5.000 specialisten
1 miljoen projecten verricht

De beste architect deals

timer

Ontvang offertes en bespaar tot 40%

Gratis - Vrijblijvend

Waarom HomeDeal?

Bespaar geld

Bespaar tot 40% op je project

Bespaar tijd

Het duurt slechts 1 minuut

Ontvang meerdere offertes

Van betrouwbare bedrijven

Architect kosten

Gemiddelde kosten:
10.000
Dit project kost gemiddeld tussen:
5.000 - € 15.000
Minimale kosten:
500
Maximale kosten:
50.000

Een architect helpt je bij het ontwerpen of renoveren van je woning. De kosten voor het inhuren van een architect hangen af van je eisen en wensen. Op Homedeal vind je een overzicht van de kosten en lees je nuttige informatie die je helpen bij je zoektocht naar de juiste architect voor jouw project.

Architect kosten | Prijsvoorbeelden | Interieurarchitect of architect? | Tips | De beste deal

Wat kost een architect?

Een architect ontwerpt nieuwe woningen en gebouwen en voert renovatie- en verbouwingsprojecten uit. De volgende factoren bepalen de totale kosten voor een architect:

 • Aantal jaren ervaring van een architect
 • De omvang en het soort project
 • De werkzaamheden die de architect voor jou gaat uitvoeren
 • De prijzen variëren daarom enorm per project. In de onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten voor het inhuren van een architect.
ProjectGemiddelde prijs per opdracht, incl. btw
Uittekenen van de woning of aanbouwVanaf € 500
Uitbouw begane grond, inclusief ontwerp en bouwaanvraagVanaf € 2.500
Aanbouw woning inclusief ontwerp, bouwaanvraag en bestekVanaf € 9.000
Volledig project (uitbreiding van de woning)€ 10.000 - € 15.000
Renovatie woning€ 35.000 - € 50.000
Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 interieuradvies offertes aan en ontdek de exacte prijzen voor jouw situatie.

Opbouw van de kosten voor het inhuren van een architect
De kosten voor een architect worden berekend op basis van een uurtarief of een honorarium. Als de kosten gebaseerd zijn op een honorarium ontvangt de architect een percentage van de totale verbouwingskosten. Omdat de bouwkosten vaak anders uitvallen tijdens het bouwproces, zijn de kosten voor een architect daarom pas achteraf te bepalen. Het honorarium ligt gebruikelijk tussen de 6 tot 15 procent.

Tip: Bepaal vooraf het percentage van het honorarium met de architect. Vraag gedurende de verbouwing regelmatig om een update van de geschatte kosten. Op deze manier krijg je een betere indicatie van de totale kosten.

 

Prijsvoorbeelden voor het inhuren van een architect

De werkzaamheden van architect lopen uiteen; van het maken van een tekening tot het begeleiden van een volledig project. Benieuwd naar specifieke voorbeelden? Bekijk de prijsvoorbeelden in de onderstaande tabel en krijg een beter beeld van de totale kosten van architect.

Basis advies: Ben je op zoek naar advies van een specialist voor bijvoorbeeld een aanbouw aan de woning? Vanaf € 400 win je al advies in en ontvang je een tekening van een architect. Het ontwerp, een kostenindicatie en een planning zijn niet inbegrepen. Na dit advies dien je dus zelf op zoek te gaan naar aannemers die de verbouwing begeleiden.

Gemiddeld advies: Liever wat meer vakkundige informatie voordat je begint aan een groot project? Kies dan voor een breed adviespakket. Dit pakket bestaat uit meerdere ontwerpmogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Tevens wordt een bestek opgeleverd dat bestaat uit een omschrijving van het bouwwerk en de bijbehorende werkzaamheden. De architect zal ook de bouwaanvraag bij de gemeente begeleiden. Dit pakket kost gemiddeld tussen de € 8.000 en € 10.000.

Uitgebreid advies: Laat jij een vrijstaande woning bouwen of blaas je een historisch pand nieuw leven in?  De architect begeleidt deze nieuwbouw- of renovatieprojecten van begin tot eind. De architect zal samen met jou rondom de tafel gaan zitten en een definitief ontwerp bepalen. Na het ontwerp doet hij een bouwaanvraag bij de gemeente en maakt hij een technische omschrijving. De aanbesteding en bouwbegeleiding neemt de architect ook voor zijn rekening. Bij een groot project is begeleiding van een specialist vaak noodzakelijk. De kosten voor deze project liggen tussen de € 35.000 en € 50.000.

 

Vergelijking: Interieurarchitect of ‘standaard’ architect

Je wilt graag advies over het uitbreiden van je woning, maar weet niet precies of je nu een interieurarchitect of een ‘standaard’ architect moet inhuren? Het verschil zit in de technische begeleiding. Vergelijk beide mogelijkheden in de onderstaande tabel.

VergelijkingInterieuradviseurBinnenhuisarchitectArchitect
OmschrijvingEen interieuradviseur geeft advies over kleuren en aankleding in de vorm van meubels, accessoires en verlichting.Een interieurarchitect geeft naast advies over het interieur ook advies over bouwkundige constructies.Een architect ontwerpt huizen en andere gebouwen en visualiseert deze in ontwerp- en bouwtekeningen. Vervolgens begeleidt hij het technische en administratieve proces van de verbouwing.
Werkzaamheden- Kleur- en meubeladvies
- Materialenadvies
- Accessoiresadvies
- Verlichtingsplan
- Plattegrond en moodboard ontwerpen
Extra mogelijkheden:
- Personal shopping
- Woningfotografie
- Verkoopstyling
- Onderzoek doen naar jouw woonwensen
- Ontwerpen van het interieur inclusief bouwwerkzaamheden
- Het regelen van Bouw- enbvergunningsaanvragen
- Maken van schetsen en tekeningen (2D- of 3D- ontwerp)
- Opstellen van offertes

Extra mogelijkheden:
- Inkoopbegeleiding
- Bouwbegeleiding
- Contractvorming*
- Gesprekken over wensen van verbouwing
- Het digitaliseren van de bestaande woning
- Ontwerpen van enkele situaties
- Opstellen kostenindicatie en planning
- Bouwaanvraag
- Technische omschrijving maken
- Contractvorming*
- Bouwbegeleiding
- Budget- en planning bewaking
Gemiddelde prijzen€ 250 - € 800€ 2.000 - € 5.000€ 5.000 - € 15.000
ErkenningenEen interieuradviseur heeft geen erkende opleiding en is niet aangesloten bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een interieurarchitect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven bij de Beroepsvereniging Nederlandse Interieurarchitecten (BNI).Een architect is een beschermde titel. Dit betekent dat zij alleen deze naam mogen gebruiken als zij staan ingeschreven in het Architectenregister. Er zitten hoge toelatingseisen verbonden aan de toelating tot dit register.

* Het proces van contractvorming bestaat uit het selecteren van een aantal aannemers. Deze aannemers geven informatie over de werkzaamheden en brengen offertes uit. De interieurarchitect zet deze informatie en offertes om in duidelijke en heldere taal, geeft jou advies over het aantal beschikbare aannemers en maakt een contract voor je op.

 

Tips voor het vinden van een architect

De projecten die een architect uitvoert zijn een grote investering. Voor de uitbouw van een woning betaal je al gauw tussen de € 5.000 en € 10.000 euro. Lees hier tips voor het inhuren van een architect voor jouw project.

 1. Vind de juiste architect voor jouw project
  Een architect moet aansluiten bij jouw woonwensen en stijl. Tegelijkertijd moet hij de werkzaamheden uitvoeren binnen jouw budget.  Hoe je de beste vergelijking maakt tussen (interieur)architecten? Bekijk de onderstaande punten.

  • Het portfolio: Je vindt het portfolio vaak op de website van de architect. Hier kun je voorgaande projecten bekijken en krijg je een indruk van het werk van de architect. Bekijk of het portfolio aansluit op jouw wensen.
  • Werkwijze: Biedt de architect de mogelijkheden aan waar jij naar op zoek bent? Bekijk ook of de architect gespecialiseerd is in bepaalde woonstijlen of projecten.
  • De prijzen: De prijzen tussen architecten kunnen verschillen. Bepaal van tevoren een budget en bekijk of de architect hieraan kan voldoen.
   Garantieregeling: Welke garantieregelingen treft de architect? Veel architecten bieden een klanttevredenheidsregeling.. Ben je niet tevreden over het ontwerp? Dan gaat de architect opnieuw aan de slag.
 2. Voorkom gezeur achteraf
  Leg altijd alle afspraken vast in een contract. Hierdoor voorkom je dat je tegen onverwachte problemen aanloopt. Als er dan toch problemen ontstaan, kun je altijd terugvallen op het contract.  Zorg er ook voor dat je nooit het hele bedrag in een keer overmaakt. Een contractbreuk brengt namelijk hoge kosten met zich mee.

 

Vind de beste deal

 1. Vraag hier gratis en vrijblijvend tot 6 architectoffertes aan.
 2. Homedeal zoekt voor jou de beste architecten uit de buurt.
 3. Binnen 2 werkdagen nemen de architecten contact met je op.
 4. Je ontvangt vervolgens een e-mail met daarin tot wel 6 offertes van architecten.
 5. Vergelijk de architecten op basis van prijs en kwaliteit en kies de beste specialist voor jouw project.

HomeDeal bespaartips

Gratis verkennend introductiegesprek

Vraag een verkennend gesprek aan bij een architect. In een verkennend gesprek worden jouw wensen in kaart gebracht.De architect bepaalt tijdens dit gesprek wat hij voor jou kan betekenen. Dit gesprek is vaak gratis. Dit staat niet altijd vermeld op de website van de architect, vraag daarom naar de mogelijkheden. Je bespaart hierdoor al gauw tussen de € 60 en € 115 per uur.

Verricht een deel van de werkzaamheden zelf

Vraag bijvoorbeeld bouwtekeningen op uit het archief en voer zelf gesprekken met de gemeente. Dit scheelt de architect tijd en het scheelt jou geld, omdat je op deze kosten bespaart. Als je ervoor kiest om het bestek, de aanbesteding en bouwbegeleiding zelf uit te voeren, bespaar je hierdoor tot wel 30% op het honorarium.

Kies een architect in de buurt

De prijzen van verschillende architecten liggen vaak dicht bij elkaar. Bespaar daarom op de kleine dingen, zoals reistijd en -kosten. Kies een architect in de buurt en bespaar op reiskosten. Zo bespaar je gemiddeld € 0,25 per kilometer.