangen van het cilinderslot. Zo lang je beschikt over goed gereedschap, is het vervangen van sloten niet bijzonder ingewikkeld. Hierbij geldt vaak wel het volgende:

 • Openen is vaak moeilijk
  Het moeilijkste is vaak om een gesloten deur open te krijgen zonder schade. Het is aan te raden om dit over te laten aan een vakspecialist, dit is vaak goedkoper dan de schade die je zelf veroorzaakt bij het openen. Bij een gesloten deur geldt dan ook in de meeste gevallen dat je niet zelf aan de slag moet gaan.
 • Hoe beter het slot, hoe lastiger is het vervangen is
  Sloten zijn er in vele soorten en maten. Hierbij geldt in zijn algemeenheid dat hoe beter het slot is, hoe moeilijker het te vervangen is. De veiligheid van het slot wordt uitgedrukt in sterren. Hierbij staan drie sterren voor een extra zwaar inbraakwerend slot. Deze sloten bieden de beste beveiliging, maar zijn ook het lastigst om te vervangen. In veel gevallen is het aan te raden om deze te laten vervangen door een vakspecialist.
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost het om een slot te vervangen?

De kosten van een slot vervangen bestaan uit materiaalkosten en arbeidskosten. Afhankelijk van de precieze werkzaamheden, bijvoorbeeld of alleen het cilinder wordt vervangen of ook alle toebehoren, bedragen de gemiddelde kosten van een slot vervangen tussen de € 100 en € 350. Vergelijk gratis slotenmaker offertes.

Wat kost het vervangen van een cilinderslot?

Een cilinderslot vervangen kost gemiddeld tussen de € 100 en € 170. De exacte kosten hangen af van het aantal sloten dat je tegelijkertijd laat vervangen (voorrijkosten betaal je immers maar één keer) en van het type cilinderslot. Sloten met een hogere inbraakwering zijn duurder om te vervangen. 

Wat zijn de kosten van een slotenmaker?

Heb je jezelf buitengesloten? Dan zal je een slotenmaker nodig hebben om de deur voor je te openen. Malafide slotenmakers kunnen op dit moment misbruik maken van jouw situatie door woekerprijzen te rekenen. Weet dat de maximale kosten om je deur te openen overdag € 125 zijn en in de nacht € 200.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden