Vergelijk rolluiken offertes
Vind dé rolluiken specialist voor je project
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.nl Rolluiken Opbouwrolluik

Opbouwrolluik

Er zijn verschillende typen rolluiken op de markt verkrijgbaar. Zo zijn er inbouw-, voorzet- en opbouwrolluiken. Overweeg je om rolluiken aan te schaffen, dan is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten rolluiken. Op deze pagina hebben we het over één type rolluik: het opbouwrolluik. Hier vind je onder andere de opbouwrolluik prijs, de kenmerken en de verschillen met de andere soorten rolluiken. 

Wat is de opbouwrolluik prijs? 

De prijs van het opbouwrolluik is afhankelijk van verschillende factoren. Gemiddeld gezien kost een opbouwrolluik € 250 tot € 420. Afhankelijk van de oppervlakte van de rolluiken, het gebruikte materiaal en de montagekosten. Bovendien zijn rolluiken van A-merken, welke vaak een langere levensduur en goede garantievoorwaarden hebben, over het algemeen duurder. Bekijk de gemiddelde rolluik prijzen (excl. montage) hieronder.

FactorGemiddelde prijs per rolluik (incl. btw).Bijzonderheden
Opbouwrolluik€ 250 – € 420Prijs verschilt per afmetingen
Bediening€ 15 – € 350Handbediening, motor met schakelaar of afstandsbediening
Montage€ 100 – € 200Bij meerdere rolluiken dalen de montage prijzen per rolluik
Totaal€ 365 – € 970

Vind dé beste vakspecialist voor je project en ontvang gratis offertes.

Opbouwrolluik

Wat is een opbouwrolluik?

Een opbouwrolluik, ook wel opzetrolluik genoemd, is een type rolluik dat in zijn geheel in de fabriek wordt geproduceerd. Het wordt als één geheel op je raam gemonteerd, vandaar de naam. Het rolluik bedien je handmatig of elektrisch en bevindt zich direct aan de buitenzijde van je raam. Als je het sluit ‘rolt’ het luik naar beneden, als je het luik opent ‘rolt’ het luik terug naar boven. 

Het rolluik bestaat uit verschillende lamellen welke aan elkaar verbonden zijn. Indien het rolluik gesloten is bevinden deze lamellen zich voor je raam, indien het rolluik geopend is bevinden deze lamellen zich in de rolluikkast. 

Mensen kiezen, ongeacht het soort rolluik, om verschillende redenen voor rolluiken. De meest gehoorde argumenten zijn:  

  • Zonwering; een rolluik is een uitstekende vorm van zonwering. Indien gesloten, houdt het rolluik al het zonlicht buiten. 
  • Isolatie; bovendien is een rolluik een uitstekende vorm van isolatie. In de zomer houdt het warmte buiten je huis, vooral doordat je het rolluik als zonwering kunt gebruiken. In de winter helpt het rolluik om de warmte binnen te houden, doordat het voor een extra isolatielaag zorgt. Hierdoor heeft het rolluik een positieve invloed op de hoogte van je energierekening.
  • Verduisterend; als je een rolluik volledig sluit, komt er helemaal geen licht meer door het raam naar binnen. Dit kan je helpen om beter te slapen.
  • Beveiliging; tot slot zijn rolluiken een vorm van inbraakpreventie, omdat (potentiële) inbrekers minder gemakkelijk bij het raam kunnen.

Wat zijn de verschillen met andere soorten rolluiken?

Bovenstaande argumenten om te kiezen voor rolluiken, zijn van toepassing op alle verschillende soorten rolluiken. Opbouw-, inbouw- en voorzetrolluiken verschillen met name van elkaar met betrekking tot de wijze waarop de rolluiken geplaatst worden:

  • Opbouwrolluik; het raam en de kast van het rolluik vormen bij dit soort rolluik één geheel. Dit komt doordat het rolluik op het raamkozijn wordt gemonteerd. De rolluikkast bevindt zich binnenshuis. De prijs van het opbouwrolluik ligt ongeveer tussen de € 250 en € 420. 
  • Inbouwrolluik; het inbouwrolluik wordt ingebouwd in de muur, achter de gevel en direct boven het raamkozijn. Hierdoor is de kast van het rolluik niet zichtbaar. Gemiddeld kosten deze rolluiken € 150 tot € 320. 
  • Voorzetrolluik; dit type wordt direct op de gevel gemonteerd. Dit is met name ideaal bij bestaande woningen, omdat breekwerk niet nodig is. Het voorzetrolluik kan hierdoor vaak in zeer korte tijd geïnstalleerd worden. De kast van het rolluik bevindt zich aan de buitenzijde van je woning. De prijs varieert van ongeveer € 115 tot € 320.

Welk type rolluik het meest geschikt is voor jou, hangt af van jouw eigen situatie. Twijfel je welke type rolluik het meest geschikt is? Dan is het altijd een goed idee om een vakspecialist te benaderen en om advies te vragen. 

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een opbouwrolluik?

Zoals je hierboven al hebt gelezen, is kenmerkend voor het opbouwrolluik dat de rolluikkast zich binnenshuis bevindt. Dit heeft zowel voor- als nadelen, welke eigenlijk voor zich spreken. Voordeel van de rolluikkast binnenshuis, is dat het zicht van de gevel niet wordt verstoord. Dit brengt echter direct ook het belangrijkste nadeel van dit type rolluik mee: de rolluikkast bevindt zich binnen. Je kijkt er dus dagelijks tegenaan. 

Daarnaast zijn nog een aantal kenmerken typerend voor het opzetrolluik. Zo is het zowel bij nieuwbouw als renovatie geschikt, omdat je het rolluik als één geheel met het raam plaatst. Ook biedt dit type rolluik optimale isolatie, zowel akoestisch als thermisch. Dit is te danken aan het feit dat het rolluik vast op het raam zit. Hierdoor is het aantal tochtgaten minimaal en het raam optimaal afgesloten. 

Tot slot is kenmerkend voor het opbouwrolluik dat de kast van het rolluik relatief klein is, zeker ten opzichte van de kast van het inbouwrolluik. De kast zit dan wel aan de binnenzijde van je woning, maar het ruimteverlies is slechts beperkt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de mogelijke materialen?

Opbouwrolluiken worden gemaakt van verschillende materialen. Zo zijn er rolluiken van kunststof (veelal pvc), hout en aluminium. Verschillende materialen hebben verschillende voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel van kunststof is dat dit goedkoop en duurzaam is. Bovendien zijn rolluiken van kunststof verkrijgbaar in elke denkbare kleur. Kunststof rolluiken isoleren echter minder goed dan houten rolluiken. Houten rolluiken hebben van nature de hoogste isolatiewaarde en ogen authentiek. Nadeel van houten rolluiken is vaak de hogere prijs. Tot slot zijn de voordelen van aluminium rolluiken het lage gewicht en hoge isolatiewaarde. Bovendien zijn aluminium rolluiken erg sterk. 

Wat zijn de verschillende soorten bediening?

Rolluiken kan je op drie verschillende manieren bedienen. De goedkoopste en meest eenvoudige manier van bediening is handmatig. Hierbij draai je het rolluik met een stang of touw zelf naar beneden of boven. Ook elektrische bediening is mogelijk, waarbij je het rolluik met een schakelaar of afstandsbediening opent of sluit. Tot slot is er automatische bediening, gebaseerd op een domotica systeem. In dit geval kunnen de rolluiken op gezette tijden sluiten of als de zon te fel schijnt. Automatische rolluiken kan je vaak ook bedienen vanaf je smartphone. 

Hoe goed kunnen rolluiken tegen de weersomstandigheden?

Rolluiken zijn in principe uitstekend bestand tegen alle soorten weersomstandigheden. Zon, hoge temperaturen, regen en harde wind vormen geen enkel probleem. Alleen bij vrieskou moet je goed opletten, omdat de lamellen van het rolluik dan aan elkaar vast kunnen vriezen. Hierdoor kan het rolluik mogelijk niet meer open of dicht. 

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden