Vergelijk rolluiken offertes
Vind dé rolluiken specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Rolluiken Rolluikband vervangen

Rolluikband vervangen

Heb je een handbediend rolluik, maar functioneert deze niet meer naar behoren? Dan is het waarschijnlijk tijd om de rolluikband te vervangen. Banden en linten van rolluiken zijn essentieel voor de juiste werking en zorgen ervoor dat je de luiken omhoog en omlaag kunt bewegen. Als gevolg van slijtage moet je daarom soms het rolluiklint vervangen. Lees hier alles over hoe dat in zijn werk gaat, waar je op moet letten en wat je betaalt voor rolluikbanden vervangen.

Wat kost het om een rolluikband te vervangen? 

Rolluiken zijn onmisbaar voor veiligheid, zonwering, isolatie en privacy. Het is daarom het best om een defecte optrekband snel te laten maken. Dit kost ongeveer € 50 tot € 100. Aangezien het repareren van het bestaande rolluiklint geen optie is, dien je het in zijn geheel te vervangen. Bekijk hieronder de gemiddelde prijzen van verschillende rolluik reparaties. 

FactorGemiddelde prijs per rolluik (incl. btw). Toelichting
Voorrijkosten€ 20 - € 40 Afhankelijk van de reisafstand
Vervangen rolluikmotor met knopbediening€ 200 - € 400Afhankelijk van het merk van de motor
Vervangen rolluikmotor met afstandsbediening€ 500 - € 600Afhankelijk van het merk van de motor
Vervangen bediening€ 20 - € 150Afhankelijk van het type bediening
Vervangen rolluikbanden€ 50
Vervangen rolluikblad€ 100 - € 250Afhankelijk van de afmetingen
Overige reparaties € 20 - € 50Uurtarief per vakspecialist
Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.
Rolluikband vervangen

Wanneer moet je een rolluiklint vervangen? 

Een ophaalband van een rolluik gaat over het algemeen lang mee. Er staat dan ook geen vast aantal jaren voor waarin je rolluikband moet vervangen. Hoe vaak je een nieuw lint nodig hebt is met name afhankelijk van of je een luik bijvoorbeeld dagelijks laat zakken en weer omhoog haalt. Verder is de gebruiksfrequentie meestal niet voor alle rolluiken van een woning gelijk. Het ligt er onder meer aan waar de luiken zich bevinden en of ze een zonwerend, isolerend of beveiligend doel hebben.

Het komt daarom vrijwel nooit voor dat alle rolluiklinten tegelijk aan vervanging toe zijn. Al kun je er natuurlijk wel vanuit gaan dat de banden van anti-inbraakluiken die je elke dag opent en sluit ongeveer even snel slijten. Je herkent slijtage aan de optreklinten doordat ze scheurtjes, rafelige randen en andere kleine beschadigingen krijgen. Heb je dit eenmaal geconstateerd, dan is het een goed idee om de slijtplekken op de rolluikbanden regelmatig te controleren. Idealiter voorkom je namelijk dat een lint breekt voordat het vervangen is.

Hoe gaat een rolluikband vervangen in zijn werk?

Bij het aanbrengen van een nieuw lint voor een rolluik komt het nodige kijken. Het is geen klus die je zomaar even uitvoert, want het moet als het even kan in één keer goed gaan. Het inhuren van een vakspecialist is daarom geen overbodige luxe. Zeker als het rolluiken op de eerste verdieping of op grotere hoogte betreft. Bij het vervangen een rolluikband volgt de vakspecialist onderstaande stappen:

 1. Rol het luik helemaal naar beneden
 2. Maak met een schroevendraaier de bandopwinder van het rolluik open
 3. Zet het oprolmechaniek in de bandopwinder vast, bijvoorbeeld met een borgschroef
 4. Maak het rolluiklint los van het oprolwiel
 5. Verwijder de voorste kap van het rolluik en ontkoppel de bladveren
 6. Maak de nieuwe rolluikband met behulp van nieten vast aan de versleten band
 7. Trek de bestaande band vanaf de buitenzijde terug, zodat het vervangende optreklint op dezelfde wijze in het systeem komt te zitten
 8. Verwijder het oude lint van de bandschijf en van de nieuwe rolluikband
 9. Maak de vervangende band vast aan de bandschijf 
 10. Rol de nieuwe ophaalband enkele keren om de bandschijf door aan de as te draaien. Laat een deel van het lint onder de bandopwinder hangen en hou daarbij 20 tot 30 cm speling aan
 11. Zet de bladveren weer vast
 12. Voer de band door de bandopwinder van het rolluik
 13. Bevestig het aan het wiel in de bandopwinder
 14. Verwijder de borgschroef van het oprolmechanisme, zodat de rolluikband zichzelf oprolt
 15. Open het rolluik door aan de band te trekken en check meteen even of het ook soepel omlaag zakt

Waar moet je op letten bij het het vervangen van een rolluiklint?

Bij het vervangen van een rolluikband heb je de keuze uit diverse varianten. Het is daarom van belang dat je het juiste lint gebruikt. Wanneer je de rolluik reparatie uit handen geeft aan een vakspecialist zal hij hier op letten. Kies je ervoor om dit project zelf uit te voeren? Dan raden we je aan om bij de aanschaf van een nieuw rolluiklint onderstaande tips mee te nemen. 

Lengte van een rolluiklint

Voor een goede werking van het rolluik is het van belang dat het vervangende optreklint de juiste lengte heeft. Het verwijderen van een versleten en plaatsen van een nieuwe band gaat in één beweging. Alvorens het rolluiklint te vervangen moet daarom duidelijk zijn dat het nieuwe exemplaar niet te lang of te kort is. Als stelregel geldt dat de aan te brengen band 2,5 tot 3 keer de hoogte van het rolluik heeft. Is het rolluik voorzien van een bandvertrager? Dan dient de optrekband 4 maal zo hoog als het luik te zijn.

Breedte van een rolluiklint

Rolluiklinten zijn te koop in uiteenlopende lengtematen. Zoals hierboven is beschreven bepaalt de hoogte van het rolluik hoe lang een band moet zijn. Het aanbod bestaat uit rolluikbanden in lengtes van vijf, zeven en twaalf meter. Daarnaast is het mogelijk om optreklint per strekkende meter of op grote rollen van bijvoorbeeld 50 meter te kopen. Minstens zo belangrijk als de lengte is de breedte van de band. Veelvoorkomende breedtes zijn 14 en 23 mm. Zorg ervoor dat het nieuwe lint dezelfde breedte heeft als het versleten exemplaar. Dan weet je zeker dat hij geschikt is voor de bandopwinder van het rolluik.

Kleur van het vervangende rolluiklint

Ook de kleur is iets om rekening mee te houden. Ophaallinten zijn leverbaar in onder meer wit, beige, grijs, bruin en zwart. Doorgaans laten mensen hun keuze afhangen van de kleur van de muur, zodat de optrekband daar niet te veel van afwijkt. Vanzelfsprekend kun je ook uitgaan van de kleur van het rolluik.

Eenvoudig te bevestigen rolluikbanden

Bij het vervangen moet het nieuwe lint goed blijft zitten. Daarom gebruiken sommige vakspecialisten een rolluikband met gaten. Dankzij de gaten is het lint eenvoudig te bevestigen aan de bandschijf en de bandopwinder van het rolluik.

Tips voor een rolluikband vervangen

 • Voorkom een gedraaide rolluikband: bij het aanbrengen van een nieuwe optrekband is het van groot belang dat er geen draaiing in zit. Mocht dit wel zo zijn, dan moet je het lint weer loshalen.
 • Kies voor stevig materiaal: de meeste rolluikbanden zijn gemaakt van kunststof of katoen. Ga je een katoenen rolluikband vervangen? Overweeg dan een kunststof lint. Vergeleken met katoen heeft synthetisch materiaal namelijk een aanzienlijk langere levensduur.
 • Rolluiklint met praktische bediening: wil je het ophalen en omlaag brengen van een rolluik vergemakkelijken? Laat het rolluiklint dan vervangen door een exemplaar met een handgreep van kunststof.
 • Stap eventueel over van manueel naar elektrisch: wanneer je rolluikbanden vervangen moeten worden kan je dit aangrijpen om elektrische bediening te laten installeren. Elektrische rolluiken zijn betrouwbaarder als het gaat om anti-inbraakbeveiliging en te automatiseren door middel van een tijdschakelklok.

Veelgestelde vragen

Wat kost een rolluikband vervangen?

Als je rolluiklint beschadigd is wordt het tijd om deze te vervangen. Aangezien je de rolluikband niet kunt repareren zul je een nieuwe moeten aanschaffen. Een rolluikband vervangen kost gemiddeld € 50.

Hoe lang moet een rolluikband zijn?

De benodigde lengte van een rolluikband is ongeveer 2,5 keer de hoogte van het rolluik. Als je een bandvertrager hebt heb je 4 keer de hoogte van je rolluik nodig.

Hoe vervang je een lint in een rolluik?

Allereerst maak je de rolluikkast voorzichtig open. Vervolgens kun je het oude lint eraf halen en het nieuwe lint over de as draaien. Hierna stop je het lint door de gat die in de plaat zit. Het nieuwe lint kun je nu vast maken aan de rolluikopwinder. Tot slot maak je de rolluikkast weer dicht en kun je het rolluik weer gebruiken.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden