Vergelijk rolluiken offertes
Vind dé rolluiken specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Rolluiken Inbouw rolluik

Inbouw rolluik

Rolluiken zijn populair en worden steeds populairder. Ze zijn in allerlei soorten maten verkrijgbaar, waaronder als inbouw rolluik. Je leest in dit artikel niet alleen over de kenmerken van dit type rolluik is, maar ook over de manier van plaatsing in je woning, de kosten en alle voor- en nadelen.

Wat kosten inbouw rolluiken?

Bij verschillende typen rolluiken hoort een verschillend prijskaartje. Wat alle verschillende soorten rolluiken met elkaar gemeen hebben is dat de kosten afhankelijk zijn van een aantal factoren. Denk hierbij aan de gebruikte materialen, installatiekosten, bedieningsmethoden en het totale oppervlakte van de rolluiken. 

In onderstaande tabel vind je een indicatie van de kosten van ingebouwde rolluiken, exclusief montage.

TypeGemiddelde kosten
Kunststof rolluik€ 100 - € 150 per 2
Aluminium rolluik€ 125 - € 250 per 2
Meerprijs elektrische bediening€ 100 -€ 300
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
inbouw rolluik

Hoe werkt een inbouw rolluik?

Een inbouwrolluik is een type rolluik dat boven het raamkozijn, maar achter de gevel wordt geplaatst. De kast van het rolluik wordt letterlijk ingebouwd in de muur, doordat een uitsparing wordt gemaakt achter de gevelstenen boven het raamkozijn. Het rolluik is dan ook niet te zien op het moment dat het geopend is.

Onderdelen

Een rolluik bestaat uit diverse onderdelen. De belangrijkste onderdelen zijn de rolluikkast, de lamellen van het rolluik en de geleiderails. In de kast, welke meestal vierkant is, worden lamellen opgerold op het moment dat het rolluik geopend is. De kast bevindt zich altijd aan de bovenzijde van het raamkozijn. 

De lamellen vormen het daadwerkelijke rolluik. Deze horizontale latjes ‘rollen’ bij het sluiten naar beneden, totdat zij aan de onderkant van het kozijn zijn aangekomen en naadloos op elkaar aansluiten. Bij het openen en sluiten van het rolluik volgen de lamellen de geleiderails, welke aan de zijkanten van het raamkozijn zijn bevestigd. Deze geleiderails geven stevigheid aan het rolluik en zorgen er voor dat de lamellen op hun plek blijven.

Voordelen van een rolluik

Een rolluik heeft diverse voordelen, de belangrijkste zijn:

  • Inbraakpreventie Rolluiken helpen inbrekers buiten je huis te houden, doordat je een rolluik niet van buitenaf kunt openen. Potentiële inbrekers kunnen hierdoor niet bij je raam.
  • Verduistering Doordat de lamellen van een rolluik naadloos op elkaar aansluiten op het moment dat deze gesloten is, kan je een kamer volledig verduisteren. Door deze verduisterende functie slaap je vaster en dieper.
  • Moderne uitstraling Rolluiken hebben een moderne uitstraling. Je woning krijgt een strak en modern uiterlijk door rolluiken.
  • Het buiten houden van zonlicht Door de verduisterende functie van rolluiken wordt elk zonnestraaltje buitenshuis gehouden. Hiermee wordt ook de warmte van de zon goed buiten je huis gehouden. Rolluiken zorgen er daarmee voor dat je je huis gemakkelijker koel houdt op een warme dag.

Bovenstaande voordelen zijn van toepassing op alle verschillende soorten rolluiken.

Hoe verschillen inbouw rolluiken met andere soorten rolluiken?

Op het moment dat je kiest voor rolluiken, is het goed om je te beseffen dat er verschillende typen rolluiken op de markt zijn. Hierbij zijn de meest voorkomende soorten inbouw-, voorzet- en opbouwrolluiken. Deze soorten delen de belangrijkste voordelen, maar verschillen ook op een aantal essentiële punten van elkaar.

Locatie en installatie methode

De verschillen tussen de verschillende typen rolluiken hebben betrekking op de manier van installatie en op de plek waar de rolluikkast zich bevindt. Je hebt al gelezen dat het inbouw rolluik achter de gevelstenen en boven het raamkozijn wordt geplaatst. Hierdoor bevindt de rolluikkast zich in de muur, het is volledig uit het zicht weggewerkt.

Opbouw- en voorzetrolluik

Dit in tegenstelling tot het opbouwrolluik en het voorzetrolluik. Bij een opbouwrolluik wordt het rolluik op het kozijn geïnstalleerd. De kast van het rolluik bevindt zich binnenshuis. Het voorzetrolluik wordt daarentegen op de gevel geïnstalleerd, de kast van het rolluik bevindt zich aan de buitenzijde van de gevel.

Waarom kies je voor ingebouwde rolluiken?

De verschillende typen rolluiken hebben verschillende voor- en nadelen. Dit geldt dus ook voor inbouw rolluiken. Onderstaande voor- en nadelen zijn typerend voor ingebouwde rolluiken:

Voordelen

Onzichtbare rolluikkast 

Kenmerkend voor het ingebouwde rolluik is dat de rolluikkast is weggewerkt in de gevel. De kast bevindt zich dus niet aan de binnenzijde van je woning (zoals bij een opbouwrolluik) of aan de buitenzijde van de gevel (zoals bij een voorzetrolluik). Het rolluik is derhalve alleen te zien op het moment dat het rolluik gesloten is. Dit is vaak het mooiste, omdat je nooit tegen de rolluikkast aankijkt.

Kosten

Ingebouwde rolluiken zijn bij nieuw te bouwen woningen het makkelijkst te installeren en daarmee ook het goedkoopste. Dit voordeel geldt alleen voor nieuwbouwwoningen.

Nadelen

Minder geschikt voor bestaande woningen 

Doordat de kast van het inbouw rolluik in de gevel wordt weggewerkt, is dit type rolluik met name geschikt voor nieuwbouwwoningen en voor woningen welke grondig gerenoveerd worden.

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Veelgestelde vragen

Hoe bedien je de rolluiken?

Je kunt je rolluiken op verschillende manieren bedienen: handmatig en elektrisch. Bij handmatige bediening open en sluit je het rolluik met een lint. Bij elektrische bediening zijn de lamellen van het rolluik om een buismotor gewikkeld. Deze buismotor bedien je via een schakelaar of afstandsbediening.

Wat zijn de belangrijkste nadelen van rolluiken?

Alle typen rolluiken hebben naast voordelen ook nadelen. Bij heftige neerslag, vooral bij hagel, maken rolluiken veel kabaal. Daarnaast moet je rekening houden met regelmatig onderhoud. De buismotor van elektrische rolluiken dienen eens in de zoveel tijd nagekeken te worden door de installateur.

Kan een rolluik kapot waaien?

Een rolluik gaat zelden tot nooit kapot door wind. Doordat het rolluik strak langs het raam wordt geplaatst, kan de wind kan immers niet of nauwelijks onder het rolluik komen. Sterker nog, je kunt je rolluiken het beste naar beneden doen op het moment dat je je huis wilt beschermen tegen schade door wind. Je ramen zijn breekbaarder dan je rolluiken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden